En hayırlı dost, seni hayra sevk edendir...

A -
A +
Gerçek dost, güle benzer. Eline aldığın zaman mis gibi kokar. Aynı gülün dikeni elini kanatır. Asla dikene de, güle de aynı değeri vermeyin.   Genç kardeşlerimize altın öğütler -15-
Sevgili gençler! Sizin felaketinize sebep olacak ahmak dostlardan asla bir şey beklemeyin. Onlardan aslandan kaçar gibi uzaklaşın! (En hayırlı dost, seni hayra sevk edendir) hadîs-i şerifi, hayatınızın şaşmaz prensibi olsun! Gerçek dostlar, insanın gönlüne huzur verir. Dünyada ve âhirette, mesut ve bahtiyar olmana vesile olur. İnsan, dünyada kimi seviyorsa, âhirette de onlarla beraber olacaktır. Gerçek dost, güle benzer. Eline aldığın zaman mis gibi kokar. Aynı gülün dikeni elini kanatır. Asla dikene de, güle de aynı değeri vermeyin. Bu senin gülü de, dikeni de tanımadığını gösterir. Kendinize, “karlı bir gece vaktinde dahi uyandırabileceğin” dostlar bulun! Yanında bulunduğunda, “gönül huzursuzluğu hissettiğin” insandan uzak durun. Gönül  huzuru, gerçek dostla, sahte dostu ayırabileceğin en sağlam ölçülerden biridir. Çünkü içindeki huzursuzluk, duyguların sigortasıdır. Gerçek dostlar insana, mutluluğun yanında, iç huzuru da verir.  Rabbimizin râzı olduğu  yolda  bulunmayan, âlemlerin efendisi Muhammed aleyhisselâmın tarif ettiği doğru yola çağırmayan, Onların sevdiklerinin sevgisini gönlüne yerleştirmeyen kimselerle asla dost olmayın. Gözü ve gönlü haramlarda olan ve seni pis ve çirkin işlere çağıranı, kendinize dostlar edinmeyin. Arkadaşlık yaptığınız kimse, yalancı, ikiyüzlü ve cimri olmamalı; esrar, eroin ve her türlü alkollü içki kullanan kimselerle hiçbir zaman görüşmemelidir. Allahü teâlânın, (Hep sâdıklarla beraber olun!) emrini hiç unutmamalıdır Dost seçmesini bilmeyenin, “keşke, âh, vâh” demesi bol olur. Kimi arkadaş vardır; kişiyi ölümün eşiğinden kurtarır; kimisi de ölümün eşiğine bırakır. Büyük velî  Şems-i Tebrizî hazretleri ne güzel söylemiş: “Biri gelir seni sen eder, biri gelir seni senden eder.” Şu hakîkati asla unutmayın: “Güvenine layık olmayan, sevgine de layık değildir. Güven ise, sevgiden önce gelir.” Güvenmeden sevmek ve dost olmak; üç günlüktür. Güvenerek ve severek dost olmak, ömürlüktür. Kimi seveceğini, kime güveneceğini bilmemek de ahmaklıktır. İnsan; yolunu, kendini, kimliğini ve değerlerini bundan dolayı kaybeder. Akıllı insan; sevgisini, değerini ve güvenini ancak bunlara layık olana verir. Bir insana güvenmek için, o insanın gerçek değerlerini bilmelisin. Çünkü insanların, bir “gerçek değerleri”, bir de “sözde, sahte değerleri” vardır. Sözde; herkes dürüsttür, âdildir, anlayışlıdır. İnsanın gerçek değerlerini; sözü değil, davranışı gösterir. Şair ne güzel söylemiş: "Âyinesi iştir kişinin, lâfa bakılmaz. Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.