MHP’de güç kontrolü kimde?

A -
A +
Hayli tartışma ve bir o kadar da değişik yargı kararı neticesinde, yine çok ihtilaflı biçimde, sonuçlarının ne olacağı tam kestirilemeyen bir olağanüstü tüzük kongresi yapıldı? Peki, bundan sonra ne olur?
 
Başından beri çok tuhaflıklar yaşanıyor… Ardı ardına dört kişi ortaya çıktı. Hepsi de genel başkanlığa aday olduğunu ilan etti. Daha ilk dakikadan itibaren çeşitli konularda birbirlerine ters düştüler. Fakat bu çelişkiler karşılıklı suçlamalara yol açsa da, şimdilik bir kopma getirmedi. Yapılır mı, yapılamaz mı derken, pazar günü, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin kararı doğrultusunda, çağrı heyeti tüzük kongresini topladı. Delege sayısının yeterliliği konusunda farklı iddialar dolaşsa da, Ankara 13. Noterliğinin tespitlerine göre, 652 (asgari rakam 595 idi) üst kurul delegesinin imzası ulaştığı için, kongre önünde bir engel kalmadı. Ancak bu defa divan heyetinin teşkilinde birlik sağlanamadı. Ne var ki, daha organize biçimde kongre salonuna geldiği anlaşılan Meral Akşener’in gösterdiği aday, başlangıçta en çok oyu alarak, daha sonra da umumi istek üzerine oy birliğiyle seçildi ve kongreyi yönetti… Tüzük kongresi nihayet toplandı, fakat bu işin öncüleri arasında yine ciddi ihtilaflar baş gösterdi! Başından beri tuhaflıklar yaşanıyor dememizin sebebi de bu…
Artık tarih belli, 10 Temmuz’da toplanacak seçimli kongre için, kaç tane genel başkan adayı olduğu şu anda net değil. Ancak ilk dört adayın üzerine en az altı-yedi adayın ekleneceğini söylemek mümkün… Adayların bol olması evvela rekabet ve heyecan, daha sonra da iş birliği getirecek mi? Bekleyip göreceğiz. Biz yine pazar günkü tüzük değişikliği kongresine ve orada yaşananlara dönelim. Bu kongrenin toplanması esasen, genel başkanlık seçimi için yeni bir kongre toplamanın önünü açacak 64. Maddenin 3. Fıkrasını değiştirmeyi hedef alıyordu. Gelgelelim kongrede tam 14 tane değişiklik yapıldı. Üstelik bu kadar kapsamlı değişiklikten bir tek Meral Akşener’in haberi var. Daha doğrusu bu teklifi hazırlayan o ve ekibi… Sinan Oğan, Koray Aydın ve Ümit Özdağ bu işten habersiz olduklarını açıkladı. Diğer bir aday olan eski Konya Milletvekili Sait Gönen de aynı şekilde, haberim yok diyor… Hatırlarsanız Meral Akşener, 15 Mayıs’ta yapılan birinci kongre teşebbüsünde de bu şekilde refik/rakiplerini ters köşe yapmıştı. Ankara Valiliğinin izin vermemesi üzerine, ortak açıklama yaparak oradan ayrılan üç adaydan ayrı olarak, Akşener aynı yerde bir miting yapmış ve diğer üç isim bundan çok rahatsız olmuştu.
Şimdi de benzer bir durum ortaya çıktı. Sinan Oğan, bu değişikliklerin Genel Merkeze yeni Gemerek imkânları (Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesinin kararına gönderme yapıyor) vereceğini belirterek, bundan doğacak sonuçlardan kendilerinin sorumlu olmayacağını söylüyor. Aynı şekilde Koray Aydın da, bütün sorumluluğun Divan Başkanı Müsavat Dervişoğlu ve Meral Akşener’e ait olacağını, 64/3 madde değişikliğinin dışındaki tekliflerden haberleri olmadığını, Akşener ve ekibinin emrivaki ile salonda bunu gündeme getirdiğini söylüyor. Yeni kargaşa ve kaotik ortamlara yol açmamak için bu yüzden kendi tekliflerini sunmadıklarını da ilave ediyor… İlk dörtlünün dışındaki adaylardan olan Sait Gönen ise daha karamsar konuşuyor ve bu kadar fazla değişikliğin her birinin genel merkeze itiraz yolu açacağını, bundan da yeni bir iptal kararı çıkacağını ifade ediyor. Toparlayacak olursak, MHP Genel Merkezinin başından beri koymaya çalıştığı engellere rağmen, tüzük değişikliği kongresi yapılabildi ve hatta ‘gereğinden fazla’ değişiklik de yapılmış oldu. Böylece genel başkanlık seçimlerinin yapılacağı yeni bir olağanüstü kongrenin önü açıldı.
Lakin bu süreci tetikleyenler an itibariyle aslında karşı karşıya da gelmiş bulunuyor. Tüzük kongresi için oy veren delegelerin dağılımı nasıl olacak bundan böyle? Yani daha açıkçası, aday olarak dört kişiden hangi isim ipi göğüslemeye yakın duruyor? Şu ana kadarki gelişmelere bakılırsa Meral Akşener önde görünüyor… Ama durun daha hiçbir şey bitmedi. Zira Genel Merkez henüz son sözünü söylemedi. Devlet Bahçeli’nin son açıklaması çok manidar: “… Dava arkadaşlarına sevdalı bir ülkücü olarak bu oyunu bozmazsam, oyuncuların foyasını ortaya çıkarmazsam namerdim…” Sizce, MHP’de güç kontrolü kimde?
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.