Mehmetçik annelerine 550 TL devlet desteği

A -
A +
Kahramanlık destanlarıyla dolu bir tarihe sahip olan Mehmetçiğe gerçekten ne verilirse verilsin azdır. Özelikle Mehmetçik annelerinin hakkı ödenemez.
Devletin askere giden Mehmetçik ailelerine yönelik maaş desteği bulunmaktadır. Hiç SGK primi gerektirmeyen ve tamamen karşılıksız olan devletin bu yardımlarından asker ailelerinin haberdar olmadığı gazetemize gelen çok sayıda mail ve mektuptan anlaşılmaktadır.
Özelikle zor şartlarda görev yapan vatan koruyucularına biz de katkıda bulunmak amacıyla bu yazımızda söz konusu yardımlarla ilgili Mehmetçik ailelerini bilgilendirmeye ayırdık.
 
KİMLER FAYDALANABİLİR
 
Askere giden kişi resmΠnikâhla evliyse ve eşinin sosyal güvencesi yoksa Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyetinin muhtaçlık kararı vermesi şartıyla askerin eşi bu yardımlardan faydalandırılacaktır.
Askere giden kişi bekârsa ve anne-babasının sosyal güvencesi yoksa askerin annesi bu yardımlardan faydalandırılacaktır. Askere giden kişi bekâr ise başvuru önceliği annenindir; anne hayatta değil ise baba başvuruda bulunabilir.
 
2 AYDA 550 LİRA
 
Askere giden kişi nedeniyle yapılacak devlet desteği aylık 275 TL olmak üzere 2 ayda bir 550 TL’lik düzenli ödeme hak sahibi olan eşine, bekârsa annesine, annesi ölmüş ise babasının PTT’de açılacak hesabına yatırılmaktadır.
Muhtaç asker ailelerine bu yardım askerlik süresince devam etmektedir.
 
ENGELLİ VE 65 YAŞ AYLIĞI ALANLAR DA FAYDALANABİLİR
 
2022 sayılı Kanuna göre 65 yaş aylığı veya engelli maaşı alan ve eşi/oğlu askerde olan kişiler ayrıca bu yardım programından da faydalanabilmektedir.

 
BAŞVURUDA BELGE GEREKMİYOR
 
Müracaatlar resmî ikametgâhın bulunduğu il veya ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılacaktır.
Başvuran kişinin T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanın bulunması yeterlidir. Bunun dışında herhangi bir belge talep edilmemektedir.
Başvuran kişinin eşinin/oğlunun asker olup olmadığı veya askerlik hizmetinin devam edip etmediği bilgisi elektronik ortamda Millî Savunma Bakanlığı’ndan temin edilmektedir. 
Başvuru ve onay süreci en fazla 1 ay sürmektedir.
              ***
“Hayatta ne istediğinize karar verin; kalkın ve başarana kadar asla vazgeçmeyin.” B. PORTER
 
 
“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
 
Doğum nedeniyle kıdem tazminatı
 
"İsa Bey, 8 yıldan beri çalışmaktayım. Şu anda dört buçuk aylık hamileyim. Hamilelik nedeniyle işten ayrılırsam kıdem tazminatı alabilir miyim?" Zeynep Kayran
Zeynep Hanım, çalıştığı işten kendi arzusuyla ayrılanların; belirli istisnalar haricinde kıdem tazminat hakkı ortadan kalkmaktadır. İş Kanununda hamilelik veya doğum nedenine dayalı işten ayrılmalar istifa olarak kabul edildiğinden, bu nedenlerle işten ayrılanlar kıdem tazminat haklarından mahrum kalmaktadır.
 
Kendi isteğiyle işten ayrılanların işsizlik ödeneği
 
"İş yerimde 92 aydır çalışıyorum. Bugüne kadar maaşımdan 3 bin TL'nin üzerinde işsizlik sigortası işçi primi adıyla kesinti yapılmış, kendi isteğimle işten ayrılırsam, neden bana işsizlik ödeneği verilmez?" Hasan Barak
Hasan Bey, yürüttüğünüz mantıkla haklı görünseniz bile işin doğrusu, işsizlik sigortasının fonksiyonunda saklı. Keza adı üzerinde “işsizlik” sigortası. İşsizlik; bir iş yerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenleri ifade etmekte olup bu sigorta kolu da bunun için doğmuştur. Dolayısıyla işsizlik tanımına uymayan hâllerde (istifa) işsizlik ödeneği verilmez.
 
Ne zaman emekli olurum?
 
"06.03.1995 tarihinden beri vergi dairesinde memur olarak çalışmaktayım. Ne zaman emeklilik müracaatında bulunayım?" Kadriye Karagöz
Kadriye Hanım, 51 yaşında 20 yıl sigorta süresiyle emekliliğe hak kazanıyorsunuz. Yaşınızın dolacağı 01.01.2020 tarihinde emeklilik işlemlerinizi başlatabilirsiniz.
              ***
Ali Tekin Bey, 52 yaş ve 5525 prim gün sayısı şartlarıyla emekli oluyorsunuz. Askerlik borçlanması yaşınızı düşürmüyor. Yeterli priminiz var. Askerlik borçlanması tavsiye etmiyorum. 24.11.2020 günü emeklilik müracaatında bulunabilirsiniz.
              ***
"Dünyanın bütün nimetleri elinde olsa bile, onları tadabilecek bir ruh gerekir. Çünkü bizi mutlu eden; bir şeyin sahibi olmak değil, tadına varabilmektir." Montaigne
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.