Suudi Yönetiminde büyük değişim...

A -
A +
Üç ay önce tahta geçen Kral Selman Bin Abdülaziz, kardeşi Prens Mukrin'in yerine, yeğeni Prens Muhammed bin Naif'i, Veliaht olarak atadı...

Dün itibariyle, Suudi Arabistan Krallığı yönetiminde, çok önemli değişiklikler yapıldı. 23 Ocak 2015'te, büyük kardeşi Kral Abdullah'ın ölümü üzerine tahta geçen Selman Bin Abdülaziz (80), kardeşi Veliaht Prens Muqrin'in (70) yerine, ikinci veliaht olan yeğeni Prens Muhammed bin Abdülaziz'i tayin etti. Böylece 1953'te ölen kurucu Kral Abdülaziz bin El Suud'un ardından, oğulları arasında (Sırasıyla Suud, Faysal, Halid, Fahd, Abdullah...) tevarüs eden saltanat, Selman'dan sonra ilk kez üçüncü kuşağa geçmiş olacak... Suudi Yönetimindeki bu çok önemli değişimin, siyasi bakımdan ne gibi yansımaları olacağını zaman gösterecek. Son yıllarda, saltanatın kuşak değişimi sırasında birtakım sancıların yaşanmasından endişe ediliyordu... Hâlihazırdaki görünüşe bakılırsa, bu değişimden ötürü ciddi bir problem aksetmiş değil... Ancak dışarıya kapalı Suud Ailesi içinde, gizli bir iktidar mücadelesinin olup olmadığını tespit etmek de kolay değil. Daha önce, 22 yıl aralıksız Washington büyükelçiliği yapan Prens Bender Bin Sultan'ın istihbarat başkanlığı ve Milli Güvenlik Konseyi Başkanlığı sırasında cereyan eden bazı olaylar, dışarıya yansıdığında, çok farklı yorumlara yol açmıştı.
Veliahtlık makamına gelen Abdülaziz'in ilk torunu olan Prens Muhammed Bin Naif (56), Prens Bender'in babası Sultan bin Abdülaziz gibi, ömrü tahta oturmaya yetmeyen, Naif bin Abdülaziz'in oğludur. Halen Başbakan Yardımcılığı (Suudi Arabistan'da Kral aynı zamanda, "Bakanlar Meclisi – Meclis-i Vüzera" başkanı, yani başbakandır.) ve içişleri bakanlığı görevini de yürüten Veliaht Prens, Güvenlik ve Siyasi İşler Meclisi'nin de başkanı. 2005'te kurulan ve Ocak 2015'e kadar, Prens Bandar bin Sultan'ın başkanlığını yaptığı Milli Güvenlik Konseyi feshedilmiş ve yerine bu yeni Meclis kurulmuştur. FBI ve Scotland Yard okullarında, uzun sürelerle antiterör eğitimi de alan Veliaht Prens Muhammed bin Naif, özellikle terör örgütlerine karşı sert tutumu ile tanınıyor. Suudi Arabistan'ın Yemen'de Husilere karşı, son haftalarda yürüttüğü operasyonların mimarı olarak da o biliniyor. Veliaht Prens 6 Nisan'da Türkiye'ye gelerek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşmüştü. Yeni Veliaht Prens'in, Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olmaya büyük önem verdiği biliniyor.
Suudi Arabistan yönetimindeki diğer önemli değişiklikler de özetle şöyle: İkinci veliaht prensliğe şimdiki Kral Selman'ın oğlu olan Prens Muhammed tayin edildi. 1985 doğumlu olan Prens Muhammed bin Selman, aynı zamanda savunma bakanı. 30 yaşında, dünyadaki en genç savunma bakanı... Bir diğer çok önemli değişiklik, eski kral Faysal'ın oğlu olan Suud bin Faysal'ın 1975'ten beri sürdürdüğü Dışişleri bakanlığını bırakmış olması... Tam 40 yıl aynı görevi yürüten Suud El Faysal'ın yerine, aileden olmayan Halid Cübeyr getirildi. Kabinede ayrıca Sağlık Bakanı, Çalışma Bakanı ve Ekonomi Bakanı da değişti.
Suudi Arabistan'ın şimdiki Kralı Selman, babası Abdülaziz bin El Suud'un 70 oğlundan (Geniş bilgi için 23 Ocak 2015 tarihli yazımıza bakınız...), tahta oturma şansı bulan 6. ve son oğludur. Bundan sonra krallık artık torunlar arasında el değiştirecek. Veliahtlıktan kendi isteği ile çekildiği bildirilen Prens Mukrin bin Abdülaziz, büyük kardeşleri Sultan ve Naif gibi, tahta oturamayan 3. Veliaht oldu. Suudi Arabistan'ın kurucusu Abdülaziz Bin El Suud'un halen hayatta olan dört tane oğlu var. 80 yaşındaki Kral Selman'ın bazı sağlık problemleri olduğu biliniyor. Üç ay önce 90 yaşında ölen bir önceki Kral Abdullah, son yıllarında tekerlekli sandalyeye mahkûm olan ağabeyi Fahd'ın görevlerini bir süre niyabeten yürüttükten sonra vefatıyla birlikte yerine geçmişti. Evet, bakalım bu çok önemli değişiklikler Suudi Arabistan'a neler getirecek...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.