Bağımlılıkla Mücadele ve TACEV

A -
A +

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sigara, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı ile mücadeledeki azim ve kararlılığı, küresel ölçekte bir örnek teşkil ediyor.

Dünyadaki gelişmelere paralel olarak, ülkemizde de maalesef alkol ve uyuşturucu bağımlılığı tehlikeli boyutlara tırmanmakta... Bugüne kadarki önleyici tedbirlerin yeterince etkili olamadığını ve madde bağımlılığının bizim memleketimizde de, ilköğretim çağındaki çocuklara kadar indiğini, hayret ve dehşetle izliyoruz. Bu konularda hazırlanan resmî raporlar hakikaten ürkütücü. Gençliğimizin alkol ve uyuşturucu pençesinde helak olmasına, elbette kayıtsızlık söz konusu değil. Fakat alınan tedbirlerin yeterli ve gerçekçi olup olmadığı, modern cemiyetlerde bireye yönelen tehdit ve tehlikelerin mahiyeti, bağımlılığa götüren sebeplerin ne olduğu ve nasıl sirayet ettiği, bunlara karşı geliştirilecek koruyucu metotların etkinliği, geçerliliği ve uygulanabilirliği konusunda, sürekli olarak bir arayış ve gelişim içinde olmalıyız.
Uyuşturucu tehlikesi yalnızca ülkesel ve bölgesel bir mesele değil, bütün insanlığın ruh ve beden sağlığını hedef alan küresel ölçekli bir tehdittir. Yeşilay Cemiyeti'nin iki ay önce tertip ettiği Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumunda, Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, uyuşturucunun tüm insanlığı ve özellikle de gençleri ve çocukları ciddi manada tehdit ettiğini dile getirerek; Sivil Toplum Kuruluşları ve medyayı bu illetle topyekûn mücadeleye davet etmişti. Erdoğan'ın bu çağrısına kulak veren STK'lardan biri de, TACEV (Fahrettin Tacar Eğitim Vakfıdır.–www.fahrettintacarvakfi.org). TACEV'in uyuşturucu ile mücadele konusunda, toplumun her kesimine yönelik dikkat çekici çağrılarını ihtiva eden bir kamu spotu; yazılı ve görsel medyada yüzlerce mecrada, çok yaygın ve yoğun periyodla yayınlanarak, kitlelerin bilinçlendirilmesi hedefine önemli katkı yaptı. Bu kamu spotu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde, AK Parti Gençlik kongresinde yaptığı konuşmada, verdiği önemli mesajları da ihtiva ediyordu. Üç aydan kısa bir zaman içinde, sadece AK Parti Gençlik Genel Merkezi Youtube kanalındaki izleyici sayısı, 303 bin 515 kişiye ulaştı.

"... BİZİM GENÇLİĞİMİZ UYANIK OLACAK, DİRİ OLACAK, BİLGİ İLE MÜCEHHEZ OLACAK. BÖYLE BİR GENÇLİK İSTİYORUZ..."

Cumhurbaşkanının bu çağrısı aslında bütün dünya gençliğine dönük... Dolayısıyla Türkiye'den yükselen bu mesaj, esasen küresel ve stratejik bir çıkıştır. Zira fakir veya zengin, dünyadaki bütün ülkelerin gençliği, bugün uyuşturucu ve alkol bağımlılığının tasallutu altında... Bu manada Hollanda'nın merkezi Amsterdam'da; yasal serbestlik statüsündeki uyuşturucu alanları ile Hindistan'ın perişan sokaklarındaki "duman altı" mekânları arasında, sonuç itibariyle bir fark yoktur. Aynı şekilde Latin Amerika'da, Meksika ve Kolombiya'daki uyuşturucu kartellerinin dehşet verici çete savaşları ile Güney Asya'da; Pakistan ve Afganistan'da, küresel güçlerin terörle mücadele görüntüsü ardında pazar kapma ve kontrol etme mücadelesi arasında, mahiyet itibariyle bir fark yoktur!.. Afganistan-Pakistan-İran uyuşturucu güzergâhının; Türkiye coğrafyasını da çok yakından ilgilendirmesi sebebiyle, Erdoğan'ın bu mücadelede yüklendiği misyon, aynı zamanda jeopolitik yönden de çok büyük önem arz etmektedir...
Dün toplanan Birinci Uyuşturucu ile Mücadele Şûrası'nda, Başbakan Ahmet Davutoğlu; uyuşturucu tacirlerinin terörist muamelesi göreceğini ilan etti. Şahsen bu tavrı, insanlık adına çok önemli bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Hükümet, sekiz ayrı bakanlığın koordinasyon içinde yürüteceği, yeni bir uyuşturucuya karşı mücadele inisiyatifi başlatıyor. Burada eğitimden tedaviye, aile ve toplum katmanlarındaki koruma tedbirlerinden asayiş meselesine kadar, konunun bütün veçhelerini kapsayan topyekûn bir mücadele programı hayata geçiriliyor... Evet, insanın sağlığını; gençliğini, aklını, ruhunu, kalbini, bedenini, hâsılı her şeyini mahveden; her türlü madde bağımlığına karşı, el birliği ile mücadele etmeliyiz!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.