SSK yerine Bağ-Kur’dan emekli maaşı bağlananlara yol haritası

A -
A +
Çalışma hayatında bazı dönemlerde Bağ-Kur, bazı dönemlerde SSK veya Emekli Sandığı kapsamında farklı statülerde çalışmış çok sayıda vatandaşımız bulunmaktadır. SGK bu farklı statüdeki hizmetleri birleştirerek emekli aylığı bağlamaktadır. Bağlanan aylığın yanlış statüde olması hâlinde aylığı bağlayan SGK ünitesine bu durumun düzeltilmesi için bir dilekçe ile başvuruda bulunulabilir. Burada dikkat edilmesi gereken, son 7 yıldaki hangi statüde sigortalılığın fazla olduğu hususudur. Örneğin son 7 yılda SSK hizmeti fazla olmasına rağmen yanlışlıkla Bağ-Kur’dan maaş bağlanması hâlinde düzeltme başvurusu yapılabilir.
 
SGK emekli aylığı farkını geriye doğru öder
 
SGK tarafından hizmet birleştirmesi yapılarak emekli aylığı bağlanan ve daha sonra yanlış statüde aylık bağlandığı tespit edilen sigortalının farklı statüde geçen hizmet sürelerinin tahsis talep tarihinden önce olması şartıyla, mevcut tahsis talebi diğer statüler için de geçerli sayılacak ve yeni bir emeklilik (tahsis talep belgesi) başvurusu alınmaksızın, mevcut tahsis talep tarihi dikkate alınarak aylık bağlanması gereken statüde aylık yeniden hesaplanacaktır.
Hesaplanan aylık miktarı yanlış statüde ödenen aylık tutarı ile karşılaştırılacak olup, hesaplanan yeni aylık diğer statüden bağlanan aylıktan yüksekse, aylık başlangıç tarihi itibarıyla iki aylık arasındaki fark aylıkları ödenecektir.
 
Yanlış emeklilikte hatanın kimden kaynaklandığı önemli
 
Hesaplanan aylık miktarı yanlış statüde ödenen aylık tutarı ile karşılaştırıldığında hesaplanan yeni aylık bağlanan ilk aylıktan daha düşükse, borç kaydı işlemlerinde yersiz ödemenin sigortalı veya SGK hatasından kaynaklanıp kaynaklanmadığı tespit edilecektir.
Yersiz ödemenin sigortalıların kasıtlı veya kusurlu davranışlarından kaynaklanması durumunda yersiz ödeme tespit tarihinden geriye doğru 10 yıllık sürede ödenmesi gereken aylıklar ile ödenen aylıklar arasındaki yersiz ödenen fark aylıklar için borç kaydı yapılacaktır.
Yersiz ödemenin SGK’nın hatalı işlemlerinden kaynaklanması durumunda ise tespit tarihinden geriye doğru sadece 5 yıllık sürede ödenmesi gereken aylıklar ile ödenen aylıklar arasındaki yersiz ödenen fark aylıklar için borç kaydı yapılacaktır.
             ***
"Akıllı insanlar herkesten ve her şeyden öğrenirler. Sıradan insanlar sadece kendi deneyimlerinden öğrenirler. Cahiller ise zaten her şeyi bilirler!" Sokrates
 
 
“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
 
Bağ-Kurlu’nun SGK iş kazası yardımlarını başlatması
 
"Bağ-Kur'luyum. 18 Ekim 2018’de işveren olarak iş yerimde kaza geçirdim ve sağ elimde 3 parmağım hasar gördü. 20 gün civarı işaret parmağımın yarısı sonlandırıldı. 1 gün de bu yüzden kaldım. Bu süreçlerde doktorum 45 gün+tekrar 45 gün iş göremez raporu verdi bu süreçte çalışamadım, fakat SGK’ya gittiğimde süreçle ilgili hiçbir resmî giriş kaydımın olmadığını söylediler. Bu durumda ne yapmalıyım?" Ali Engin Duruhan
Ali Engin Bey, Bağ-Kur’lular da belirli şartlarla iş kazası sigortasından yararlanır. Bunun için iş kazası geçirdiğinizi SGK’nın iş kazası formunu doldurup ekine sağlık raporları ve kaza ile ilgili varsa diğer belgeleri de ekleyip SGK’ya başvurmanız gerekirdi. SGK ancak bu şekilde gerekli süreçleri başlatır. Sizin de bu  şekilde başvuruda bulunmanız gerekir.
 
Ödenmeyen maaş ve fazla mesai alacağı için başvurulacak merci
 
"2006 Mart ayından beri hububat üretim iş yerinde çalışmaktayım. İş yeri ücretleri banka üzerinden sadece asgari ücret miktarını yatırmaktadır. Ödemesi gereken maaş farkını elden ödüyordu üç aydan beri ödemiyor. Fazla mesaimizi de hep eksik hesaplıyor. Bu durum için ara bulucuya mı gidelim?" Sena Pamukçu
Sena Hanım, iş sözleşmesi devam eden işçilerin ücretlerini alamaması, eksik alması, fazla mesai ve ücretleri ile ilgili sorunları, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ya da bulunduğunuz ildeki Çalışma ve İşkur Müdürlüğüne şikâyet dilekçesi ile başvurmanız gerekmektedir. Keza iş sözleşmesi devam eden işçilerin şikâyet ve ihbarlarını İş Müfettişleri inceleyerek sonuçlandırmaktadır.
             ***
Halil İbrahim Tütüncü Bey, sigortalılıkları bildirilmeyen SSK’lılar, hizmet tespit davası sonucu bu çalışmalarını mahkeme kararıyla tescil ettirirse elbette emeklilikte dikkate alınır. Aynen çalışılmış gibi işlem görür.
             ***
Semra Demir Hanım, SGK’nın reddine karşı bu durumda iş mahkemesinde dava yoluna başvurma hakkınız var.
             ***
“Her şeyin bir sonu var, doğrudur! Ama en mutlu son hafta sonudur.” G. Garcia Marquez
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.