SGK’dan emekli maaşı yerine toplu ödeme

A -
A +
SGK sadece emekli maaşı ödemez. Belirli şartların varlığı hâlinde yaşlılık ve ölüm toptan ödemesi de yapmaktadır. Bu yazımızda emeklilik aylığı alamayan SSK ve Bağ-Kur sigortalıları ile bunların hak sahiplerine SGK tarafından yapılan toptan ödemeler kaleme alınmıştır.
 
Yaşlılık toptan ödemesi
 
Yaşlılık toptan ödemesi, SSK ve Bağ-Kur kapsamında sigortalı olanlardan;
  • Çalıştığı işten ayrılan,
  • SGK tarafından öngörülen yaş şartını doldurduğu hâlde malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan,
Sigortalılara yapılmaktadır.
Yaşlılık toptan ödemesi almak isteyen SSK sigortalılarının çalıştığı işten ayrıldıktan sonra örneği SGK tarafından hazırlanan tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi ile bulundukları ildeki SGK İl/Merkez müdürlüklerine  başvurması gerekmektedir.
 
Yaşlılık toptan ödemesinin miktarı
                                     
Yaşlılık toptan ödemesinin tutarı sigortalı;
SSK  kapsamında ise kendisinin ve işverenlerinin,
Bağ-Kur kapsamında ise kendisinin ödediği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları (%20) primlerinin her yıla ait tutarının;
Toptan ödemeye esas hizmet sürelerinin  SGK Kanununun yürürlük tarihinden önce ve sonra (2008/Ekim öncesi ve sonrası) olmasına göre güncellenip hesaplanarak, SGK Kanununun yürürlüğe girdiği tarih ile toptan ödemenin yapılmasına ilişkin yazılı istek tarihine kadar geçen yıllar için her yılın güncelleme katsayısı ile çarpılarak bulunan tutarlar üzerinden yapılmaktadır.
 
Dul ve yetimlere toplu ödeme yapılması
 
Ölüm nedeni ne olursa olsun, ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanamaması durumunda, ölüm tarihi baz alınmak kaydıyla güncellenip hesaplanan ölüm toptan ödeme tutarı ölen sigortalının;
  • Eşine,
  • Çocuklarına
  • Yaşıyorlar ise ana ve babasına kanunda belirtilen hisseler oranında paylaştırılmaktadır.
Başvuru ve gerekli belgeler
 
Ölüm toptan ödemesi yapılabilmesi için belirtilen hak sahiplerinin nüfus cüzdanları ile örneği SGK tarafından hazırlanan tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi ile SGK il veya merkez müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir.
Doldurulacak form matbu olup başvuru sırasında SGK’dan alınabilmektedir.
             ***
İşyerindeki sisteme dikkat!
 
“Dünyanın en iyi eğitim görmüş, motivasyonu en yüksek insanlarını işe alın ve işe yaramaz bir sistem içine yerleştirin. Göreceksiniz her seferinde kazanan sistem olacaktır.” Garry RUMRİLL
 
 
 
“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
 
"SGK’dan hayvanlarıma haciz gelir mi?"
 
"İsa Bey, üç yıl önce işlettiğim çırçır fabrikası iflas etti. SGK’ya prim borçlarımı ödeyemiyorum. Köydeki hayvanlarımı SGK haciz eder mi?" Hasan Çelik
Hasan Bey, borçlu veya ailesinin geçimleri için gerekli ise, borçlunun tercih edeceği bir süt veren mandası veya ineği veyahut üç keçi veya koyunu ve bunların üç aylık yem ve yataklıklarına SGK haciz koymaz.
 
Çok hastalığı olanın emekliliği
 
"İsa Bey, yıllardır şeker ve yüksek tansiyon hastasıyım. Ayrıca bacağımdan 2006 senesinde venöz yetmezliğinden ameliyat oldum ve damar alındı. Bir sefer yüksek tansiyon sonucu kanama geçirdim. Bu kanamadan dolayı 3 ay gözümde bozukluk oluştu ve her şeyi çift görmeye başladım. Şu an bacağımdaki bir kas yırtılmasından dolayı hâlen raporluyum. Malulen emeklilik için nasıl yol izlemem lazım?" Mehmet Serin
Mehmet Bey, başka birinin bakımına muhtaç değilseniz malulen emeklilik 10 yıllık sigortalılık süresi ve toplam olarak 1800 gün malullük sigortası primi ödemiş olmanız gerekmektedir. Bu şartları taşıyorsanız bağlı bulunduğunuz SGK müdürlüğüne elinizdeki sağlık raporları ile birlikte müracaat edip malulen emeklilik için başvuruda bulanabilirsiniz. SGK da sizi ilgili hastanelere sevk edecektir. Hastanenin vereceği sağlık kurulu raporunun %60 ve üzeri çıkması ayrıca  SGK’nın da sağlık kurulunun bu oranı kabul etmesi hâlinde malulen erken emekli olabilirsiniz.
                                               
Staj hâlinde erken emeklilik
 
İsa Bey, ben 2000 yılının Eylül ayında öğretmenliğe başladım. Ancak 1989-1991 yılları arası belediyede stajyerlik yaptım. Acaba bahsettiğiniz yasa geçerse benim erken emekliliğim mümkün müdür?" Hüseyin Yılmaz
Hüseyin Bey, staj süresi dikkate alınmadığında 60 yaşından önce emekli olamazsınız. Eğer kanun çıkar ve staj süresi başlangıç olarak kabul edilirse elbette daha erken emekli olma şansını yakalarsınız. Şu anda SSK’lı olarak çalışıyorsanız Kanunun çıkması hâlinde 9 yıl daha erken olma şansınız bulunmaktadır.
 
Sağlıktan faydalanma
 
"17 Mayısta işe başladım. Ne zaman SGK sağlıktan faydalanabilirim?" Meryem Dingin
Meryem Hanım, hastaneye başvurulan tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması hâlinde faydalanabilirsiniz.
             ***
İnsan olmak;
“Bir fikir ayrılığına rağmen karşındakine saygı duyabiliyorsan insan olmuşsun demektir.” Dostoyevski
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.