Deermişim...

A -
A +
Lisanını öğrenmek için nice nice zahmetlere girdiğimiz ve idari hukuk sistemini yekpare ithal ettiğimiz Fransa ile dostane münasebetlerimiz sürüp gitmektedir ki... O da ne?
Büyükelçimiz İsmail Erez ve makam şoförü Talip Yener Paris'in ortasında şehit edilir.
Fransa ASALA'ya çağdaş uygar (!) bir devlete yakışan tepkiler gösterir. Ertesi gün Le Figaro, Le Monde, L'independant siyah başlıkla çıkar, L'equipe, l'express ve LePoint o haftaki sayılarını Ermeni terörüne ayırırlar.
Cenaze merasimi için İstanbul'a gelen Cumhurbaşkanı Valery Giscard d'Estaing verdiği beyanatta hayli samimidir: "Henüz Kahramanmaraş ve Gaziantep işgallerinde yaptıklarımızın utancını üzerimizden atamamışken, yaşanan bu suikast bizi derinden yaraladı. Evet ülkemizde hayli Ermeni seçmen var ama oy endişesi ile günlük siyaset yapacak değiliz asla."
Ermeni asıllı Fransız vatandaşı Charles Aznavour ise bir gazetecinin sorusu üzerine  "ASALA yanlış yapıyor. 1915'de Türkler de acı çekti, onlar da sürüldüler, öldürüldüler. Erivan bugün Kızıl Ordunun kanatları altında olabilir ama yarın Sovyetlerin dağılmayacağını kim söyleyebilir? Türkiye ile sürtüşmek iyi bir fikir değil" şeklinde kanaatini açıklar.
HEPİMİZ İSMAİLİZ
Merhum İsmail Erez'in cenazesine 60'a yakın devlet başkanı iştirak eder. Ellerinde Türkçe dövizler taşıyan yabancılar "Hepimiz İsmail'iz, hepimiz Türk'üz" mesajı verirler.
Daha evvel planlanmış bir programı olduğu için taziyeye katılamayan ABD Başkanı Gerald Ford, Empire State Building ve Chrysler gökdelenlerini kırmız beyaz boyatarak Türkiye'nin yanında olduğunu gösterir.
Fransa'nın ünlü restoranlarından Le Meurice- Paris'in  şefi Alain Ducasse şehitlerimizin hayrına helva kavururken, Maison Pic-Fransa'nın patroniçesi Anne Sophia elceğizi ile lokma dağıtır halka. Evian ve Donone firmaları hazırladıkları şerbetleri sunarken, L'Oreal, Lancome, C. Dior, Vichy, Chanel, Biotherm, Matrix ve Rimmel gül suyu serper haziruna.
O hafta Mişel Platini attığı golden sonra formasını sıyırır, seyirciyi göğsündeki Ay Yıldızı göstererek selamlar.
Eyfel kulesi, Avenue des Champs-Élysées, Concorde Meydanı, Zafer Takı, Chaillot Tepesi ve Seine nehri üzerindeki köprüler Al Bayraklarla bezenir boydan boya.
Disneyland ve Moulin Rouge gibi eğlence merkezleri ile Palais Garnier bir süreliğine kepenk indirir. Enrico Macias ve Mirelle Mathieu konserleri iptal edilir Artist's Square'da buluşan ressamlar Ermeni terörü üzerine çizer, fırçaları ile kan ve gözyaşına set çekerler adeta.
İlerleyen günlerde Fransız İstihbarat teşkilatı DGSE Ermeni mekteplerini takibe alacak, potansiyel militanları fişleyecektir. Bu arada Asalafobi yükselir, sözde soykırım anıtları yıkılır, Ermeni kiliseleri ateşe verilir.
