Sıcakta evde kalmak ve normalleşme…

A -
A +
“Normalleşme” denilen şey, bildiğimiz eski normalleşme değil!.. Ama yine de normalleşme diye tanımlıyoruz. Fazla gevşemeye yol açmadan biraz esneklik sağlamak. Çok sıcak bir yaz bizi bekliyor...
 
 
Pazar günü dört saatlik bir süre için sokağa çıkmalarına müsaade edilen 65 yaş yukarısı insanlarımızın, çocuklar gibi sevinmesini biz de buruk bir sevinçle izledik… Dışarıyı o kadar özelmişler ki. İki ay gibi bir zaman evde kalma mecburiyeti, hakikaten çok etkilemiş. Aynı şey, 20 yaş altı genç ve çocuklar için de geçerli. Hatta çok daha başka bir durum. O kabına sığmayan enerji küpü çocukları evde tutmak, hiç de kolay değil. Lakin başka da çare yok. Öncelikle insanların sağlığının korunması gerekiyor. Hastalık hâlinde acı ilaçlar içmek, ıstıraplı ameliyatlara maruz kalmak kaçınılmaz olduğu gibi, bu hâllere düçar olmamak için önceden birtakım sıkıntılara karşı sabır göstermek daha ehven değil mi? Şu anda yaşadığımız şey tam da böyle hâl. Bu hâl daha ne kadar devam edecek? Bu soruya hiç kimse net cevap verebilecek durumda değil. Uzmanların hepsi şartlara bağlı olarak, bu sorulara kesin cevap vermek yerine yorum yapıyorlar. Peki, insanlar bu salgının kontrol altına alınması hususunda ne kadar dikkatli ve bilinçli olabilecek? Yasaklı günlerin bitiminde çarşı pazarda oluşan kalabalıklar… Mesela İstanbul Bayrampaşa Sebze Hali'ndeki manzaralar… “Sosyal mesafe” diye dilimize yerleşen, fiziki yakınlık konusuna ne kadar riayet edebileceğiz? AVM’lerin açılmasıyla birlikte uzayan kuyruklar, bu işin hiç de kolay olmayacağını gösteriyor.
Açıkçası normalleşme dediğimiz şey, o bildiğimiz eski normal olmayacak. Hani “HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMACAK…” deniliyor ya, işte yeni gerçeğimiz tam da budur. Özetle, daha sıkı tedbirlerin biraz gevşetilerek, insanlara hareket serbestisi sağlanması için, kademeli bir şekilde normal hayata doğru ilerlemeye çalışılacak. Bunun maliyeti şüphesiz öyle az buz olmayacak. En üst sınırdan fiyatı1 TL olarak belirlenen maske başta olmak üzere, koronavirüsün getirdiği pek çok yeni maliyet var. Berberler mesela daha ilk günde yüzde kırklara varan zamlarla kepenkleri açtılar. AVM’lerdeki, havalandırma sisteminden tutunuz da, hijyenik ortamın sağlanması konusunda, muhakkak fiyatlara yansıtılması gerekecek ilave masraflarla yeni dönemde işletme yapabilecek… Ancak her şeye rağmen hayat devam ediyor, edecek. Başta hizmet olmak üzere, her sektör ve her alan kendi şartlarında işletme kabiliyetini sürdürmeye çalışacak. Yeni dönemin hem ilave maliyetleri hem de bu yeni hayat tarzına uyum sağlama zorlukları hepimizin tek tek meselesi olacak… İhtiyaç temini bu yeni uygulamalar ve mecburiyetler çerçevesinde söz konusu olacak.
Geride bıraktığımız iki ayda, biraz da mevsim şartları sebebiyle evde kapalı kalmak, insanlar için çok zor olmadı denilebilir. Ama sıcaklıklar başladı. Meteoroloji Kuzey Afrika üzerinden yurdumuza gelen sıcak hava dalgasını haber veriyor. Daha şimdiden otuz derecenin üstüne çıkma tahminleri yapılıyor. Evet, bu yaz galiba çok daha sıcak geçecek!.. Sıcak havalarda eve kapanma mecburiyeti, genç-yaşlı bütün insanları her bakımdan etkileyecek. Okulların açılması konusunda hâlâ bir netlik yok. Futbol liglerinin başlaması hususunda bir tarih belirlendi. Ancak itiraz ve tartışmalar devam ediyor. Bazı ülkelerde normale dönüş için atılan birtakım adımlar, daha uygulamaya başlamadan geri çekildi. Zira “İKİNCİ DALGA” tehlikesi baş gösterdi. Şu anda bütün dünyayı endişelendiren şey ikinci dalgaya maruz kalma tehlikesi… Çin ve Güney Kore, son günlerde yeniden artış gösteren vakalar karşısında, sıkı tedbirlerin bir kısmını tekrar başlatmak zorunda kaldı. ABD’de bazı eyaletler aynı şekilde ikinci dalga korkusuyla normale dönüş adımlarında frene bastı. Kısacası durum fazlasıyla ciddiyetini koruyor.
Dünyanın başka ülkelerine nazaran, Türkiye şimdiye kadar başarılı bir performans ortaya koydu. Bunu devam ettirmemiz gerekiyor. Başka bir tercih şansımız yok. Hem şimdiye kadarki emekleri berhava etmemek hem de bundan sonra çok daha sıkıntılı tedbirlere mecbur kalmamak için, milletçe dikkatli olmak durumundayız. Evet, ekonominin çarklarının dönmesi için ülke olarak “normale” geçmemiz gerekiyor. Ama unutmayalım, hayatın her alanında normalleşme olabilmesi için, öncelikle virüsün kontrol altında tutulması şart. Başlangıçta bu noktayı doğru hesaplamayan ülkelerdeki dehşet verici durum ortada. Velhasılıkelam hava ne kadar sıcak olursa olsun, icap ettiği kadar evde kalmamız bugün için en doğru yol. İnşallah bu müddet daha fazla uzamaz!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.