57. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu herkesi büyüledi

A -
A +

57. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nu hız, tutku, doğa, tarih ve spor adına büyük bir dikkat ve heyecanla takip ettim. Organizasyon olimpiyatları aratmayan muhteşemlikteydi.

Dünyanın en iyilerinin markalı bisikletlerle en iyisini başarmak adına her şeylerini ortaya koyduğu bu harika organizasyon futbolda aradığını bulamayanlar için maksimum keyfi veriyor. Tıpkı olimpiyat gibi.

TOUR OF TÜRKİYE NEDEN İLK 10’DA OLMASIN?

Bisiklete binmeyi seviyorsanız, 57. Cumhurbaşkanlığı Turu’ndaki harika sürüşe mutlaka göz atmışsınızdır. Turu takip eden biri olarak bu sporun içindekilerle konuştum. Öyle güzel şeyler anlattılar ki… Ancak herkesin gönlünde bir spor dalı ve izlemek istediği organizasyon vardır.
Tıpkı Golf için St Andrews'deki Old Course, tenis için Wimbledon. Kayak için, Dünya Kupası ve Olimpik Yokuş İniş parkurlarında efsanelerin ayak izlerini takip etmek gibi. Ya da atletler için Boston Maratonu'na katılmayı hayal etmek gibi.

57. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu herkesi büyüledi
Bisiklet için de Moab, Alpe d'Huez ve Passo Stelvio gibi Tour de France ve Giro d'Italia'nın en ünlü tırmanışlar bisikletin bilinen özel turlardır. İşte Alman Bike Aid takımı adına yarışan Halil İbrahim Doğan, “Tour of Türkiye neden en iyiler arasında yer almasın? Pek ala ilk 10’a girer” diyor. Birçok turu yerinde takip etmiş olan Bisiklet Federasyonu Asbaşkanı Metin Cengiz, Kültür ve Turizm Bakan Danışmanı Hayri Çavuşoğlu da Doğan’ın sözlerini “Bütün çabamız bunun için” sözleriyle onaylıyor.

SUÇLAMA YOK OTO KİRİTİK VAR

Düşünün, 1000 kişilik bir aile keyifli, eğlenceli, alabildiğine samimi ve saygın bir ortamda ön yargısız olarak anı en güzel haliyle yaşamaya çalışıyor. Hem de amansız uluslararası bir rekabet halindeyken üstelik kimse kimseyi suçlamıyor, herkes o kadar saygılı ki, “İşte medeniyet bu” diyor, insan.
Futboldaki gibi ne başkanlar, organizasyonu – federasyonu suçluyor ne de sporcular MHK ve hakemi eleştiriyor. Herkes aynaya bakar gibi oto kritiğini yapıp, performansını değerlendiriyor ve kariyer planlaması için neler yapmaları gerektiğini anlatıyor.

57. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu herkesi büyüledi

FUTBOLUN TACI DAMA MI ATILIYOR?

Büyük Efes Oteli’nde eski futbol hakemi ve MHK üyesi Ünsal Çimen ortamı “Nezih. Futbolda hasret olduğumuz bir tablo” diye değerlendiriyor. Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu’na “Bisiklet, futbolun tacını dama atabilir mi? Ligi kurmayı düşünüyor musunuz?” diye soruyorum.
Tebessüm ediyor Emin Başkan, “Bisiklet pahalı bir spor şu an için lig mümkün değil” cevabını veriyor “Ama bizde hedef bitmez” diye de ekliyor.

57. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu herkesi büyüledi

BİSİKLETİN KEYFİ BAŞKADIR

Toplamda 1303 km. turun Caleb Ewan'ın kazandığı 207,6 kilometrelik ilk etabı Bodrum – Kuşadası etabı sonrası Sakarya Büyükşehir Belediyesi Pro Team'den Ukraynalı bisikletçisi Vitali Butt tek arzusu ülkesindeki savaşın son bulması. Butt, “Dünyaya iyilik için barış şart” sözleriyle ülkesindeki drama dikkat çekerken bisikleti “Harika egzersiz” diye tanımlıyor:
“Bisiklet binmeyi seviyorum. Turun en sevimli yanı nefes kesen manzaralar, eşsiz güzelliklere sahip olan Türkiye macera ve keşif arzusunu taşıyanlar için çok şanslı.
Bisiklete binmek için ne harika atlet olmaya gerek var ne de şampiyon. Kardiyo ve aerobik egzersiz arayanlar için bisiklet harika bir spor; eklemlere koşmaktan daha faydalı.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.