Eûzü okumak, Rabbe sığınmaktır

A -
A +
Resûlullah "sallallâhü aleyhi ve sellem" buyurdu ki: "Kur'an-ı kerîme saygı göstermek, Eûzü okuyarak başlamakla olur ve Kur'an-ı kerîmin anahtarı, Besmeledir."
 
Müslüman, hayatında birçok kıymetli işine “Eûzü” okuyarak başlar. Eûzü okumak, (Eûzü billahi minesşeytânirracîm) demektir. Manâsı, (Allahın rahmetinden uzak olan ve gazabına uğrayarak dünyada ve âhirette helâk olan şeytandan, Allahü teâlâya sığınırım, korunurum, yardım beklerim) demektir. Kur'ân-ı kerîm okumaya “Eûzü...” ile başlamak, okurken konuşmamak, şayet konuşursa, tekrar “Eûzü” okuyarak başlamak lâzımdır.
Abdullah ibni Abbas diyor ki: Resûlullah "sallallâhü aleyhi ve sellem" buyurdu ki: (Kur'an-ı kerîme saygı göstermek, Eûzü okuyarak başlamakla olur ve Kur'an-ı kerîmin anahtarı, Besmeledir.)
Allahü teâlâ, Nahl sûresinin doksanyedinci âyetinde meâlen, Peygamberine "sallallâhü aleyhi ve sellem" (Kur'ân-ı kerîm okuyacağın zaman Eûzü... söyle) buyurmuştur. Kur'ân-ı kerîmi abdestli olarak okumak, sağ el ile tutmak, dizden aşağı koymamak, bitirince açık bırakmamak, başka şey yaparken kapayıp yüksek bir yere koymak, okurken konuşmamak, konuşursa, tekrar Eûzü okuyarak başlamak lâzımdır. Sûre veya âyet okumaya başlarken Eûzü okumak vâcibdir. Okumayı bitirince (Sadakallahül-azîm) demelidir. 
Gadaba gelince, Eûzü-Besmele ve iki “Kul Eûzü”yü okumalıdır...
Her sabah veya akşam devamlı olarak üç kerre (E'ûzü billâhissemî'il’ alîmi mineş-şeytânirracîm) diyerek “Haşr” sûresinin sonunu okuyanlar (Âhiret şehidi) olurlar.
Göz değen kimseye, Peygamber efendimizin bildirdiği şekilde (Eûzü bi-kelimâtillâhit-tâmmâti min şerri külli şeytânin ve hâmmetin ve min şerri külli aynin lâmmetin) duasını okumalıdır. Bu ta'vîz her sabâh ve akşam üç defa okunup kendi üzerine veya yanındakilerin üzerine üflenirse, göz değmesinden ve şeytânların ve hayvanların zararından korur...
Her Müslüman, sabah ve akşam, şu iman duasını okumalıdır: (Allahümme innî e'ûzü bike min en-üşrike bike şey-en ve ene a'lemü ve estağfîrü-ke li-mâ lâ-a'Iemü inneke ente allâmülguyûb.) Sabâh duası gece yarısında okumaya başlanır. Akşam duası zevalden başlar. Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki, (Bir yere gelen kimse “Eûzü bikelimâtillâhi-ttâmmâti min şerri mâ haleka” okursa, o yerden kalkıncaya kadar, ona hiçbir şey zarar, kötülük yapmaz”.)
[Korkulu şeyden kurtulmak ve bir dileğe kavuşmak için, (Tâhâ) sûresinin otuzyedinci âyetinden (Velekad)’dan, otuzdokuz sonuna “alâ aynî”ye kadar kâğıda mürekkeple yazıp, bir şeye yedi kere sarıp, yanında taşımalıdır. Faydası çok görülmüştür.]
Korkulu yerlerde ve düşman karşısında ve emin ve rahat olmak için “Li îlâfi” sûresini okumalıdır. Tecrübe edilmiştir. Her gün ve her gece, hiç olmazsa, onbirer defa okumalıdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.