Yurt dışı giriş çıkışlardan kaçak sigortalı ve sahte emekliler yakalanacak

A -
A +
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Arasında Veri Paylaşımına İlişkin Protokol imzalanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Protokol gereğince Türk vatandaşlarının yurda giriş çıkışlarının, EGM tarafından Web servisi aracılığı ile SGK ile paylaşılması öngörülmüştür. Bu itibarla, Türk vatandaşlarının yurda giriş çıkışlarının görüntülenmesine yönelik Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport Giriş/Çıkış Bilgileri Projesi (EGNIP) hazırlanarak işletime açıldı.   YURT DIŞI EMEKLİLİK İŞLEMLERİNDE KOLAYLIK   Programda "kimlik ve pasaport bilgileri ile sorgulama" modülleri tamamlanıncaya kadar sorgulama işlemi sadece T.C. kimlik numarası ile yapılabilecektir. Hazırlanan bu programla; yurt dışı borçlanması işlemleri, yurt dışı borçlanmasına istinaden emekli aylığı bağlanması işlemleri daha kolay ve sağlıklı bağlanmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca yurt dışı emeklilikten haksız ve yersiz faydalananlar da kolay tespit edilebilecek. Diğer yandan programla genel sağlık sigortası tescil işlemleri de kolaylaşacaktır.   KAÇAK SİGORTALILIK TESPİTİ KOLAYLAŞACAK   Söz konusu program sayesinde Türk vatandaşlarının yurda giriş ve çıkışlarının takibi yapılabilecektir. Kimlik ve pasaport bilgilerinin sorgulanması ile kayıt dışı sigortalı çalışanların kayıt altına alınması kolaylaşacak. SGK tarafından yapılacak inceleme sonucunda kayıt dışı çalışanların hangi işverene tabi olarak çalıştıkları belirlenerek idari para cezası da uygulanacaktır. "Dünyada hiçbir şey azmin yerini tutamaz. Yetenek yeterli değildir; yetenekli ve başarısız insandan bol bir şey yoktur. Zekâ yeterli değildir; zekânın ödüllendirilmediği bilinen bir gerçektir. Eğitim tek başına yeterli olamaz; dünya eğitimli yoksullarla doludur. Azim ve kararlılığın ise her şeye gücü yeter." C. Coolidge   NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?  
"01.01.1961 doğumluyum. Sigorta girişim 2004 Kasım. En kısa yoldan nasıl emekli olabilirim? Yaştan emekli olma şansım var mı?" Fatma Özbaş
Fatma Hanım, maalesef sigorta başlangıcınız çok geç olmuş bu nedenle 58 yaşından önce emekli olamazsınız. Ayrıca 7000 gün sigorta primine ihtiyacınız var. Yaş haddinden emeklilik için ise 25 yıldan beri sigortalılık ve 4500 gün prime ihtiyacınız var. 4500 gün primi doldursanız bile 25 yıllık sigorta süresinizin dolacağı Kasım/2029 yılında emekli olabilirsiniz.
  EMEKLİLERİN TEKRAR ÇALIŞMASI   "Emekli olduktan sonrası tekrar iş hayatına atılmak istesem çalışabiliyor muyum? Çalışırsam emekli maaşımda kesinti olur mu? Veya kendi işimin sahibi olmak istesem yani işveren olsam bu mümkün mudur? Nelere dikkat edilmeli?" Ömer Faruk Yıldiz Ömer Faruk Bey, emekliler elbette tekrar iş hayatına atılıp çalışabilir. Bir işverene bağlı olarak çalışacaksanız sigorta girişiniz yapılacağında özellikle “sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmak istiyorum” demeniz gerekmektedir. Bu durumda hem emekli maaşını alırsınız hem çalışmanız karşılığı alacağınız maaşı. Kendi iş yerinizi kurduğunuzda sizden herhangi bir SGK primi kesilmeyeceği gibi hem de emekli maaşınız kesilmeyecektir.   Emekli aylığı alınan banka nasıl değiştirilir?   "Emekli maaşımı aldığım bankayı nasıl değiştirebilirim?" Ahmet NurşinAhmet Bey, emekliler, banka ya da banka şubesi değişikliği için bulundukları ildeki SGK İl/Merkez Müdürlüklerimize verilecek dilekçe ile anlaşmalı bankalardan herhangi birisine aylıkların nakli yapılarak banka/şube değişikliği gerçekleştirilebilmektedir.          *** Recep Ünal Bey, normal şartlarda 60 yaş ve 7000 gün sigorta primi ile emekli olabiliyorsunuz. Askerlik sürenizi belirtmemişsiniz. Ancak uzun süreli askerlik yapmışsanız 57 yaşında ve 5900 gün sigorta primi ile emekli olma şansını yakalayabilirsiniz.          *** Can Altın Bey, emeklilikte ben de yaşa takılanlardanım. Ancak gerçekçi olmak gerekirse emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili herhangi bir çalışma olmadığını söyleyebilirim. Maalesef SGK’nın aktüaryal dengesi açısından yaşın düşürülmesi çok zor görünüyor. Aksi takdirde biraz oynama olursa durum daha da kötüye gidebilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.