Vekillere kim dokunacak?

A -
A +

Hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin, dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliği teklifi yarın Meclis’te sonuca bağlanacak. 

Muhalefetteki üç partinin genel başkanları da dâhil, tam yüz otuz sekiz milletvekili ile ilgili 677 tane fezleke… Bu fezlekelere istinaden, yargıda kovuşturma açılabilmesi için, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması uzun zamandır tartışma konusu idi. Yıllardan beri dokunulmazlıkların kaldırılması hususunda, sonu gelmeyen tartışmalara esasen şahitlik etmekteyiz. Karşılıklı restleşme ve meydan okumalardan sonra, herhalde ilk defa bu çapta bir hukuki düzenleme ile dokunulmazlık meselesinde, önemli siyasi gelişmelere de kapı aralayacak bir adım atılıyor. Şayet Meclis çalışma takviminde bir değişiklik veya başka türlü bir engel ortaya çıkmazsa, yarın itibarıyla dokunulmazlık meselesinin Meclis safhası tamamlanabilir. Ancak yapılan yasal düzenleme, bir anayasa değişikliği olduğu için, oylamada nitelikli çoğunluk gerekiyor ve çıkacak sonuca göre de, halk oylamasına ihtiyaç olup olmayacağı meselesi var…
Meclis iç tüzüğü hükümlerine göre, klasik yollardan dokunulmazlığın kaldırılması halinde, partilerin itiraz ve engellemeleriyle prosedürün uzaması kaçınılmazdı. Bu kadar çok dosyanın (sadece HDP’li vekiller hakkında dört yüzden fazla dosya var…) görüşülmesi aylar, hatta yıllara sarkabilirdi! O yüzden Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun getirdiği teklifle, bir defaya mahsus olmak üzere, anayasa değişikliği ile Meclis’te konu görüşülmeden, dosyaların doğrudan mahkemelere gönderilmesi için Anayasa değişikliğine gidildi. Bilindiği üzere anayasa değişiklikleri için beşte üç veya üçte iki çoğunluk gerekiyor. Yani 330 veya 367 oy… İlk turda yapılan oylamaların sonucu şöyle oldu: Teklifin görüşmeye açılması oylamasında, 348 evet,  155 hayır,  8 çekimser ve 25 de boş oy çıktı. Burada evet oyu vereceğini açıklamış olan CHP’nin önemli oranda fire verdiği görülüyor!..  Zira teklife evet diyeceğini açıklayan AK Parti, CHP ve MHP’nin toplam vekil sayısı 489. Değişiklik teklifinin madde oylamasında da şu sonuçlar çıktı. 
1. Madde: 350 evet, 148 hayır, 27 boş, 5 çekimser. 2. Madde: 357 evet, 149 hayır, 17 boş ve 6 çekimser. Aşağı yukarı birbirine yakın sonuçlar, fakat hepsi de referanduma ihtiyaç olmayacak üçte iki çoğunluğun altında kalıyor.
Şayet ikinci tur oylamada da, 367’nin altında kalınırsa, Cumhurbaşkanı bu değişikliği halk oylamasına götürmek durumunda kalacak. Halkın bu konuda yüksek oranda olumlu oy kullanacağını söyleyebiliriz. Ancak referanduma gidilmesi, yeni yeni siyasi tartışma ve gelişmelere de yol açabilir. Hem siyasi partiler açısından, hem halkın kendisi bakımından çok dikkatli yönetilmesi gereken nazik bir süreç söz konusu. Sadece 138 milletvekiline yargı yolunun açılması değil, bu safhadan sonra vukua gelebilecek birtakım idari tedbir ve yargı uygulamaları da çok önem kazanacaktır. Yani hassasiyetler artacaktır, anlayacağınız. 1994 yılında DEP milletvekillerinin polis marifetiyle Meclis’ten çıkarılması ve daha sonra yaşanan gelişmelerin içte ve dışta ülkemiz aleyhine ne kadar olumsuz etki yaptığı hâlâ hatırlardadır. Her ne kadar bu tecrübeye istinaden, geçmişteki birtakım sakil görüntülerin tekrarına meydan verilmeyeceği ifade ediliyorsa da, HDP’lilerin şimdiden başlattığı tahrik ve tehditleri de dikkate almak gerekiyor. Zira bu türden ajitasyonlar, ister istemez bazı yeni sıkıntılara kapı aralayabilir.
Elbette ülkenin ulusal güvenliğine yönelen tehditler karşısında, bütün riskler de hesaplanarak gerekli tedbirler alınacaktır. Bu minvalde teröre açıkça destek veren, yardım ve yataklık yapan kişilerin görev ve sıfatına bakmaksızın hukuki hükümlerin işletilmesinde, tereddüt asla söz konusu olamaz. Burada önemli olan, yeni problemlere zemin açmadan sonuca gitmektir. Ülke bütünlüğüne, toplumsal barışa kast eden terör örgütlerine alet olan, onlara destek verenlerin gerekli müeyyideye çarptırılması tabiidir. Referandumda, bu konunun halk tarafından teyit edilmesi de son derece önemlidir. Ancak bütün bunlar yapılırken, toplumu ayrıştırmak ve bölmek için alesta bekleyen odaklara da hiçbir şekilde koz verilmemelidir. Terör örgütü ve destekçilerinin halktan izole edilmesi ve öteden beri sürdürülen kara propagandaya izin verilmemesi lazım. Aman dikkat!..

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.