Ufuktaki başkan kim?

A -
A +
Ürdün Prensi Ali bin El Hüseyin mi, FIFA Etik Kurulu Soruşturma Komisyonu eski başkanı Michael Garcia mı, Hollanda Kraliyet Futbol Federasyonu Başkanı Michael van Praag mı, Brezilya'nın efsanesi Arthur Zico mu yoksa?..
Evet kim?
Cevabı bütün dünya merakla bekliyor. Ancak yaşananları iyi okursanız, o isme ulaşmak zor değil. 
Küresel markalar; Coca Cola, Adidas, Gazprom, Hyundai, KIA, Visa gibi yıllık ortalama 200 milyon dolar civarında FIFA'ya kaynak aktaran sponsorlar yaşananlardan rahatsız: FIFA'da artık değişim şart. 
İlk müslüman aday!
Son seçimde ilk defa FIFA Başkanlığı için müslüman biri aday oldu, ancak Blatter'le girdiği seçimi 206'ya karşı 133 oyla kaybederek, 2. turda çekildi. 
FIFA Başkan Yardımcısı Prens El Hüseyin genç, vizyon sahibi ve güven veren biri. İngiltere ve ABD'de eğitim gördü, 1999-2008 arası ağabeyi Ürdün Kralı II. Abdullah'ın Kraliyet Muhafız Kumandanlığı'nı üstlendi, 2008'de Ürdün Güvenlik ve Kriz Merkezi'nin başına geçti. Ürdün Futbol Federasyonu Başkanı. Asya Futbol Federasyonu Asbaşkanı ve Batı Asya Futbol Konfederasyonu Başkanı. İddialı ve 10 yıllık sportif, mali, idari ve hukuki bir reform paketi hazırladı. Paketin içeriğinde şunlar var: FIFA'nın yapısını değiştirmek. FIFA'yı şeffaflaştırmak. Dünya Kupası'na katılan takım sayısını 32'den 36'ya çıkarmak. Ülke federasyonlarına her yıl 1 milyon dolar yardım. 
Diğer aday. FIFA'da 2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupası adaylıklarıyla ilgili yolsuzluk iddialarını inceleyen FIFA Etik Kurulu Soruşturma Komisyonu Başkanı Michael Garcia... Tam, 430 sayfalık raporla kirli ilişkileri gün yüzüne çıkaran ilk kişi. 
Ne var ki, FIFA Etik Kurulu Adalet Komisyonu Başkanı Hans-Joachim Eckert, bu raporu, "Somut bilgi yetersizliği ve veriler hatalı" diyerek, yok saydı. Garcia itiraz etti ama FIFA Disiplin Kurulu da itirazı reddetti. 
"Temiz eller savcısı" Garcia istifa etti. yıldızı parladı. Bu fırsatı, başkan adaylığı ile değerlendirmek istiyor. Ancak son seçimde el-Hüseyin kampanyasında figür haline geldiği için şansı az. 
Diğer adaylar ise şantaj, rüşvet ve yolsuzlukla dalgalanan ortamın durulması ve Blatter'in son hamlesini bekliyor. 
Rüşvetin belgesi mi olur?
Blatter'i yıpratan rüşvet... Rüşvetin belgesi mi olur, hele FIFA'nın kapalı kutuyu andıran o kozmik yapısında, iddiaları belgelemek kolay mı, değil. Ama küçük yanılmalar size ipucu verebilir.
2018 ve 2022 Dünya Kupası adaylık yarışları sırasında meğer ne dolaplar dönmüş?
İngiltere, Belçika-Hollanda ortaklığı, Rusya ve Portekiz-İspanya ortaklığı gibi adayların olduğu 2018 Dünya Kupası için FIFA Yönetim Kurulu üyesi Nijeryalı Amos Adamu, oyunu 500 bin paund karşılığında, ABD lehine kullanmayı kabul etmiş.
Yerin kulağı işte. Olay duyulunca, ABD, 2022'ye konsantre olmak istediğini öne sürerek, 2018 başvurusunu çekmişti. Ne var ki, Avustralya, Japonya, Katar, G.Kore'nin de yer aldığı yarışta 2022 Dünya Kupası'nı FIFA "Katar "a verince, bu, ABD'yi hayal kırıklığına uğrattı.... 
Kirli pazarlıklar, görüşme kayıtlarının yayınlanması ile ortaya çıktı. Ancak FIFA'da bu tür olaylar yeni değildi.  
