Yargıtay'dan tarihî karar: Faturasız satış tazminatsız işten atılma sebebi

A -
A +
Yargıtay’a intikal eden olayda; işçi, gözlük ticareti yapan bir iş yerinde satış elemanı olarak çalışmaktadır. Mağazaya gelen annesinin arkadaşı olduğu için tanıdığı bir müşteriye işverenin bilgisi ve izni olmaksızın fatura kesmeden 3 adet gözlük verilmesini sağlaması nedeniyle iş yerinden kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı ödenmeden işten atılmıştır.
 
Yerel mahkeme işçiyi haklı buldu
 
Yerel mahkeme özetle; davacı işçi ile davalı taraf arasındaki iş sözleşmesinin belirsiz süreli iş sözleşmesi olduğu, davacının 4 yıl, 2 ay, 25 gün hizmet süresi bulunduğu, davacının iş sözleşmesinin tazminat ödemesini gerektirmeyecek şekilde haklı nedenle feshedildiğini ispat davalı işverene ait olup davalı işveren feshi gerekçesini ispat edemediği ayrıca davacının olaya konu 2 gözlük olayının öğrenilmesinden itibaren 6 iş günü süresi geçtikten sonra davacının iş akdi feshedildiğinden, davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazandığına karar verilmiştir.
 
Yargıtay hiçbir tazminat ödenmeyeceğine hükmetti
 
Yargıtay, işverenin bilgisi ve izni olmadan işçinin tamamen kendi inisiyatifi ile tanıdığı bir kişiye faturasız ve bedelini almadan bir anlamda kayıt dışı mal satmasının doğruluk ve bağlılıkla bağdaşmayan bir hâl olduğunu, İş Kanunu’nun 25/II-e maddesine göre, davalı işverenin feshinin haklı ve süresinde olduğu gözetilerek, davacı işçinin kıdem ve ihbar tazminat taleplerinin reddine karar vererek işvereni haklı bulmuştur.
          ***
“Benden nefret edenlerden nefret edecek vaktim yok. Çünkü ben, bana değer verenleri sevmekle meşgulüm.”  G. Garcia Marquez
 
 
 
“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
                                 
Yıllık izin
 
"13/10/2004 tarihinde çalışmaya başladığım iş yerinde 06/05/2008 tarihinde askerlik nedeniyle çıkışımı aldım ve sonra 17/08/2009 tarihinde terhis oldum. 25/08/2009 tarihinde de iş başı yaptım. Bu süreler dâhilinde başka hiçbir yerde çalışmadım. Benim yıllık izin hakkım ne kadar olması gerekiyor?" Salih Kavakoğlu
 
Şoför sigortası neden gözükmüyor?
 
"İsa Bey, şoförüme şoför sigortası yaptık. Sonra mahkemelik olduk. 11 ay sonra çıkardım fakat sigortada hiç başvuru yapılmamış gözüküyor. Bu nasıl olur anlamadım! Yardımcı olursanız sevinirim." Ercan Kara
Ercan Bey, ticari taksi şoförlerinden çalışma gün sayısı 10 günden az olanların kendileri tarafından aylık otuz gün hizmet üzerinden karşılığı primi ödemelerine imkân sağlanmış olup kendileri tarafından primlerinin düzenli olarak yatırılması gerekmektedir. Bu şekilde çalışanlar primlerini yatırmazsa elbette sistemde sigortalılık hizmetleri yer almamaktadır. Şoförünüz 10 günden fazla sizde çalışmışsa tescil kaydını SGK’da yaptırıp her ay primlerini ödemeniz gerekirdi. Bu işlemleri yapmamışsanız şoförünüzün sigortası görünmeyecektir.
 
Neden olumsuz?
 
"Ağır narkolepsi ve orta derecede uyku apnesi hastasıyım. Geceleri makine kullanmamama rağmen gündüz sürekli uyukluyorum. Orta derecede astımım var. Malulen emeklilik için başvurdum ama sonuç olumsuzmuş. Acaba niye olumsuz olabilir? Bunlar malulen emeklilik için yetmiyor mu? Bir cevap verir misiniz?"  Gülbende Köz
Sayın Köz, 10 yıllık sigortalılık süresi ve toplam olarak 1800 gün malullük sigortası priminizin bulunması ile SGK sağlık kurulu belirtmiş olduğunuz hastalıklarınızdan dolayı çalışma gücünüzün en az %60'ını kaybettiğinizi tespit ederse malullük aylığı bağlamaktadır. Bu şartlarınız varsa ve sadece rapor olumsuz gelmişse SGK Yüksek Sağlık Kuruluna itiraz etme hakkınız bulunmaktadır. Burdan da ret gelirse İş Mahkemesine başvurabilirsiniz.
         ***
Ramazan Tuztaş Bey, yıpranmada her ayın 30 gün gösterilmemesi normaldir. Keza sadece fiilen çalıştığınız süreler hesaplamada dikkate alınır. Çalışmadığınız günler ile tatil günleri yıpranmada dikkate alınmıyor.
         ***
Bir kuş gibi aniden uçtun aramızdan melek kalpli Birgül Subaşı, Allah’ın rahmeti üzerinde, mekânın cennet olsun...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.