Yeni Hükümet ve Programı

A -
A +

62. Cumhuriyet Hükümetinin programı bugün Meclis'te müzakereye açılıyor. Bakalım iktidar ve muhalefet kanadı arasında nasıl bir diyalog cereyan edecek...
Yeni hükümet o kadar çabuk ve kolay kuruldu ki, fiilen eskisi ile yenisi arasında bir geçiş süreci dahi yaşanmadı desek, yanlış olmaz! Zira iktidar kanadı, normal siyasi gelişmelere göre, önceden her türlü tedbiri almış bulunuyordu. AK Parti olağanüstü kongresinin ertesi günü akşamı Sayın Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni hükümeti kurma görevi aldı. Devrisi günün öğle vaktinde de, yeni kabine üyeleri onaylanıp kamuoyuna açıklandı. Her şey iki gün içinde tamamlandı. Mevcut takvime göre, hükümet, toplam 9 gün içinde Parlamento'dan da güvenoyu alarak bütün prosedürü tamamlamış olacak... Ancak bu resmi prosedürün ikmal edilmesi süresince de, hükümet hem cari işler hem de programında yer alan diğer konular üzerinde, herhangi bir duraksamaya mahal vermeden son sür'at çalışmaya devam etti. Böylece herhangi bir gecikme, aksama veya tereddüt katiyen hâsıl olmadı. Şüphesiz bu durum, Parlamentoda çok güçlü biçimde temsil edilen siyasi partinin ülke yönetimine getirdiği büyük istikrarın açık bir neticesidir.
O devirleri yaşayanlar da çabuk unuttuğu için, bazı şeyleri zaman zaman hatırlatmakta fayda var. Mesela 1970'li yıllardaki koalisyon hükümetlerinin kurulma ve dağılma süreçleri başlı başına ibretlik tablolardı. 14 Ekim 1973 tarihinde yapılan seçimlerin getirdiği parçalı aritmetik, Meclis'i kilitlemişti. (CHP 185, AP 158, DP 45, MSP 48) Seçimlerden tam yüz gün sonra ancak CHP – MSP ortak hükümeti kurulabilmişti. Üç buçuk ayda kurulan hükümetin ömrü de ancak dokuz buçuk ay sürmüştü (26 Ocak 1974 – 17 Kasım 1974)... Üstelik Kıbrıs harekâtı gibi fevkalade bir gelişme de bu hükümet döneminde yaşanmıştı... Akabinde kurulan MC (Milliyetçi Cephe) Hükümetleri de uzun ömürlü olmamış ve o çalkantılı dönem 12 Eylül askeri müdahalesi ile sonlanmıştı!..
AK Parti'den önceki son koalisyon hükümetinin kuruluşu ve işleyişi de son derece enteresandır... 18 Nisan 1999 günü yapılan seçimlerden yine bölük pörçük bir tablo çıkmıştı. (DSP 136, MHP 129, FP 111, ANAP 86, DYP 85) 3 Mayıs 1999 günü devrin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'den hükümeti kurma görevini alan Ecevit, Ana-sol M Koalisyonunu 25 günde kurabilmişti. Fakat bu hükümetin işleyişi o kadar zor ve sıkıntılı olmuştu ki, Ecevit; Bahçeli ve Yılmaz, ikide bir zirve toplantısı yapıp, bakanlıklar arasındaki sürtüşme ve tıkanmaları çözmeye çalışıyordu. Herhalde Cumhuriyet döneminde en fazla kriz zirvesi yapan hükümet bu kabine olmuştu. Neticede normal süreye bir buçuk yıl varken, erken seçim kararı almak zorunda kalmışlardı... Evet, bütün bunlar bu ülkede yaşandı. Hem de çok yakın bir geçmişte!
Şimdi 62. Hükümet, 61. Hükümetin yaptığı gibi; Türkiye'nin en önemli meselesi olan ekonomiyi güçlendirme ve güçlü tutma, "Çözüm Sürecini" hedeflenen sonuca ulaştırma ve ulusal güvenliği tehdit eden devlet içindeki paralel yapılanmayla sonuna kadar mücadele etme noktasında, hiç vakit kaybetmeden faaliyetini devam ettirebiliyor. Başbakanın ve birkaç bakanın değişmesi, herhangi bir hız kesilmesine sebebiyet vermiyor. Bunun ülke adına verdiği özgüvenin ne denli büyük olduğunu, ülke meselelerine biraz kafa yoranlar gayet iyi bilir...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.