FIFA'nın adı yolsuzluklarla ilk Brezilyalı başkan Havelange döneminde anıldı. Joao 24 yıllık yönetimi boyunca FIFA'yı anti-futbola karşı korumasız hale getirmek ve bu yapıdan çıkar sağlamakla suçlandı. O dönemde Blatter, Havelange'ın genel sekreteriydi.
İlk iddia da, Blatter'in FIFA başkanlığına seçildiği Paris 98'deki kongrede, UEFA Başkanı Lennart Johanson'un kaybetmesi için delegelerin kapılarının altından içi para dolu zarf atıldığı yönündeydi.
Afrika futbolunun başkanı Mogadişulu Farah Addo'nun, "Oyumu Johansson'dan Blatter'a çevirmem için yarısı peşin, yarısı da spor malzemesi olarak 100 bin dolar teklif edildi" açıklaması gündeme bomba gibi düşmüştü. 
Ardından bir bomba daha... Kuzey-Orta Amerika ve Karayip Futbol Federasyonları Birliği'nin yani CONCACAF'ın Trinidad-Tobagolu başkanı ve FIFA Gözlemci Başkanı Jack A. Warner'ın, adalardan 35 oya hükmettiği ve bu oyları, Blatter'e yönlendirdiği yönündeydi.
Peki bu destek neyin karşılığındaydı?
Warner, bu oylar karşılığında Almanya'daki 2006 Dünya Kupası'nın bilet satış haklarını, kurduğu turizm şirketi Simpaul Travel'a almış ve 2001'de Tobago'da düzenlenen 17 Yaş Altı Dünya Kupası'nın sponsorluk haklarının da oğullarına verilmesini sağlamıştı.
"FIFA'da dönen sahtekârlıklardan dolayı işi bıraktım" diyen CONCACAF Özel Proje Sorumlusu Mell Brennar, eski dostunu topa tutuyordu:
"Warner çok büyük şike ve sahtekârlıklara karıştı. FIFA'nın, fakir ülkelere katkı için yatırdığı on milyonlarca euro, FIFA'daki yetkililerin cebine girdi."
Parayı verenler nerede?
Katar'ın 2022'yi kazandığı süreçte yolsuzluk iddialarıyla suçlanarak FIFA'daki görevine son verilen Başkan Yardımcısı Warner, 395 bin dolar kefaletle serbest kaldıktan sonra itham edercesine sordu:
"30 yıldır FIFA'dan para çalıyorsam, bana parayı verenler nerede? Nasıl oluyor da ceza çekenler hep üçüncü dünya ülkelerinden çıkıyor?" 
Warner'in ifşası bu kadar değildi.  1996 -2011 arası FIFA İcra Kurulu üyeliği ve Afrika Futbol Konfederasyonu Başkanlığı yapan Muhammed bin Hammam bir başka figürdü. Hammam, 2011'deki FIFA başkanlığı seçimlerinde, ülkesinin 2022 Dünya Kupası'nın kazanması için rüşvet verdiği gerekçesiyle ömür boyu hak mahrumiyeti cezasına çarptırılmıştı.
Warner, "Hepsi Hammam'ın marifeti mi?" sorusuyla, "Zamanı geldiğinde kirli ilişkileri anlatacağım" diye aba altından sopa gösteriyordu. 
Yaşananlar, İsviçre'deki baskında FIFA Başkan Yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo'nun da bulunduğu üst düzey 7 yöneticinin tutuklanması, Blatter ve ekibinin karizmasını çizdi. Zihinlerde "Blatter için oyun bitti mi?" sorusunu uyandı
Ancak Johansonn'un dediği gibi Blatter için "Oyun bitmez" 
Nitekim Blatter, Katar'ın 2022 iddiaları için, "Her şey kontrolümüz altında" anlamına gelen oldukça manidar bir açıklamada bulundu: " Soruşturmayı başlatan İsviçre Başsavcılığı'nı, geçen yılın sonlarında İsviçre makamlarına sunduğumuz dosyalar harekete geçirmiştir. Soruşturmaların, futbolda görevi kötüye kullanmanın kökünü kazımak için yardımcı olacağına inanıyorum."
FIFA şimdi "Temiz futbol" adına oyun içinde oyuna hazırlanıyor. 
Bakalım kurtlar sofrasının kazananı kim olacak?
bitti
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.