Oruç, sağlığımız için çok faydalıdır...

A -
A +
Allahü teala faydalı şeyleri emreder. Zararlı şeyi emretmez. Oruç insanı hasta yapmaz. Oruç zayıfları kuvvetlendirir, zihinleri açar... 
 
Gençlerimizle Ramazan Sohbetleri-4 
Sevgili gençler! Oruç tutulmasının asıl gayesi, Allahü tealaya ibadet, yani kulluk etmektir. Bununla birlikte orucun birçok ferdî, sosyal, ahlakî ve ruhî hikmetleri, faydaları vardır. Bu faydalardan biri de, insan sağlığının korunmasıdır. Bir hadis-i şerifte (Oruç tutunuz, sıhhat bulunuz!) buyrulmuştur. Orucun, sağlık için olan faydalarından bazılarını şöyle zikredebiliriz:
1- Oruç, koca bir yıl durmadan çalışan mide ile birlikte bütün sindirim sisteminin dinlenmeye bırakılması ve insan vücudunun bir tasfiyeye tabi tutulmasıdır. Gerçekten sindirim sistemi hastalıkları, diğer organ hastalıklarına göre oldukça sık görülür. Şişmanlık, kalp ve damar hastalıkları, şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği hep bu yüzdendir. İşte oruç bu hastalıklara karşı koruyucu bir tesir gösterdiği kadar bir tedavi aracı da olabiliyor. Günümüzde zayıflamak isteyenlere, Dâvut aleyhisselamın orucu gibi bir gün yiyip bir gün oruç tutmalarını hekimler tavsiye ediyorlar.
2- Oruç öncesi dönemde, her hücreye yeterli kanı göndermek için azamî gayret sarf eden kalp, metabolik yoğunluğu oruçluyken az olacağı için, hücrelerin kan talebini zorlanmadan daha rahat karşılar.
3- Beynin bütün vücut sistemleri ve organ fonksiyonları üzerinde tam bir kontrol ve hâkimiyeti vardır. Bu itibarla oruç, çok ideal bir perhiz sağlaması; kalbi huzura, psikolojik rahatlığa kavuşturması yönüyle ruh ve beden sağlığını temin eder. Günümüzde yaygın olan ülser, kolit gibi psiko-somatik hasatlıklardan korunmada önemi büyüktür.
4- Oruç ile insanın; güçlü bir irade kuvveti kazanacağı şüphesizdir. Bu sebeple alkol, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan oruç vesilesi ile kurtulmak pekâlâ mümkündür.
5- Oruç, vücuttaki karbonhidrat, protein ve bilhassa yağ depolarının harekete geçirilmesini sağlar. Oruç sayesinde aşırı madde süzmekten kurtulan böbrekler, ciddi bir revizyona girerek dinlenme ve yenilenme imkânını bulurlar.
6- Oruç tutanlarda gündüz kan hacminin ve doku suyunun azaldığı, sonuçta küçük tansiyonun düştüğü, kalbin rahatladığı tetkikler sonucunda anlaşılmıştır.
7- Oruçta sinir sistemi de bir rahatlama içindedir. Bir ibadeti yerine getirmenin mutluluğu, gerginlikleri, sıkıntıları azaltır, yok eder.
Allahü teala faydalı şeyleri emreder. Zararlı şeyi emretmez. Oruç insanı hasta yapmaz. Oruç zayıfları kuvvetlendirir, zihinleri açar... Oruçlu insan kızmaz, kalp kırmaz ve kimseyi, hatta hayvanları bile incitmez...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.