SİTU SAVE
Bilahare Fransız Kültür Bakanlığı Türk - Fransız dostluğunu işleyen bir filme imza atar. Ünlü romancılar Nicole Garcia ve Claude Mauriac Yeşilçam tadında bir senaryo için çaba harcarlar. Zikrolunan filmde Fransa'ya çalışmak için gelen Ali Osman'ın hüzünlü hikayesi işlenmektedir. Patronun güzel kızı Celesse Türk gencine aşık olur, ancak Ali Osman bu sevdadan habersizdir. Kastamonu'daki nişanlısı Döndü ile evlenebilmek için para biriktirmektedir sabırla. Celesse ümitsiz aşkı yüzünden büyük acılar yaşar, alır başını dağlara çıkar. Sağda solda "Si tu savais combien je t'aime" diye ağıtlar yakar. Neticede ağlaya ağlaya kör olur, doktorlar göz nakli için gözü kara bir yiğit aradıklarında Ali Osman kahramanlar gibi ortaya çıkar. Nı nııı nııın. Gelgelelim Celesse ameliyathane kapısında sedyeden düşecek, damarındaki tıkanıklık açılacak ve tekrar görmeye başlayacaktır...
Başrollerinde Brigitte Bardot, Alain Delon, Catherine Deneuve, Gerard Depardieu'nun oynadığı filmde ünlü yıldızlar bila bedel kamera karşısına geçer, filmin hasılatını Ermeni saldırılarında ölen Türk diplomatların ailelerine bağışlarlar.
O yıl Sorbon Üniversitesi  Van'da bir seminer düzenler, tarihçiler Zeve'deki toplu mezarı inceler. Yayınlanan sonuç bildirgesinde "bu açıkça bir soykırım. Çoluk çocuk demeden Türkleri kesen Ermeni komitacıları lanetliyoruz. Maktuller önümüzde iken katillerin saklanması ahlaki değil, bunu inkar suç sayılmalı, siyasetçileri vazifeye çağırıyoruz" derler.
Yine o yıl ders kitaplarından Osmanlı aleyhtarı ifadelerin çıkarılması istenir. Raporda "Fransız gençleri Anadolu kültürü ve İslam medeniyetinden mahrum edilmemeli" cümlesinin altı çizilir özenle.
Yaa böyle.
Sakın siz beni ciddiye almayın, uydurup uydurup yazıyoruz işte. Laf ola beri gele...

ÖFKEMİZ BURNUMUZDA
16 ülkede 110 eylem koyan 42 vatandaşımızın canına kıyan ASALA Türk medyasından büyük tepki alır. Bazı gazeteler "Hep onlar mı vuracak!" "Bekliyoruz Paşam" manşetleri ile çıkar. "Hepimiz Ermeni'yiz"e çok vardır daha...

VAKAYI ADİYEDEN(!)
Türkiye'nin Paris  Büyükelçisi  ve makam şoförü cadde ortasında kurşunlanarak öldürülmüş. Avrupalı için haber değeri olmayan bir vaka... 
Madalyonun öbür yüzü
ASALA Türklere vurduğu sürece tepki toplamaz, ne zaman ki Batılılar da zarar görür, anında sürülür topun ağzına.
Armenian Secret Army for the Liberation of Armenia  (ASALA) Agop Agopyan adlı bir katil tarafından kuruluyor (1975- Beyrut). SSCB, Suriye ve Yunanistan bu tedhiş örgütünü açıktan desteklerken, Fransa ise müsamahalı tavrı ile cesaret veriyor.
ASALA birçok ülkede eylem koyuyor, dilerseniz biz sadece Fransa'dakilere yer verelim bu yazıda. 
4 Nisan 1973. Türkiye Başkonsolosluğu ve THY bürosuna bombalı saldırı düzenleniyor. Tahribat büyük ama tahkikat ve takibat yapılmıyor.
24 Ekim 1975  Fransa Büyükelçimiz İsmail Erez ve makam şoförü Talip Yener cadde ortasında öldürülüyor. ASALA üstleniyor, tutuklanan olmuyor.
