Genç erkekler ile kadınlar daha kolay iş bulacak

A -
A +
Genç erkeklerin, engellilerin ve kadınların daha kolay iş bulmalarını ve istihdam edilmelerini kolaylaştıran, teşvik eden ayrıcalıklı düzenlemeleri içeren "Torba Kanun" TBMM’de kabul edildi.
 
Asgari ücretlilere vergi kolaylığı
 
"Torba Kanun" ile asgari ücretin yıl boyunca vergi dilimi değişikliklerinden etkilenmemesini sağlamak amacıyla net ücretlerde meydana gelen azalmayı telafi edecek şekilde asgari geçim indirimi ilave edilerek kalıcı bir düzenleme yapılması ve işverenlere verilen 100 Türk lirası tutarındaki asgari ücret desteğinin 2018 yılında da devamına imkân tanınması sağlandı.
 
Genç, kadın ve engelli çalıştırana teşvik dopingi
 
01/01/2018 ile 31/12/2020 tarihleri arasında yapılacak yeni işe alımlarda, işverene 12 ay süreyle gelir vergisi stopajı, damga vergisi ve sigorta prim desteği verilmesi, imalat ve bilişim sektörlerinde yapılacak işe alımlarda sosyal güvenlik desteğinin daha yüksek tutarda olması ve söz konusu teşvik uygulamalarının genç, kadın ve engellilerin istihdamında 12 yerine 18 ay süreyle uygulanacak.
 
Esnafın işe alacağı işçinin ücretini devlet ödeyecek
 
"Torba Kanun" ile imalat sektöründe bir ila üç çalışanı olan ve ustalık belgesine sahip küçük esnafa, 18 ila 25 yaşlarında en fazla iki kişiye istidam sağlamaları hâlinde iki ayda bir asgari ücret üzerinden ücret, gelir vergisi stopajı, sosyal güvenlik primi ve damga vergisi desteği sağlanacak.
 
Kreş desteği
 
Kadınların çalışma hayatına katılımının teşviki amacıyla işverenlerce, kadın çalışanların okul öncesi çağındaki çocukları için kreş ve gündüz bakımevi hizmeti verilmek suretiyle sağlanan menfaatler ile işverenler tarafından söz konusu hizmetin iş yerinde verilmemesi durumunda kadın çalışanlara aylık olarak asgari ücretin aylık brüt tutarının %15’ini geçmemek üzere sağlanan kreş ve gündüz bakımevi yardımları, gelir vergisi istisnası kapsamına alınacak.
 
Koruma altına alınan çocukların istihdamı
 
Haklarında koruma veya bakım tedbiri alınmış çocukların reşit olmaları ve bu tedbirler kalktığı tarihten itibaren istihdam hakkından yararlanılması için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına 2 yıl içinde başvuru yapma zorunluluğunun 5 yıla çıkarılması suretiyle yükseköğrenime devam edenler için hak kaybının önüne geçilmesi, öngörülmektedir.
          ***
“Konuştuğun zaman sadece bildiklerini tekrarlarsın ama dinlersen yeni bir şeyler öğrenirsin”  D. LAMA
 
 
 
“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
 
Gazetecinin yıllık izni?
 
"İsa Bey, günlük bir gazetede yeni mesleğe başladım. Gazetecilerin senelik izni ne kadardır?" Mehmet K.
Mehmet Bey, günlük  süreli bir yayında çalışan gazeteciye, en az 1 sene çalışmış olması hâlinde, yılda 4 hafta tam ücretli izin verilmesi gerekmektedir. Gazetecilik mesleğindeki hizmeti 10 yıldan fazla olan bir gazeteciye ise 6 hafta ücretli izin verilmesi gerekmektedir.
Gazetecilerin kıdemi 4857 sayılı İş Kanuna tabi çalışanlardan farklı olarak aynı gazetedeki hizmetlerine göre değil, meslekteki hizmet süresine göre hesaplanır. Günlük olmayan süreli yayınlarda çalışan gazetecilere her 6  aylık çalışma devresi için 2 hafta ücretli izin verilmesi gerekmektedir.
 
Yarım çalışma tatil ücretleri?
 
"İsa Bey, yarım çalışma ödeneği almaya başlarsam bu sürede hafta tatili ve diğer resmî tatillerde ücretim kesilir mi?" Zehra Şahan
Zehra Hanım, yarım çalışma yapan kişinin çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin ücret ve yarım çalışma ödeneği, yarım çalışılan süreye orantılı olarak işveren ve İŞKUR tarafından paylaşılarak ödenmektedir.
 
Ne zaman emekli olurum?
 
"İsa Ağabey, annemi emekli yapmak istiyorum. Doğum tarihi 27.04.1974 işe giriş tarihi ise 02.03.1998, 5234 gün sigortası var ne zaman emekli olur?" Damla Soner
Damla Hanım, anneniz 57 yaş, 5700 sigorta prim gün sayısı ve 25 yıl sigortalılık şartlarına tabi bulunmaktadır. Bu şartların yerine getirilmesi hâlinde 27.04.2031 tarihinde emekli olacaktır.
          ***
Mahmut Demirci Bey, ilk sigorta başlama tarihiniz 09.10.2000 olduğundan ancak 7000 gün sigorta primi ve 60 yaşını doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz. 2003-2004 tarihleri arasında yapmış olduğunuz askerliği borçlansanız bile emeklilik yaşınızı aşağıya düşürmeyecektir.
          ***
Meral Toka Hanım, son çalışmalarınız Bağ-Kur kapsamında olduğundan normal şartlarda tam emekli aylığı alabilmeniz için en az 9000 gün priminizin olması ve  58 yaşını doldurmuş olmanız hâlinde emekli olabilirsiniz.
          ***
“Sonsuz bir karanlığın içinden doğdum. Işığı gördüm, korktum. Ağladım.
Zamanla ışıkta yasamayı öğrendim. Karanlığı gördüm, korktum.
Gün geldi sonsuz karanlığa uğurladım sevdiklerimi. Ağladım.” 
Hazreti Mevlana
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.