SGK %20 zamlı süt parası ödeyecek

A -
A +
Halk arasında "süt parası" olarak bilinen (emzirme ödeneği) SSK ve Bağ-Kur kapsamında bulunan sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması hâlinde sigortalı erkeğe belli şartlarla verilmektedir.
SGK’dan süt parası almak için;
  • SSK’ya tabi (4/1-a’lı) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması,
  • Bağ-Kur (4/1-b’li) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dâhil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması ve doğan çocuğun veya çocukların yaşaması gerekmektedir.
İşten ayrılanlar da alabilir
 
Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılardan sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere 300 gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya eşi analık sigortasından yararlanacak erkek, doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneğinden yararlandırılabilmektedir.
Hemen hatırlatalım emzirme ödeneği almadım diye üzülmeyin. Bu hakkın doğduğu tarihten itibaren 5 (beş) yıl içinde SGK’dan isteyebilirsiniz.
 
%20’den fazla arttı
 
Analık sigortasından sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, (4/1-a) ve (4/1-b) kapsamındaki sigortalılardan, kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine, her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan ve SGK Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip, Bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği verilmektedir.
SGK Yönetim Kurulu her yıl bir önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranında artırılmasına karar vermektedir. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2018 yılı için TÜFE oranlarında ortaya çıkan değişim oranının %20,30 olduğu dikkate alınarak  2018 yılında 149,00 TL olan emzirme ödeneği tutarı 2019 yılında 180,00 TL’ye yükseltilmiştir.
             ***
Bunlar bedava haberiniz var mı?
"Güzel konuşmak, ince düşünmek, hâlden anlamak, sevmek, düşeni kaldırmak, ağlayanı güldürmek, sarılmak... hep bedava biliyor musunuz?" Farid FARJAD 
 
 
BAŞIN DÜŞERSE DARA İSA KARAKAŞ’I ARA
 
2018 Temmuz ayından beri 5.434,00 TL  olan kıdem tazminatının tavanı, 01 Ocak 2019 tarihinden itibaren 6 bin 17 TL'ye yükseldi.
 
Ne kadar cenaze parası alabiliriz?
 
"İsa Bey, Bağ-Kur emeklisi babam 26 Aralık 2018 tarihinde vefat etti. 3 gün önce cenaze parası için SGK’ya başvurdum. Ne kadar cenaze parası ödenecek?"  Miraç Sak
Miraç Bey, SGK emekli iken veya kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş olup da ölen sigortalının hak sahiplerine, cenaze ödeneği vermektedir.
Cenaze ödeneği 2018 yılında 595,00 TL’dir. 2019 yılı için ise 716,00 TL olarak belirlenmiştir. Bu ödenek başvuru tarihi değil ölüm tarihine göre verilmektedir. Dolayısıyla SGK, size 595 TL ödenek ödeyecektir.
 
Geriye dönük yıllık izin parasının alınması
 
"2015/Mart ayında işten ayrıldım. Bu iş yerinde kullanmadığım 74 gün yıllık iznim var. Bunun parasını alma hakkım var mı?" Ecrin Maraşlı
Ecrin Hanım, yıllık izinde 5 yıllık zaman aşımı uygulanmaktadır. Bu sebeple zaman aşımı da iş sözleşmesinin feshinden itibaren işlemeye başlar.
Yıllık izinlerin kullandırıldığı noktasında ispat yükü işverene aittir. İşverenin, yıllık izinlerin kullandırıldığını imzalı izin defteri veya eş değer bir belge ile kanıtlaması gereklidir. Bu bağlamda yıllık izin parası alma hakkınız devam etmektedir.
 
"Şikâyetimi geri alabilir miyim?"
 
"Sigortam 4 ay sonra yapıldığından, iş yerini SSK’ya şikâyet ettim. Sigortam yapıldı. İşverenle anlaştım. SSK’ya verdiğim dilekçemi geri alabilir miyim?" Burcu Yürekli
Burcu Hanım, vermiş olduğunuz dilekçe ile ilgili SGK mutlaka inceleme yapar. Sizin şikâyetten vazgeçmeniz bu durumu değiştirmez.
             ***
“Gülmek için mutlu olmayı beklemeyin. Belki de gülmeden ölürsünüz.” V. Hugo
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.