SSK ödemeden ücretsiz işçi çalıştırma imkânı

A -
A +
Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 64 bin kişi artarak 3 milyon 315 bin kişi oldu. İşsizlik oranı değişim göstermeyerek %10,2 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 1.2 puanlık artış ile yüzde 19,4 olarak gerçekleşti.
Görüldüğü üzere gençlerde işsizlik oranı genel işsizlik oranından çok fazla. Keza iş arayan ancak iş tecrübesi olmadığı için iş bulamayan kişiler hep iş tecrübesi ve mesleki deneyim şartı ile karşılaşıyor.
Diğer yandan işverenler için de kalifiye ve deneyimli işçi bulmak en önemli problemlerden biri. İşte bu problemlere çözüm bulmak amacıyla Türkiye İş Kurumu tarafından “İşbaşı Eğitim Programı” geliştirildi. Program hem işçiler hem de işverenler için çok avantajlı.
 
SSK VE ÜCRET İŞKUR’DAN
 
İşbaşı Eğitim Programı ilk defa çalışma hayatına atılacak işsiz gençlere eğitim aldıkları meslekte veya başka bir alanda mesleki deneyim ve beceri kazanma şansı sunuyor. Ayrıca;
  • Program süresine bağlı olarak katılımcılara "katılımcı zaruri gideri" (Günlük 61,65 TL, öğrenciler için 46,23, işsizlik ödeneği alanlar için 30,82 TL)
  • Geleceğin meslekleri olarak belirlenecek mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara 75 TL zaruri gider ödenecektir.
  • Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 TL bakım desteği program süresince karşılanacaktır.
  • İş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ve genel sağlık sigortası prim giderleri de İŞKUR tarafından sağlanmaktadır.
         Öte yandan işverenler, programa katılan işsizlere ve üniversite öğrencilerine işi öğreterek istihdam etmek istedikleri kişiyi işbaşında görme ve mesleki deneyim ve becerilerinin gelişip gelişmediğini gözlemleme şansına sahip oluyor.
         Bu sayede doğru işçiyi seçme imkânına kavuşarak hem işçi arama maliyetlerinden kurtuluyor hem de işçi ararken zaman kaybetmiyor. Diğer yandan program kapsamında katılımcılara ücret ve SGK primi ödeme gibi herhangi bir maddi yükümlülüğünün olmaması işverenlere iş gücü maliyet avantajı da sağlıyor.
 
FAYDALANMA ŞARTLARI
 
Faydalanmak isteyen işverenlerin, iş yerinin bulunduğu ildeki Çalışma ve İŞKUR İl Müdürlüğü'ne başvurması gerekmektedir. İşe alınacak kişilerin ise; Kuruma kayıtlı 15 yaşını tamamlamış işsiz olmaları gerekmektedir. Ayrıca;
  • İşverenin 1. veya 2. dereceden kan hısmı veya eşi olmamak,
  • Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak,
  • Program başlangıcından önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olması ve iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmış olmak, gerekmektedir.
 Bu şartları sağlayan ve programa devam etmelerine engel durumları bulunmayan öğrenciler de programlara katılabilirler.
                 ***
“Hayat, siz planlar yaparken, başınızdan geçenlerdir.”  J. LENNON
 
 
"BAŞIN DÜŞERSE DARA İSA KARAKAŞ’I ARA"
 
"Memur annelerin doğum sonrası yarım gün çalışmasıyla ilgili köşenizde de konuya yer vermişsiniz. Fakat hâlâ yönetmelik çıkmadı size zahmet bu konuyu tekrar gündeme getirir misiniz?" Bilal Polat
Bilal Bey, bu konuda son derece haklısınız zira kanun 2016 yılında çıkmasına rağmen maalesef yönetmelik bir türlü çıkarılamadı. Bu konuyu daha önce de gündeme getirmiştik. Tüm memur arkadaşların mağduriyetini göz önünde bulundurarak tekrar gündeme getireceğim...
 
Bedelli askerlikte kıdem tazminatı
 
"Ben kurumsal bir firmada çalışıyorum ve bana bedelli askerlikte 21 gün ücretsiz izin maddesini göstererek tazminat alamayacağımı belirttiler ama ben aksini düşünüyorum. Kıdem tazminatına hak kazanabilir miyim?" Murat A.
Murat Bey, kıdem tazminatı için iş sözleşmesinin feshedilmiş olması şarttır. Normalde askerlik nedeniyle kıdem tazminatının feshedilmesi hâlinde kıdem tazminatına hak kazanılmaktadır. Ancak hükûmet tarafından çıkarılan özel kanunla bedelli  askerlik yapacaklara ücretsiz izinli sayılma hakkı verildiğinden bu durumda iş sözleşmesinin feshedilmesine gerek kalmadığından maalesef kıdem tazminatına hak kazanmanız mümkün değildir.
 
İhbar süresinde ücret
 
Ben (….) firmasında çalışmaya girdim. Ayrılmak istedim. 15 gün çalışmak zorunda olduğumu söylediler. Bu 15 günün maşını alabilir miyim?" Mehmet Nedim
Mehmet Bey, bahsettiğiniz 15 günlük süre ihbar süresidir. Bu süre boyunca çalıştığınız her gün için size ücret ödenmesi gereklidir. Ayrıca ihbar süreleri içinde  günde en az 2 saat iş arama izninin de size verilmesi gerekir. 
           ***
“Dünyada kusursuz iki insan vardır; biri ölmüştür, biri de doğmamıştır.”  Çin Atasözü
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.