Reyting rekoru kıran TV dizileri çalışan ve devlet alacaklarında sınıfta kaldı!

A -
A +
Hepimizin önemli zamanı TV karşısında geçmektedir. Özelikle ev hanımlarının vazgeçilmezi TV dizileri. Hiçbir kadın takip ettiği dizinin bölümünü kaçırmak istemez.
Peki sıkı takipçisi olduğumuz TV dizilerinde çalışanların ücretleri, fazla mesaisi, izinleri ve sosyal güvenlikleri ile diğer hakları yasalara uygun olarak veriliyor mu? 
Ayrıca devletin vergisi, SGK primleri ile diğer yasal kesintiler usulüne uygun olarak ödeniyor mu?
İşte bütün bu sorulara cevap olacak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müfettişlerinin TV dizileri ile ilgili yapmış oldukları denetim sonuçları ortaya çıktı.
 
TV dizileri programlı teftiş edildi
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığınca önleyici teftiş yaklaşımı esas alınarak gerek işin yürütümü gerekse iş sağlığı ve güvenliği yönünden, klasik teftiş anlayışı dışına çıkılmak ve kaynakları etkin ve verimli kullanmak suretiyle; ilgili tüm sosyal tarafları kapsayan, eğitim, iletişim ve bilgilendirmeye ağırlık veren, çözüm odaklı “Risk Esaslı”, "İşkolu/Sektör Esaslı” veya “Alan Esaslı” programlı teftişler yapılmaktadır.
 
Devletten  5 milyon 713 bin TL kaçırılmış
 
Geçtiğimiz yıl işin yürütümü yönünden TV dizi sektöründe çalışanların çalışma şartlarının iyileştirilmesi programlı teftişi yapıldı.
Reyting rekoru kıran TV dizileri çalışan ve devlet alacaklarında sınıfta kaldı!
Esasen bu teftiş cezalandırmadan ziyade rehberlik teftişi niteliğindedir. Diğer yandan iş sağlığı ve güvenliği yönünden de teftiş yapılmadığı hâlde ortaya çıkan sonuçlar gerçekten vahim.  
Yukarıdaki tablodan da görüleceği üzere dizilerle ilgili 169 iş yeri teftiş edildi. 2768 işçiye ulaşıldı. Bu iş yerlerinin 34’ü yapımcı firmalara ait. Yapılan teftişlerde kamuya ödenmeyen 5.713.238,60 TL’nin devlete ödenmesi sağlandı. Ayrıca işçilere ödenmeyen 11.200.452,09 TL’nin ödenmesi sağlanmıştır.
Üstelik teftişlerin yürütüldüğü bu iş yerlerinden yıl içinde gelen ihbar ve şikâyetler, programlı teftiş kapsamında sonuçlandırılmış olup, ayrıca teftiş edilen iş yeri sayısına dâhil edilmemiştir.
         ***
Ayaklarınıza değil, gökyüzüne bakın... Gördüğünüz şeylerin mantığını anlamaya çalışın. Evrenin neden var olduğunu düşünün. Meraklı olun." S.HAWKİNG
 
 
“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
 
Kıdem tazminatı alabilir miyim?
 
"10.08.1998 tarihinde 7 gün SSK başlangıcım var, 20.07.2005 tarihinden beri bir bankada çalışıyorum, istifa edeceğim. Kıdem tazminatını alabilir miyim? Bankanın İnsan Kaynakları, dilekçemde, yaş dışında emeklilik şartlarını sağladığımdan kıdem tazminatını alarak ayrılmak istiyorum şeklinde yazmamı tavsiye etti." Ufuk Arıcan 
Ufuk Bey, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün priminiz varsa istifa etseniz bile kıdem tazminatı alma hakkınız var. Ancak bunun için her şeyden önce SGK’dan kıdem tazminatı alabilir yazısı almanız gerekmektedir. Bu yazıyı de bankanızın müdürünün dediği şekilde bir dilekçe ekinde sunmanız hâlinde size kıdem tazminatı ödenmesi gerekecektir.
 
Ölen memurun kız çocuğuna emeklilik ikramiyesi
 
"Babam devlet memuru iken 02.02.2018 tarihinde öldü. Evliyim. Emekli ikramiyesinden faydalanabilir miyim?" İpek Yıldırım
İpek Hanım, aylığa müstahak olan kişilere ve Emekli Sandığı mensubu olmakla beraber, bekâr kız çocuklarına ödenmektedir. Evli kız çocuklarına ikramiye ödemesi yapılmamaktadır.
 
Ne zaman emekli olurum?
 
"10.04.1972 doğumluyum. İşe ilk girişim 1995. 1998 yılında 11 ay yedek subay olarak askerlik yaptım. Ne zaman emekli olabilirim?" Muhammed Tepebaşılı
Muhammed Bey, 55 yaş ve 5750 prim gün sayısı ile emekli olabileceksiniz.  
         ***
Ömer Faruk Bey, 3411 gün priminiz eksik. Bu primleri doldurduğunuz gün emeklilik müracaatında bulunabilirsiniz.
         ***
“Çoğu insan ömrünün en güzel yıllarını, bir apartman dairesinin odasında, televizyon seyrederek geçirir. Çoğu insan yirmi yaşında ölür ve seksen yaşında da gömülür.” R. Sharma
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.