BU MAAŞLARI ALMAK KOLAYLAŞACAK

A -
A +
Tamamen karşılıksız olan ve SGK primi gerektirmeyen 65 yaş aylığı ve engelli maaşı alma şartları kolaylaştırıldı. Üstelik yaşlılık aylığı her ay için 500 TL’ye yükseltildi.
Diğer yandan daha çok sayıda işsiz vatandaşımızın işsizlik maaşı almalarının kolaylaştırılması hükûmetin 100 günlük icraatları içinde yer almaktadır.
 
KARŞILIKSIZ HER AY 500 TL ALMA ŞARTLARI BASİTLEŞTİRİLDİ
SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı priminiz yoksa ya da emeklilik için yeterli primlerinizin olmaması nedeniyle SGK’dan emekli olamıyorsanız ve 65 yaşına gelmiş iseniz kadın-erkek fark etmiyor her 3 ay için devletten karşılıksız 1.500 TL almanız artık daha basit.
Konuyla ilgili beklenen yönetmelik 19 Ağustos 2018 tarihinde yayımlandı. Buna göre aylık bağlanması için aynı hanede ikamet eden tüm aile bireylerinin gelirleri artık dikkate alınmayacak, sadece eşlerin gelirlerine bakılacak.
65 yaş maaşına başvuruda bulunduğunuz zaman kendiniz ve eşiniz dikkate alınmak suretiyle kişi başına düşen ortalama aylık geliriniz, (asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden) 543 TL’den az ise, 65 yaş aylığı hemen bağlanacaktır.
 
İŞSİZLİK MAAŞI ALMAK ARTIK DAHA KOLAY OLACAK
İşsizlik sigortası yardımlarından faydalanmak için en önemli engellerin başında “iş sözleşmesinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak” şartı gelmektedir.
Hükûmetin 100 günlük icraatları içerinde işsizlik sigortasına hak kazanma şartlarını esneterek ilave olarak on binlerce kişinin daha işsizlik ödeneğinden faydalandırılması yer almaktadır.
Bu bağlamda diğer şartları fazlasıyla yerine getirmesine karşın sırf “120 gün kesintisiz çalışma şartı”na takılan binlerce işsiz vatandaşımız yapılacak yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte başta işsizlik ödeneği olmak üzere tüm işsizlik sigortası yardımlarından faydalanma imkânına kavuşmuş olacaklardır.
"Kalbin, bu dünya üzerindeki en yumuşak yer; Ona iyi bak!.." 
                                                                                Nayyirah Waheed
                     
“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
 
Yapılandırma ile emekli olabilir miyim?
1982 yılında 1 aylık 4b giriş çıkışı olmuş bu son yapılandırma ile emekli olma durumu var mıdır? Dönüş yaparsanız memnun olurum? Engin ÇINAR
Engin Bey, belirtmiş olduğunuz gibi sadece 1 aylık 4/b sigortalılık girişiniz varsa bu şartlarla emekli olmanız mümkün değildir. Normal şartlarla 4/b emekliliği için en az 9.000 gün prim gereklidir. Yapılandırma Kanununda Bağ-Kur tescil kaydı olduğu hâlde primlerini ödememesi nedeniyle silinmiş olan borçlar güncelleme katsayısı ile güncellenerek bulunan tutarı, ödemeleri hâlinde, bu hizmetlerin ihya edilerek emekliliğe sayılması fırsatı sunulmaktadır. Sizin de bu şekilde silinmiş hizmetleriniz varsa ihya edebilirsiniz. Yoksa faydalanmanız mümkün değildir.
 
Eşimden hangi aydan itibaren maaş bağlanır?
 
9 Haziran günü Bağ-Kur emeklisi eşim vefat etti. İki aydan fazla oldu SGK maaş bağlamadı. SGK hangi aydan geçerli olarak maaş bağlayıp hesaba yatıracak. Firdevs SAYDAM
Firdevs Hanım, SGK’dan malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken ölen sigortalının hak sahiplerinin aylıkları, sigortalının ölüm tarihini takip eden ay başından itibaren başlatılmaktadır. Buna göre temmuz ayı ve sonraki aylara ait dul maaşı almaya hak kazanmışsınız. SGK maaşı geç bağlasa da bu durum değişmez. Bu nedenle endişe etmenize gerek yok.
                          
Ücret için ara bulucuya mı gidelim?
İsa Bey, çalışmakta olduğumuz iş yeri ücretleri banka üzerinden sadece asgari ücret miktarını yatırmaktadır. 650 TL’sini 2 aydan beri eksik ödemektedir. Bu durum için arabulucuya mı gidelim? Hasan KOYUNCU
 
Hasan BEY, iş sözleşmesi devam eden işçilerin ücretlerini alamaması, eksik alması, fazla mesai ve ücretleri ile ilgili sorunları, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ya da bulunduğunuz ildeki Çalışma ve İŞKUR Müdürlüğüne şikâyet dilekçesi ile başvurmanız gerekmektedir. Keza iş sözleşmesi devam eden işçilerin şikâyet ve ihbarlarını İş Müfettişleri inceleyerek sonuçlandırmaktadır.
“Eğitim, dünyayı değiştirmek için kullanabileceğiniz en güçlü silahtır.” 
                                                                                                              Mandela
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.