Trump için bulunmaz malzeme!..

A -
A +
ABD seçimleri yaklaşırken, Donald Trump ve Hillary Clinton’un adaylıkları da (şayet son dakika sürprizi olmazsa) kesinleşmiş gibi. Orlando saldırısı bu arada Trump’a müthiş bir malzeme oldu!..
 
Amerika’nın en önemli turistik bölgelerinden biri, korkunç bir katliama sahne oldu… Her ne kadar Orlando ve katliamın gerçekleştiği Orange kasabasında şimdilik olağanüstü hâl ilan edilmişse de, bu olayın ABD turizmine bir sekte vurması beklenmiyor. Zira gerek Amerikan medyası gerek ülkenin imajı, terör tehdidine karşı sıkı tedbirleri ve genel olarak insanlarda yerleşmiş olan algı, güven duygusunu öne çıkarıyor. Ancak her şeye rağmen, 2001 yılından beri ABD toplumunun da; terör tehdidi karşısında, eskiye nazaran hayli tedirgin olduğu, en ufak bir hadisede panikleme durumunun ortaya çıktığı ve özellikle alınan sıkı güvenlik tedbirleri sebebiyle, insanların normal hayat akışında büyük aksamaların meydana geldiği bir vaka… Orlando’da, 49 kişinin ölümü ve 53 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırının, hayli sarsıcı etkiler yapması kaçınılmaz görünüyor.
Hadisenin güvenlik ve adli boyutu da bir hayli gürültü koparacak gibi. Zira daha önce FBI tarafından sorgulanmış olan ve takip altında olduğu belirtilen bir kişinin, korkunç eylemi gerçekleştirmeden 4 saat evvel, âdeta kendisini ihbar etmesi, neredeyse gelin beni durdurun anlamında sosyal medya üzerinden yayın yapmış olması, herhâlde üzerinde durulması gereken önemli bir nokta. Keza, takip altında olduğu söylenen failin iki kere yasal yollardan silah satın almış olması… Neyse, bunları FBI zaten fazlasıyla soruşturacak. Çünkü resmî açıklamasında, “Her taşın altına bakılacağını…” söylüyor. Olayın bir terör saldırısı mı olduğu yoksa nefret sebebiyle mi ika edildiği henüz net değil. DAEŞ bağlantılı bir saldırı olduğu yolunda ciddi şüpheler dillendiriliyor. Diğer taraftan eşcinsellere karşı yapıldığı için, nefret kaynaklı bir hadise olması da mümkün. Bu arada failin kimliği de başlı başına ilginç bir konu. Adı Ömer Metin… Amerika’da doğup büyümüş, Afgan kökenli bir kişi. Babası daha önce Afganistan’da devlet başkanlığına aday olmuş. DAEŞ’e sempati duyduğu yolunda iddialar var. Beri tarafta, eşcinsellerden nefret etme özelliği öne çıkıyor. Eski eşi onun akıldan gayrı müsellem olduğunu, normal biri olmadığını söylüyor… Zaten böyle olaylarda hep meczuplar kullanılmaz mı?
Ömer Metin’in ‘meczup’ olup olmadığı, eşcinseller kulübüne hangi saikle saldırdığı ve bu olayda DAEŞ terör örgütü bağlantısının hangi seviyede olduğu, tam olarak ne zaman tespit edilir, hiç belli değil. Olayın kendisi çok karışık, bu mahiyeti itibariyle aydınlığa kavuşup kavuşmayacağı da kesin değil. Fakat “İkiz Kuleler saldırısı” ve daha sonraki irili ufaklı olayların ardından doğan atmosferi biliyoruz. Amerika’daki Müslümanlara karşı saldırgan biçimde zuhur eden ön yargı, dışlama, baskılama ve nihayet fiili saldırı ve ölümlere yol açan İslamofobik yaklaşımlar, bu olayla birlikte ne yazık ki yeniden tavan yapacaktır. Zira öldürülen failin dindar biri olmadığı biliniyor olmakla birlikte, Müslüman kimliği hep önde tutulacaktır. Maalesef bu hadise, Cumhuriyetçi Aday Donald Trump için bulunmaz bir malzeme teşkil ediyor. “Müslümanları Amerika’ya sokmayalım…” türünden hezeyanlar savuran Trump, bu olayı haddinden fazla kullanmaktan hiç kaçınmayacaktır. Normal şartlar altında, Bayan Clinton-Donald Trump rekabetinde, Demokrat adayın şansı fazla olur. Çünkü, uçuk-kaçık sözlerle çoğu kişiyi ürküten Trump’un başkan olmasını, kimileri felaket (Disaster) diye değerlendiriyor. Lakin işin şakası yok. Başından beri ırkçılığa varan propagandasıyla, Trump yol alıyor ve parti içi rakiplerini de tümüyle ekarte etmiş bulunuyor!
Gelinen noktada Amerikan medyası, entelektüel çevreler ve tabii demokrat aday Hillary Clinton’a büyük iş düşüyor. Fakat bu basiret ve beceriyi, ne kadar sergileyebilecekleri doğrusu çok şüpheli! Yazık, zaten büyük baskı altında olan ABD’deki Müslümanlar, bu olaydan çok zarar görecek. Diğer taraftan bizzat ABD’nin bu olayı bahane ederek, bazı yeni atraksiyonlara girişme ihtimali de yüksek. Malum daha önceki her saldırı yeni operasyonların gerekçesi yapılmıştı…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.