Telefon kulübesine sıkışmış fil

A -
A +
Türkiye’nin Afrin müdahalesi ile Suriye’de dâhil olduğu oyunda Sayın Cumhurbaşkanının Vatikan ziyaretinde gösterdiği kararlılık ABD’ye Suriye planında tadilat yaptıracak. Yapılan ziyaretler de muhtemelen yeni pazarlık alanı arayışıdır.
ABD planında nasıl tadilat yapacak? telefon kulübesine sıkışmış fil gibi. Bu plan hakkında 7 Ağustos 2003 yılında “The Washington Post” gazetesinde yayınlanan Condoleezza Rice’a ait makale "Orta Doğu'da 22 ülkenin sınırları değişecek, buna Türkiye de dâhil" ifadesiyle başlayan analizleri niyetlerini açık ediyor.
22 ülke ve toplamda 300 milyonluk bir nüfusa sahip olan Orta Doğu’nun, 40 milyon nüfuslu İspanya'dan daha düşük bir toplam gayrisafi yurt içi hasılaya sahip olduğunu vurgulayan Rice “Bu bölge, Arap aydınların politik ve ekonomik bir “özgürlük eksikliği” diye adlandırdığı şeyler dolayısıyla geri kalmaktadır. Onlarca yıldır devam eden umutsuzluk duygusu, insanlara üniversitelerini, kariyerlerini ve ailelerini dahi bir kenara bıraktıracak nefret ideolojileri için verimli bir temel oluşturmakta ve bunların yerine yanlarında olabildiğince çok fazla masum canı da götürerek kendilerini patlatmayı tercih ettirmektedir. Tüm bu faktörler, bölgenin istikrarsızlığı için ana sebepler olmakla birlikte, Amerika'nın güvenliğine de sürekli bir tehdit oluşturmaktadır.” ifadelerini kullanıyor.
Rice; Fırat-Dicle arasına yerleştirmek istedikleri “Butik Kürdistan”dan hiç söz etmese de güç zehirlenmesi ile gevşeyen çoğu politikacı Afganistan işgalinde direnişi mücahit örgütler üzerinden uygulayan ABD’nin Suriye operasyonunda da PKK/PYD ile ittifaklarındaki gerçek niyetlerini ortaya dökmekteler. 
ABD eski Başkanı Carter’ın Güvenlik Baş Danışmanı Zbigniew Brezezinski’nin 15 Ocak 1998 tarihinde Alexander Cockburn ve Jeffrey St. Clair’in yaptığı mülakatta şu cevapları vermiştir:
Afganistan’daki mücahit gruplara askerî yardımlarınızın Sovyet işgalinden 6 ay önce başladığı söyleniyor. Bu doğru mu? Brezezinski, “Evet. Resmî tarihimiz, CIA’nın mücahitlere yardımının 1980’lerde başladığını yazmaktadır fakat gerçek, yardımın Başkan’ın 3 Temmuz 1979’da imzaladığı talimat ile başladığıdır. Bunu, işbaşındaki Sovyet yanlısı hükûmeti devirmek için yaptık ve yardım başlatmamızın kısa sürede bir Sovyet işgaline yol açabileceğini Başkan Carter’a söyledim.”
Soru: Bunu biliyordunuz ve başlattınız, devamında işgal geldi ve bu kez açıktan yardımı yaptınız. İşgale neden olmaktan, bu planınızla geleceğin radikal terör gruplarına yol vermiş olmaktan dolayı bir pişmanlık yaşıyor musunuz? Brezezinski, “Neden pişman olayım. Yaptığımız iş Sovyetleri Afganistan’a çekti, Carter’a, “nihayet Sovyetleri kendi Vietnam savaşlarına çektik” dedim. Zaten 10 yıl savaştılar ve dağıldılar.
Soru: Yani, pişman değilsiniz... Brezezinski: “Dünya tarihi açısından hangisi önemlidir? Sovyetler’in dağılması mı, Taliban mı? Bazı Müslümanların ortaya dökülmesi mi, Orta ve Doğu Avrupa’nın özgürleşmesi mi?”
Suriye’de yaşananları kendi güvenlikleri için sürekli bir tehdit oluşturduğunu iddia eden ABD’nin, Türkiye’nin kendi sınırında 30 kilometre derinliğinde güvenlik koridoru oluşturma operasyonunu sınırlı tutma telkini ve 5 bin tır silahla güçlendirdiği terör guruplarını üzerimize salarak engelleme gayretinin karşılığı yoktur. Dicle-Fırat arasındaki mücadele azmanlaşmış kapitalizmin zaferi değil sonudur.
Bölgeyi işgal hesapları 15 Temmuz darbe girişiminin engellenmesi ile bozuldu ve yüz yıllık planları makas değiştirdi. Ne var ki telefon kulübesinde sıkışmış fil kendine hareket alanı bulamıyor…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.