Manavgat’ı kim yaktı?

A -
A +
Antalya'nın Manavgat ilçesi Yeniköy Mahallesinde önceki gün 4 farklı noktada çıkan ve rüzgârın etkisiyle hızla yayılan orman yangını, mahalle ve köylere de indi. Yangına havadan ve karadan müdahale başlarken 4 mahalle boşaltıldı.
Manavgat’taki orman yangınını söndürme çalışmaları sürerken aynı anda Adana’nın Sarıçam ve Çukurova ilçeleri, Kayseri’nin Yahyalı ilçesi, Mersin’in Aydıncık ve Gülnar ilçeleri ile Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde de orman yangınları çıktı.
Osmaniye'de Dereobası mevkiindeki orman yangınıyla ilgili 5 zanlı gözaltına alındı. Önümüzdeki günlerde yeni gelişmeler olacak zira tartışmasız olarak bu yangınlar bir saldırıdır ve kaynağı itibarıyla cam kırıklarına havale edilecek cinsten değildir!
Terörle mücadelede yeni bir boyuta geçiyoruz… Türkiye’nin gündemine oturan Manavgat yangınının 4 ayrı yerden ve eş zamanlı olarak çıkması, meskûn mahallere çok yakın alanlardan başlaması, PKK’nın bölgede daha önce de aynı eylemlerde bulunmuş olması sabotaj ihtimalini güçlü bir şekilde gündeme getirdi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek yaptığı açıklamada sabotaj olabileceğine dikkat çekerek "Ben bugüne kadar böyle bir yangın görmedim, düşündürücü olan 4 ayrı bölgede çıkmış olmasıdır” dedi.
Benzer bir açıklama da Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yaptı. Pakdemirli “Yangını körükleyecek her türlü sebep şu anda mevcut. 4 ayrı bölgede aynı anda çıkması düşündürücü değil mi? Bunlarla ilgili bulgulara rastlandıkça biz ya da valilik tarafınca açıklamalar yapılır. Bu sebepler çok sonra da çıkabiliyor" dedi.
Sosyal medyadaki paylaşımlar arasında çok güçlü ve dikkat çeken bir paylaşım “Her şey çok açık değil mi?.. Silahımız tükenir, sayımız azalırsa Bodrum'a gider yatlarını yakarız. Antalya'ya iner seralarını yakarız. İstanbul'a çıkar arabalarını yakarız. İzmir'e ulaşır ormanlarını yakarız, diye açıklaması var bir itin…” şeklindeydi.
Biraz geriye giderek yakın zamanda yaşanan benzer olaylara bakalım…
(8 Mart 2021 tarihli haber) Antalya’da İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından hırsızlık suçundan gözaltına alınan F.D. yapılan sorgusunda 2016-2017 yıllarında Antalya/Kumluca'da bulunan ormanlık alanda yangın çıkardığını itiraf etti. Şüpheli, silahlı terör örgütü PKK/KCK üyesi olduğu ve terör örgütünün talimatıyla orman yaktığı gerekçesiyle tutuklandı.
(23.02.2021 tarihli haber) Hatay'da 11 Ekim 2020'de ormanlık alanda çıkan yangında 300-400 hektar alan, çok sayıda ev ve iş yeri yanmış çok sayıda hayvan telef olmuştu. Yangında sabotaj ve kasıt ihtimalini değerlendiren adli birimlerin, bölgede başlattığı çalışmalarda bazı kişiler gözaltına alınırken, orman yangınlarının talimatını veren terörist, gerçekleştirilen MİT operasyonuyla etkisiz hâle getirilmişti.
Olay şudur; Türkiye’nin 15 Temmuz sonrasında PKK ile mücadelesinde katetmiş olduğu mesafe, terör örgütünün silahlı mücadele içerisine girmek yerine şehirlerde orman yangınları çıkarmak gibi çevre terörizmine başvurarak örgütün zayıflığını gizleme hamlesidir.
Yangınlar sonrasında ele geçirilen teröristlerin itiraflarında “örgüt eylemi” olduğunun itiraf edilmesine rağmen söz konusu eylemlerin ileride siyasi desteğe yatırım için bazı siyaset kurumları tarafından görmezden gelinmesi utanç vericidir.
Türkiye’nin sadece ormanlarına değil tüm ekonomik değerlerine yönelik her tür tahrip eylemlerinde siyasi ikbal için sükûtun ebetteki bir karşılığı olacaktır…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.