​Estetik ve güzellik masraflarını SGK nasıl karşılar?

A -
A +
SGK, genel olarak sigortalıların öncelikle sağlıklarının korunmaları, çeşitli hastalık ve diğer sağlık riskleri ile karşılaşmaları hâlinde muayene, ilaç ameliyat ve diğer tedavi masraflarını belirli şartlarda karşılamaktadır.
Bu bağlamda sadece devlet hastaneleri ve üniversite hastaneleri değil anlaşmalı özel hastanelerde yapılan tedavi masraflarının da belirli şartlarda finansmanını sağlamaktadır.
 
SGK’nın masraflarını karşıladığı sağlık hizmetleri
 
SGK, başta kişilere yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile kişilerin hastalanmaları hâlinde ayakta veya yatarak; hekim tarafından yapılacak muayene, hekimin göreceği lüzum üzerine teşhis için gereken klinik muayeneler, laboratuvar tetkik ve tahlilleri ile diğer teşhis yöntemleri karşılamaktadır. Ayrıca aşağıda tek tek saydığımız tüm sağlık hizmetlerini karşılamaktadır.
  • İnsan sağlığına zararlı madde bağımlılığını önlemeye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri
  • Konulan teşhise dayalı olarak yapılacak tıbbî müdahale ve tedaviler
  • Hasta takibi ve rehabilitasyon hizmetleri
  • Organ, doku ve kök hücre nakline ve hücre tedavilerine yönelik sağlık hizmetleri
  • Acil sağlık hizmetleri
  • Analık sebebiyle ayakta veya yatarak; hekim tarafından yapılacak muayene, tıbbî müdahale ve tedaviler
  • Ağız ve diş muayenesi ve tedavileri, diş çekimi, konservatif diş tedavisi ve kanal tedavisi, hasta takibi, diş protez uygulamaları, ağız ve diş hastalıkları ile ilgili acil sağlık hizmetleri, 18 yaşını doldurmamış kişilerin ortodontik diş tedavileri
  • Tüp bebek ve diğer yardımcı üreme yöntemi tedavileri
  • Bir hastalığın tedavisinin başka tıbbî bir yöntemle mümkün olmaması ve SGK tarafından yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları sağlık kurulları tarafından tıbben zorunlu görülmesi hâlinde yardımcı üreme yöntemi tedavileri.
Sağlık hizmetleri kapsamında karşılanan diğer hizmetler
 
SGK tarafından finansmanı sağlanan sağlık hizmetleriyle ilgili teşhis ve tedaviler için gerekli olabilecek;
  • Kan ve kan ürünleri, kemik iliği
  • Aşı, ilaç
  • Ortez, protez, tıbbî araç ve gereç, kişi kullanımına mahsus tıbbî cihaz ve;
  • Tıbbî sarf, iyileştirici nitelikteki tıbbî sarf malzemelerinin sağlanması, takılması, garanti süresi sonrası bakımı, onarılması ve yenilenmesi hizmetlerinin de masraflarını SGK finanse etmektedir.
Estetik ve güzellik  masrafları
 
Özelikle kadın okuyucularımızın en çok sorduğu soruların başında gelen estetik ameliyatlarının giderleri ile diğer güzellik giderlerini  SGK’nın ancak belirli şartlarda karşılamakta olduğunu söyleyebiliriz.
Estetik ameliyatları ile diğer güzellik giderlerinin SGK tarafından karşılanması için vücut bütünlüğünü sağlamak amacıyla yapılması gerekmektedir.
Diğer yandan gerek iş kazası gerekse meslek hastalığına, kazaya, hastalıklara veya konjenital nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan durumlarda yapılacak sağlık hizmetleri kapsamında da estetik tedavi bedellerini SGK karşılayabilmektedir.
            ***
"Zihinsel zorlama ve aşırı çaba, endişe ve korkuyu göstererek dileklerinizin karşılığını almanızı engeller. Rahatlık işi çözer.” J. MURPHY
 
 
“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
 
Üniversite öğrencisinin erken emekliliği
 
27.11.1998 doğumlu üniversite öğrencisi oğluma isteğe bağlı sigorta  yaptırırsam erken emeklilikte faydalı olur mu?" Osman Halis Özen
Osman  Bey,  çocuğunuzla ilgili emeklilik planlaması yapmazsanız hiç sigortası olmadığından 65 yaşında emekli olacaktır. Ancak bugünden aralıksız isteğe bağlı sigorta yaparsanız ve ileride SSK’lı olarak bir işte çalışmaya başlayıp toplamda 20 yıl prim ödemeyi 2038-3039 yılları arasında doldurursa  62 yaşında emekli olacaktır. Bu durumda 3 yıl daha erken emekli olacaktır.
 
Kaplıca parası ne kadar?
 
"Sayın İsa Karakaş, ben SSK emeklisiyim. Fizik doktorum kaplıca tedavisi için rapor yazarak benim kaplıca tedavisi almam gerektiğini önerdi. Kaplıcaya ek ne kadar ücret ödenir?" Seniye Yıldırım
Seniye Hanım, SGK kendi tarifesi üzerinden kaplıca tedavi masraflarını karşılamaktadır. Kaplıca fiyatları aynen özel hastanelerde olduğu gibi kaplıcadan kaplıcaya değişebilmektedir. Dolayısıyla ilave ücret almayan ya da daha az alan kaplıcaları araştırıp bütçenize uygun olan kaplıcaya gidebilirsiniz.
 
Mahkemede ne yapabilirim?
 
"01.01.1982 tarihinde babamın firmasından SSK'dan girişim var.  Girişim SGK'da görünüyor ancak bordrom ortada yok!.. Dava tekrar iş mahkemesinde ne yapabilirim?" Süha Polat
Süha Bey, SGK herkesin sigortasını kabul etmez. Özelikle iş sözleşmesi ilişkisi kapsamında gerçek anlamda işyerinde fiilî çalışma olup olmadığı ve bu çalışma karşılığında ücret ödenip ödenmediğine bakar. Çocuklar babalarına ait iş yerinde çalışabilir. SSK’lı olmaları için belirttiğim şartlar zorunludur. Bu bağlamada sizin de mahkemede şahitlerden ziyade çalışmanızın fiilî ve ücret mukabili olduğunu gösteren delil ve kanıtları sunmanız davanın lehinize sonuçlanmasına yardımcı olacaktır.
             ***
İsmail Şirin Bey, SSK prim gün sayınız 196 gün fazladan dolmuş, 25 yıllık sigortalılık sürenizi de doldurmuşsunuz. Emeklilik yaşınızın dolacağı 19.08.2018 tarihini beklemektesiniz. Bu tarih itibarıyla emeklilik başvurusunda bulunabilirsiniz.
             ***
"Cesaret; akıldan gelirse cesaret, bilgisizlikten gelirse cehalettir...”  Hazreti Mevlana
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.