Çalışanlar, emekliler! Bu hizmetler için artık SGK’ya gitmeye gerek yok

A -
A +
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından e-Devlet kapısı üzerinden ilk defa istirahat (rapor) parası işlemleri ile ilgili “4A/4B İş Göremezlik Ödemesi Görme”,  SSK’lıların sigortalı çalışmalarını görebileceği “4A Hizmet Dökümü” ve sigortalı olup olmadıklarını görebilecekleri “4A Sigortalı Tescil Kaydı Tespiti” olmak üzere Kasım 2010 tarihinde üç adet uygulama ile hizmet verilmeye başlanmıştır.
Şu anda ise e-Devlet Platformundan 127 uygulama ile hizmet sunulmaktadır. Bu hizmetler sayesinde SGK’ya gitmeye gerek kalmadan  ne kadar sigortanızın yatmış olduğundan tutun da emekli aylığı aldığınız bankanın değiştirilmesine kadar artık bir çok hizmet  e-Devlet'e girilerek ulaşmak mümkün hâle getirilmiştir.
 
e-Devlet'te SGK her yıl şampiyon
 
TURKSAT istatistiklerine göre şimdiye kadar tüm kamu kurumlarının e-Devlet’ten sunduğu hizmetler içinde toplam 2.527.133.163 tıklanmanın 606.943.769 adeti SGK uygulamalarına aittir.
Yine TURKSAT verileri baz alınarak; SGK hizmetlerinin kullanım oranı 2014 yılında 26.8, 2015 yılında %28.8, 2016 yılında %32.00, 2017 yılında %28.8, 2018 yılında % 22,1 oranında gerçekleşerek tüm yıllar bazında SGK birinci sırada yer almıştır.
2018 yılı itibarıyla ise SGK hizmetlerinin kullanım oranları; temmuz ayında %29.40, aralık ayı sonu itibarıyla %24 olarak gerçekleşmiş olup, tüm aylarda ilk sırada yer alarak e-Devlet Platformunda hizmet sunan kurumlar arasında birinciliğini devam ettirmektedir.
 
En çok rağbet edilen SGK hizmetleri
 
SGK tarafından sunulan hizmetler içinde vatandaşların en çok rağbet gösterdiği ilk 5 uygulama ise aşağıdaki gibi sıralanmıştır.
  • 4A Hizmet Dökümü (tüm çalışmalara ait sigortalılık gün sayıları ve prim esas kazançları görüntülenebilmektedir)
  • SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (SGK kapsamında sigortalılık kaydının bulunup bulunmadığı görüntülenebilmektedir.)
  • 4A/4B İş göremezlik Ödemesi Görme (Hastalık ve doğum nedeniyle çalışılmaması nedeniyle alınan sağlık raporlarına göre yapılacak SGK ödenekleri ve miktarları işlemleri)
  • 4A Emekli Aylık Bilgisi ile  (SSK’lıların emekli aylıkları ile ilgili bilgiler)
  • 4A Emekli Ödeme Bilgileri
Yer almaktadır.
 
 
Emekli aylığı başvurusu e-Devlet'te
 
Genel olarak SSK sigortalılarına yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için çalıştığı işinden ayrılması ve yazılı istekte bulunması gerekmektedir.
SSK’lılar emeklilik başvurusunu bağlı bulundukları sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğüne yapacakları gibi ayrıca e-Devlet (https://www.turkiye.gov.tr/)  üzerinden de yaşlılık aylığına başvuruda bulunulabilir.
    
Emekli aylığının bağlanıp bağlanılmadığının öğrenilmesi
 
SGK, aylık bağlama işlemi tamamlandığında kişiye bilgi yazısı ve SMS gönderilmektedir. SMS bilgilendirme hizmetinden yararlanabilmek için aşağıdaki linki tıklayınız:http://e.sgk.gov.tr/wps/portal/vatandas/Ilgili+Diger+Uygulamalar/esgkSMS
Aylık bağlamaya ilişkin süreç e-Devlet (https://www.turkiye.gov.tr/)  üzerinden de takip edilebilmektedir. 
 
Emekli aylığının evde ödenmesi talebi
 
SGK gelir ve aylıklarının konutta ödenmesini talep eden sigortalı ve hak sahiplerine hiçbir şarta bağlı olmaksızın SSK’lılar (hizmet akdiyle çalışan sigortalıları) için ilk gelir/aylıklar da dahil olmak üzere hemen, PTT iş yerleri aracılığıyla konutlarında ödenebilmektedir.
Bunun için SGK’ya yazılı olarak dilekçe ile veya “ www.turkiye.gov.tr ” adresinden başvuruda bulunulabilmektedir. .
 
Emekli aylığı alınan bankanın değiştirilmesi
 
SGK’dan emekliler ya da dul ve yetimler tarafından, banka/şube değişikliği için İl/Merkez Müdürlüklerimize verilecek dilekçe ile  anlaşmalı bankalardan herhangi birisine aylıkların nakli yapılarak banka/şube değişikliği gerçekleştirilebilmektedir.
Ayrıca, banka/PTT şube değişikliği talepleri “www.turkiye.gov.tr” internet adresine T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile yapılacak giriş sonrasında gerçekleştirilebilmektedir.
Diğer yandan muayene katılım payı sorgulama, askerlik ve doğum borçlanması başvurusu, emekli aylığının yurt dışına transfer edilmesi talebi, sağlık yardımı talep ve taahhüt, toptan ödeme talebi, evlenme ikramiyesi ödenmesi talebi ile diğer birçok işlemi artık e-Devlet'ten yapmak mümkün hâle gelmiştir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.