Bir kitap bir hayat değiştirir ve bir hayat da diğerlerini…

A -
A +
Adalet Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan "Ceza İnfaz Kurumlarında Kütüphane Kurulmasına İlişkin İş Birliği Protokolü"  kapsamında başlatılan "Ceza İnfaz Kütüphaneleri İçin Kitap Bağış Kampanyası" devam ediyor.
Kitapların insanları geliştiren, topluma faydalı hâle getiren en önemli unsurlar olduğunu hepimiz kabul ederiz. Ancak kitapla dost olmak için hepimizi teşvik edecek bir hikâyeye ihtiyacımız var.
Yazar olarak kendi kitaplarım ile bu kampanyaya iştirak ederken yıllar önce paylaştığım bir hikâyeyi tekrarlayarak kampanyayı etiketlemek istedim. Bu yaşanmış olay bugün dünyaca ünlü bir yazar olan Og Mandino’nun dünyasına giren “Kütüphane ve kitap”ın bir hayatı nasıl değiştirdiğinin hikâyesidir.
Bir kitap bir hayat değiştirir ve bir hayat da diğerlerini. Kim bilir bu kampanya ile hangi hayatlar daha güzele nasıl evrilir.
Gelelim hikâyemize... 
Og Mandino sigortacılık işi yaptığı bir dönemde, iflas eder ve her şeyini kaybeder. Uzun zaman parasız kalmaya dayanamayan eşi, çocuğunu da alıp onu terk eder. Mandino yalnız kalınca kendini alkole vurmuş, hayatına son vermeye karar vermiştir.
Kendisi anlatıyor:
Yağmurlu, kasvetli, gri, ıssız bir sabah kendisini yağan yağmurdan korumak için bir tefeci dükkânının kırık penceresine dayanmış bir adamın sakallı yüzünü birkaç dakika pencerenin camına dayadıktan sonra dükkânın kirli ve tozlu raflarında bir şey dikkatini çekiyor. Küçük bir tabanca ve tabancaya iliştirilmiş sarı bir etiket 29 dolar...
Adam kirli pantolonunun cebinden üç tane ıslak on dolarlık çıkarıyor. Bu dünyadaki tek varlığı ve bütün dertlerimin çözümü bunda!. ‘Bu silahla birlikte birkaç mermi alırım ve o iğrenç odama geri döner, sonra silahı başıma dayarım… Ve tetiği çekerim gider! Ve bir daha asla aynadaki o korkunç çökmüş yüzümle karşılaşmam’ diyor...
"… Beni kararımdan döndürecek ne bir ses duydum, ne de gözlerimi kör eden bir ışıkla karşılaştım. Tek hatırladığım; arkamı dönüp tefeci dükkânından uzaklaştığım, yağmurlu caddede yürüdüğüm sonra da sıcak ve güzel bir yer olan Halk Kütüphanesine sendeleyerek girdiğim...
Annemin üzerimdeki etkisi sayesinde kitaplar benim daima arkadaşım oldular. Bundan sonra zamanımın büyük bir çoğunluğunu bu sessiz ve huzur dolu sığınakta (kütüphanede) bazı sorularıma tekrar cevap bulmak için harcamaya başladım. 
Nerede yanlış yapmıştım? Bundan böyle bu hayatı değiştirmek için ne yapabilirdim?.. Bu sorunun cevabı raflarda beni bekleyen kitaplarda saklı, ara ve onu bul..."
Mandino intihar etmekten vazgeçtiği günden on sekiz ay sonra “The Greatest Salesman-Dünyanın en iyi satıcısı” adlı küçük bir kitap yayınladı. Yirmi yıl sonra bu kitap tüm dünyadaki en çok satan kitap unvanını kazandı ve on milyondan fazla basılarak tam on sekiz dile çevrildi.
Bir (insan) millet krizle düşmez veya yükselmez. Bir millet ancak insanının eğitim niteliği yüksekse yükselir, gelişir, zenginleşir. Bu da eğitimden geçer.
“Değişmek ve hayatını değiştirmek isteyenler!.. Dilinizi, intibaınızı tecrübe ve görgünüzü geliştiren, dünyaya bakışınızı değiştiren insanlar önemlidir. Onlarla bir araya gelmeye gayret ediniz” diyen Prof. Dr. İlber Ortaylı haklı.
"Onları nereden bulacağız ki bir araya gelelim?" diyorsanız en yakın kütüphaneye gidin. Orada sizi bekliyor…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.