Yasağın kaldırılmasıyla birlikte ödenek alan sayısında yüksek artış yaşandı!

A -
A +
Hükûmet koronavirüs tedbirleri kapsamında istihdamın olumsuz etkilenmemesi için 2020 Nisan ayından itibaren tüm iş yerleri için belirli istisnalar haricinde işten çıkarma yasağı tedbirini uygulamaya koymuştu.
Pandemi nedeniyle geçen yıldan beri devam eden işten çıkarma yasağı 1 Temmuz 2021 tarihinde sona erdirildi. Bununla birlikte maalesef çok sayıda işçi bu zor günlerde işinden olmaya başladı. İşsizlik ödeneği şartları tutan işçiler hemen İŞKUR’un kapısına yöneldi.
İŞKUR’un en son yayınlanmış olduğu işsizlik sigortası verilerine bakıldığında işsizlik ödeneğinde yüksek sıçrama olduğu görülmektedir.
 
%30’dan daha fazla işçi ödenek aldı
 
İŞKUR’un verilerine bakıldığında işsizlik sigortası ödeneği alan işçi sayısı 2021/Nisan ayından aynı yılın haziran ayına kadar azalmakta iken işten çıkarma yasağının 1 Temmuz 2021 tarihinde sona erdirilmesi ile birlikte ödenek alanların sayısında yaklaşık %32 oranında bir artışa neden oldu.
 
 Yasağın kaldırılmasıyla birlikte ödenek alan sayısında yüksek artış yaşandı!
2021 Temmuz dönemi için önceki dönemden ödemesi devam edenlerle birlikte 248.168 kişiye 341.018.290 TL ödeme yapılmıştır. Bir önceki dönemde yapılan ödeme miktarı ise 260.868,000 TL tutarında gerçekleşmiştir.
 
Ödenek alan toplam kişi sayısı 15 milyonu aştı!
 
İşsizlik sigortasından ödenek ödenmeye başlanan Mart 2002 tarihinden 31.07.2021 tarihine kadar işsizlik ödeneğine 15.089.707 kişi başvurmuş, 8.465.379 kişi ödenek almaya hak kazanmıştır.
Bu kapsamda hak eden kişilere toplam 39.481.192.032 TL ödeme yapılmıştır. 
 
Ödenekten faydalanma şartları
 
İş sözleşmesinin feshedildiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde İŞKUR birimlerine şahsen veya elektronik ortamda (www.iskur.gov.tr) başvuranlar, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak ve son 3 yıl içerisinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olmak kaydıyla işsizlik sigortası hizmetlerinden yararlanabilmektedir.
30 günlük süre yasal başvuru süresi olup bu süreden sonra başvurulması hâlinde mücbir sebepler dışında geç kalınan süre toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.
 
Ödenek alınan süre ve miktarı
 
İşsizlik sigortasından alınacak işsizlik ödeneği, çalışanın kıdemine göre adına işsizlik sigortası prim gün sayısına göre en az 180 gün, en çok 300 gün süre ile sınırlı bulunmaktadır. Buna göre iş sözleşmesinin feshinden önceki son 3 yıl içinde;
• 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
• 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
• 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,
Süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.
Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40 olarak hesaplanmaktadır.
Asgari ücret artışına bağlı olarak ödenek miktarı da artmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir. Hâlen en düşük aylık 1.420,14 TL, en yüksek 2.840,28 TL tutarında işsizlik sigortası ödeneği ödemesi yapılmaktadır.
               ***
“İnsanı ilgi ile dinlemek, insana verilebilecek en büyük ikramdır.” Hazreti Mevlâna
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.