Sınırlar

A -
A +
Yetişkin bir fil, bir tonluk yükü hortumuyla kolayca kaldırabilir. Ama siz hiçbir sirke gidip bu dev hayvanların sessizce küçük bir kazığa bağlandıklarını gördünüz mü?
Bu filler yavruyken bir zincirle sabit bir demir kazığa bağlanır. Ne kadar çok zorlarsa zorlasın küçük ve güçsüz olduğundan zinciri kıramayacağını, kazığı yerinden oynatamadığını keşfeder.
Sonradan fil ne kadar büyük ve güçlü hâle gelirse gelsin yerde yanı başında duran kazığı gördüğü sürece hareket edemeyeceğine inanmaya devam eder…
Birçok akıllı yetişkin de sirkteki fil gibi davranır. Düşüncelere hareketlere ve sonuçlara hapsolmuşlardır. Asla kendi koydukları sınırların ötesine geçemezler…
***
Ne yazık ki birçok kişi hayatı olduğu gibi kabul eder ve potansiyeline ulaşamaz. Bu kişiler boş bir kavanozun içinde zıplayıp duran pireler gibidir. Bu durumu gözleyen kişi kavanozun pireyi içinde tutan bir kapağının olmadığını fark eder. Öyleyse pireler neden kavanozun dışına atlayıp özgürlüğe kavuşmazlar?
Cevap basittir. Deneyi yapan kişi ilk önce pireleri içine koyduğu kavanozun kapağını kapar. Pireler yükseğe sıçrar ve küçük beyinlerini şiddetle kapağa vururlar. Birkaç baş ağrısından sonra pireler o kadar yükseğe sıçramaktan vazgeçerler ve mevcut rahatlığın keyfini sürerler. Artık kapak kaldırılabilir ve pireler içinde tutulabilir. Gerçek bir kapakla değil ama “Bu çok yüksek, artık yeter” diyen bir düşünce tarzıyla.
***
Bir deniz akvaryumunda vahşi bir Barracuda balığı birden uskumrulara saldırmaya çalışır. Ama aradaki bölme buna engel olur. Burnunu defalarca çarptıktan sonra denemekten vazgeçer. Sonra aradaki bölme kaldırılır. Ama Barracuda, yalnızca bölmenin önceden durduğu yere kadar yüzer ve durur. Çünkü bölmenin hâlâ orada durduğunu düşünür. Birçok insan da böyledir. Hayali bir engele ulaşana kadar ilerler. Ama sonra kendi dayattıkları sınırlayıcı bir tutum yüzünden dururlar…
Yolumuzdaki ve zihnimizdeki tüm engellerin kalkması dileğiyle iyi haftalar…

Ninem diyor ki: Sirkeyi, sarımsağı düşünen paçayı yiyemez.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.