Para mı, oyun mu, futbolcu mu, köle mi?

A -
A +

ECA Yönetimi, Ali Koç'un da katıldığı 2021'in son kritik toplantısı için Paris'te buluştu ve futbolun geleceğiyle ilgili önemli kararlar aldı.

Futbol dünyamız para, oyun ve oyuncu hakları üzerine Paris'te çok önemli bir arayış başlattı.

Sebep malum; iddia, toto, loto, yayın hakları, transfer girdilleri, organizasyon kârlarları, sportif ürün gelirleri artan hırs sebebiyle iyi, güzel oyun futbolun giderek endüstriyel canavara dönüşüyor olması.

..Ki, bu profesyonel futbolun geleceği üzerine son derece ürkütücü bir tablo.

Ayrıca daha çok kazanmak adına sürekli yarışın içinde tutma gayretiyle futbolcuları robotlaştırılan ve adeta köleleştiren yapı teknik adamlar ve oyuncular arasında ciddi şekilde rahatsızlık vermeye başlamıştı.

Yine kulübe olan yüksek aidiyet duygusunu sportif ürün pazarında ranta çevirip, taraftarı müşteri yerine koyan anlayışın yol açtığı sistemin sancıları da bir başka boyut almıştı.

Bu ve benzer konular Paris'te masaya yatırıldı.

Bu defa aktörler ana karar verici patronlardı.

Sorun büyük, çözümü dü büyük adamlar tarafından bulunmalı.

Yani; balık ya baştan pişer ya baştan kokar anlayışı.

Zira kaygı da arayış da boş değildi, sorun da çare arayışı da yerli yerindeydi.

Hatırlarsınız AB içindeki transfer serbestiyle ilgili sancılar ilk defa had safhaya yükseldiğinde Bosman diye biri çıkmış "Futbolcu köle değildir" diye çarpık düzene karşı bayrak açmıştı.

Davayı da kazandı.

FIFA yeni çıkış yolları arıyor

FIFA eski yönetim kurulu üyelerinden ki 17 yıl FIFA üyeliği yapan Necdet Çobanlı o günlarde bu durumlar için yönelttiğim sorulara "FIFA yeni çıkış yolları arıyor" cevabını vermişti.

Yine dönemin TFF Başkanı ve UEFA Yönetim Kurulu üyesi Şenes Erzik, Başkan Yardımcısı HalukUlusoy ve UEFA Tahkim Kurulu üyesi Dr. Levent Bıçakcı ile de bu konuları enine boyuna konuşmuştuk.

Dönemin TFF Tahkim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Sait Güran, Prof. Dr. Haluk Burcuoğlu, CAS Hakimi Kısmet Erkiner ve Türker Arslan beylerle de farklı müzakerelerimiz oldu.

Diyeceğim; o ki yıllardır tartışılan bir konu hâlâ sonra ve kısa adı ECA olan Avrupa Kulüpler Birliği Yönetim Kurulu'nun gündeminde.

ECA da tehlikeyi sezmiş olmalı ki; Paris'te Nasser Al-Khelaifi başkanlığında toplanarak profesyonel futbolun geleceği ile ilgili kritik kararlar aldı.

Ali Koç da katıldı

Bizden Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un da iştirak ettiği toplantıya yönetim kurulu üyeleri Alessandro Antonello (Inter Milan), Miguel Angel Gil (Atletico Madrid), Vinai Venkateshem (Arsenal FC) ve Daniel Levy’nin (Tottenham Hotspur) katıldı. Toplantıda Oliver Kahn (Bayern Munich), 1. Başkan Yardımcısı olarak atandı. Eski başkan yardımcısı Michael Gerlinger (Bayern Munich) ise yönetim kurulu toplantılarına gözlemci olarak katıldı.

Futbolcu köle değildir!

ECA Yönetim Kurulu üç saat süren toplantıda FIFA Dünya Kupası’nın iki yılda bir yapılma fikrini oy birliği ile red etti.

Zira Dünya Kupası'nda sahne alan futbolcuların büyük çoğunluğunu Avrupa’daki 240’tan fazla kulübü temsil ediyordu.

Lig, kupa, Avrupa ve milli maçlar gibi yoğun bir trafiği düşünürseniz futbolcuya özel hayatını yaşayabileceği bir zaman dilimi kalmıyor.

Oysa futbolcu da bir insan.

Özellikle de salgın nedeniyle kötüleşen halk sağlığı ve son milli maç aralarında karşılaşılan ciddi zorluklar ile Afrika Uluslar Kupası ve 2022'nin başlarındaki milli maçlardaki oyuncu sağlığı ve güvenliğinin derin endişelerini dile getirildiği gerçeği göz önünde bulundurulduğunda Kurul'un kararı takdire şayan bir durum.

Yeter mi, yetmez.

Daha da önemli konu oyuncuları ve kulüp çıkarlarını korumak için gerekli nlemlerin alınmasını sağlamak.

...Ki, ECA bu konuda da kendine bir görev addetmiş, FIFA ile acilen temasa geçilmesi gündeme alınmış.

Bakalım; beyler futbolu nasıl kurtaracaklar?

Para mı, oyun mu, futbolcu mu, köle mi?

Para mı, oyun mu, futbolcu mu, köle mi?

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.