BESLE KARGAYI
8 Temmuz 1979  Paris'te THY, Çalışma ataşeliği, OECD Daimi Temsilciliği ve Türk Turizm ofislerine saldırılar düzenleniyor. Fransız polisi tehditlere rağmen Türk binalarını korumamakta direniyor.
18 Kasım 1979  THY Yine bombalanıyor, bu arada KLM ve Lufthansa ofisleri de zarar görüyor. İki Fransız memur yaralanıyor.
22 Aralık 1979  Turizm Ataşesi Yılmaz Çolpan, Şanzelize'de kalabalık ortasında vurularak şehit ediliyor. 19 Mayıs 1980 Marsilya'daki Türk Konsolosluğu'na hedeflenen roket son anda fark ediliyor. 26 Eylül 1980  Basın ataşemiz Selçuk Bakkalbaşı evinin kapısında vuruluyor, garibim ömür boyu felçli yaşamak zorunda kalıyor.
9 Kasım 1980  Strasburg'daki Türk Konsolosluğu'na bomba atılıyor. Saldırıyı bir Kürt örgütü ile ASALA üstleniyor.  14 Ocak 1981 Konsolos Ahmet Erbeyli'nin arabası kontağa bağlı bir tertibat ile havaya uçuruluyor.. 4 Mart 1981 Paris Çalışma Ataşesi Reşat Moralı, Din İşleri Ataşesi Tecelli Arı şehit ediliyor.
11 Haziran 1981  Ara Toranyan liderliğindeki terörist güruh THY Paris bürosunu işgal ediyor. Emniyet ilgilenmiyor, görmezden geliyor.
24 Eylül 1981  Dört Ermeni terörist Paris'teki Türk Konsolosluğuna giriyor,  Konsolos Kaya İnal ve güvenlik görevlisi Cemal Özen'i yaralıyor, 56 kişiyi rehin alıyor. Fransa'dan siyasi sığınma talebinde bulunan militanlar umduklarına nail oluyor.
Liderleri Melkonian'ın tutuklanmasından sonra Ermeni örgütleri batılı havayolu acentalarına, mağazalara, lokantalara, turist gruplarına, tren garlarına saldırdığını görüyoruz ki artık semirttiği terörden Fransa da endişe duyuyor.
28 Şubat 1983  Paris'te Marmara Seyahat bombalanıyor, Sekreter Renee Morin hayatını kaybediyor.
15 Temmuz 1983  Orly Havaalanında THY bürosu önünde meydana gelen patlamada dört Fransız iki Türk, bir Amerikalı ve bir İsveçli ölüyor, 60 kişi yaralanıyor. Bombayı getiren Varadjan Garabedyan hedefinin uçağı düşürmek olduğunu söyleyince müebbede mahkum ediliyor. 
Şu garabete bakın ki Garabetyan hapisten çıkacak ve Ermenistan'da kahramanlar gibi karşılanacaktır. Erivan Belediyesi ev, iş, para verecektir eli kanlı militana.
OYSUN GÖZÜNÜ
12 Aralık 1985  Asala yılbaşı alışverişinin hızlandığı saatlerde Gallerie, Lafayette ve Printemps mağazalarını patlatıyor. 41 kişi yaralanıyor, panik içinde kaçışanlar birbirini eziyor.  
Sen misin Batılı hedeflere yönelen, Avrupa hükümetleri kararlı bir şekilde üstlerine gidince örgüt kıpırdayamaz oluyor. Agop Agopyan Atina'da öldürülüp ortadan kaldırılıyor.

KURDURAN VURDURUR
ASALA'nın kurucusu Agop Agopyan Atina'da yaşar. Marksist militan SSCB, Suriye ve Yunanistan tarafından kollanmakta ve kullanılmaktadır.  İşi bitmiş olmalı ki sessizce kaldırılır ortadan. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.