SURVİVOR’a yağmur gibi SGK cezaları gelebilir

A -
A +
Ne ilginçtir ki gazetemize en çok gelen sorulardan biri de en çok izlenen yarışma programlarından SURVİVOR yarışmacıları ile ilgili. Öyle ki birçok okuyucumuz kendi ve yakınlarının emeklilik ve sağlık haklarından ziyade SURVİVOR yarışmacılarının başta sakatlıkları olmak üzere sosyal güvenlik haklarını merak etmektedir. Özelikle 8 yıldan beri SURVİVOR’ın hiçbir bölümünü kaçırmadığını söyleyen değerli okuyucumuz Hamiyet Çetin ve arkadaş grubu bu konudaki meraklarını gidermemiz konusunda çok ısrarcı. Biz de değerli okuyucularımızın bu taleplerini ve meraklarını gidermek için SURVİVOR yarışmacılarının sosyal güvenlik açısından durumlarını değerlendirmek maksadıyla bu yazıyı kaleme aldık.
 
TV programlarına ceza yağdı
 
Geçtiğimiz yıl Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işin yürütümü yönünden TV dizi sektöründe çalışanların çalışma şartlarının iyileştirilmesi için birkaç dizi ile sınırlı olmak üzere programlı teftiş yapmıştı. Esasen bu teftiş cezalandırmadan ziyade rehberlik teftişi niteliğinde idi. Diğer yandan iş sağlığı ve güvenliği yönünden de teftiş yapılmadığı hâlde ortaya çıkan sonuçlar gerçekten vahim.
TV dizileri ile ilgili 169 iş yeri teftiş edildi. 2768 işçiye ulaşıldı. Bu iş yerlerinin 34’ü yapımcı firmalara ait. Yapılan teftişlerde kamuya ödenmeyen 5.713.238,60 TL’nin devlete ödenmesi sağlandı. Ayrıca işçilere ödenmeyen 11.200.452,09 TL’nin ödenmesi sağlanmıştır. Üstelik teftişlerin yürütüldüğü bu iş yerlerinden yıl içinde gelen ihbar ve şikâyetler, programlı teftiş kapsamında sonuçlandırılmış olup, ayrıca teftiş edilen iş yeri sayısına dâhil edilmemiştir.
Bu teftiş programında SURVİVOR yarışma programı yer almamıştı.
 
SURVİVOR’cılar SGK’ya bildirilir mi?
 
Şimdi gelelim okuyucularımızın merak ettikleri soruların cevabına. SURVİVOR’da yarışanlar esasen bu programı düzenleyenlerin hazırladıkları yarışma programına bağlı olarak onların direktifleri doğrultusunda belirli bir zaman sürecinde yarışmaktadırlar. Bu bağlamda yarışmacıların daha Dominik’e hareket edip yarışmaya başlamadan önce SGK işlemlerinin yapılması zorunludur. SGK mevzuatı açısından yarışmanın Türkiye dışında Dominik’te yapılmış olması SGK’nın yükümlülüklerinden muaf olduğu anlamına gelmez. SURVİVOR’da  yarışan tüm oyuncular ve yardımcı ekip SGK açısından 4/1-a (SSK) sigortası kapsamındadır. SGK işlemlerinin yapılmamış olması hâlinde ise  ilk yarışmanın yapıldığı 8 yıl öncesine kadar SURVİVOR,  SGK açısından yüklü miktarda cezalı duruma düşebilir.
Yasal yükümlülükler yerine getirilmemişse SGK, her yarışmacı için ve her ay için değişik çok ağır cezalar uygulaya bilir. İdari para cezalarının yanı sıra primlerle ilgili gecikme zammı ve cezası da ayrıca uygulanmaktadır.
Bu yarışmada bulunanların SGK’sının yapılmamış olması hâlinde aradan kaç yıl geçerse geçsin SGK’ya başvurmaları hâlinde SGK bunların sigortasını geriye dönük yapar. Keza tapu gibi görüntüler en önemli kanıt niteliğindedir.
 
Böcek ısırması ve sakatlanmaları iş kazası
 
SGK açısından SURVİVOR yarışmasının yapıldığı Dominik iş yeri sayılmaktadır. Dolayısıyla yarışmacıların burada bulundukları sırada gece-gündüz fark etmeksizin böcek, akrep ya da yılan ısırması SGK açısından iş kazasıdır.
Survivor 2018’de Gönüllüler Takımı’ndan All Star Takımı’ndaki rahatsızlanan Ecem Karaağaç’ın rahatsızlığı iş kazasıdır. Yine bu yarışmada bulunduğu sırada sakatlanan Melih Özkaya’nın sakatlığı da iş kazasıdır.
Böcek ısırması dâhil belirtilen tüm olayların SGK’ya iş kazası olarak yasal sürede bildirilmiş olması gerekmektedir. Bildirilmemiş ise SGK, her bir kişi ve olay için ayrı ayrı yüklü miktarda ceza uygulayacaktır.
 
SURVİVOR’cılara SGK’dan maaş
              
Okuyucularımız bir de "SURVİVOR yarışmacıları sürekli sakatlanıp duruyor bunlara SGK maaş bağlar mı?" diye soruyorlar.
SURVİVOR yarışmacıları sakatlanıp yarışamadıkları her bir gün için şartsız SGK gelir bağlar. Zira bu sakatlıklar SGK açısından iş kazası sayılmaktadır. Programı düzenleyenler iş kazası bildirimi yapmamış olsalar bile sakatlanmış olan herhangi bir yarışmacı geriye dönük SGK’dan ödenek alabilir.
SURVİVOR programını yüzeysel olarak SGK mevzuatı açısından okuyucularımızın merakını giderme amacıyla değerlendirdik. Bu başarılı yarışmanın İş Kanunu ve İş Sağlığı ve Güvenliği boyutunu şimdilik ele almadık. Umarım programı yapanlar bu yasal yükümlülüklerden haberdardır…  
               ***
“Bilgelik; bilinçaltındaki büyük manevi güçlerin farkında olmak ve mutlu, dolu dolu bir hayat sürmek için bu güçleri nasıl kullanacağını bilmektir." J. Murphy
     
 
“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
 
İşçi, memur, sözleşmeli ve diğer tüm çalışanlar, esnaf-sanatkar, çiftçi, iş yeri sahipleri, şirket ortakları tüm soru ve sorunlarınıza buradan çözüm bulmaya devam ediyoruz. Bugünlerde gazetemize en fazla gelen yakınma konularından biri de  sözleşmelilerin aile birliğinin sağlanması için tayin hakkı verilmesi ile ilgilidir. Bu konuyu önümüzdeki günlerde ayrı bir yazı konusu yapıp çözüm noktasında dile getireceğiz.
 
Teşviklerde SGK işverenleri rahatlatacak mı?
 
"İsa Bey, hükûmet sağ olsun çok sayıda teşvik verip biz iş sahiplerini desteklemektedir. Ancak bu teşvikler karmaşık olduğu için ne yapacağımızı bilemiyoruz. Her gün birileri iş yerimizin kapısını çalıp 'şifremizi verin, SGK’dan geriye dönük yüklü teşvik parası alacaksınız' diyorlar bunlar doğrumu, ne yapalım?" Birol Yılmaz
Birol Bey, gerçekten hükûmet son 15 yılda üretimi desteklemek için büyük teşvikler verdi. Ancak teşvik karmaşası da bir gerçek. Bunların bir an önce sade ve basit hâle gelmesi lazım. Kapınızı çalanlara SGK şifrelerinizi vermeyin, sizden habersiz işlenecek sahte sigorta ve dolandırıcılık sayesinde hapsi boyalayabilirsiniz. Bu konuda SGK Genelgesini bekleyin. Umarım SGK bir programı açıp iş yeri sahiplerini piyasada dolaşan teşvik simsarlarının elinden kurtarır.
               ***
Rana Eliaçık Hanım, emeklilik için tüm şartları tamamlamış bulunmaktasınız. Size tavsiyem isteğe bağlı sigorta ödemeyi kesin. Aksi takdirde Bağ-Kur’a geçiş yapmış olacaksınız. Yaşınızın dolacağı 09/04/2019 tarihinde emeklilik başvurusu yapabilirsiniz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.