Gri listenin başında hangi ülke olmalı?!.

A -
A +

Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force-FATF) diye bir hükûmetler arası kuruluş... G7 Ülkelerinin 1989 yılındaki Paris zirve toplantısı sırasında kuruldu. Ve FATF Türkiye’yi “gri liste"ye almış.

 

"Gri listenin başında hangi ülke olmalı?" sorusunu durduk yerde sormuyoruz!.. Önce The New York Times gazetesinin, 12 Ekim 2021 tarihli nüshasında, Nicholas Shaxson imzasıyla yayınlanan bir makaleden kısaca bahsedelim. “Dünyanın çalıntı keş parasını Britanya saklıyor” başlığı ile yayınlanan makalede, yakın zamanda açığa çıkan Pandora Papers belgelerinde yer alan bilgilerden yola çıkarak, 90 farklı ülkeden 330 politikacı ile Rusya ve Amerika başta olmak üzere çeşitli ülkelerden 130'dan fazla milyarderin kara para trafiğine dair değerlendirme yapılıyor. 3 Ekim’de ifşa edilen belgelere göre, şayet dünyadaki kara para ticaretinin kalbi niteliğinde bir ülke varsa, bu Britanya’nın ta kendisidir deniliyor. Daha açıkçası Britanya, kendisine kısmen bağlı denizaşırı bölgeleriyle (Cayman Adaları vs.) birlikte, dünyanın kaynağı belirsiz nakit para ve diğer kıymetlerini saklamada, küresel ölçekteki hilekârlık oyununun “enstrümantal” ülkesi konumunda… Makaledeki en çarpıcı kısım, herhâlde şu paragraf olsa gerek:

Hâlen İngiltere’de iktidar olan; Muhafazakâr Parti’nin bir mensubunun, kendi ülkesini “DÜNYA KARA PARA TİCARETİNİN MERKEZİ” diye tanımlaması...

Makale yazarı da bunun üzerine şu hükmü bina ediyor: “Ve Londra şehri… Onun gösterişli Finans Merkezi de, bu sistemin özüdür!..”

İsterseniz buna (merkez üssü) diyebilirsiniz. İmdi acaba yazının başlığındaki sorunun cevabı konusunda, zihninizde bir fikir oluştu mu? Merak edenler, makalenin tamamına erişip okuyabilir.

Bu girizgâhı şunun için yaptık: Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force-FATF) diye hükûmetler arası bir kuruluş var… Merkezi Paris’te. Sekretarya hizmetlerini de, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) yapıyor. 39 kurucu üyesinden biri de Türkiye. FATF, 1989 yılında, G7 Ülkelerinin Paris’teki zirve toplantısı sırasında kuruldu. İlk görev alanı kara para aklama ile mücadele idi. 2001 yılında terör finansmanını önleme konusu da bu göreve dâhil edildi. 2012 yılında kitle imha silahlarının yayılmasını önlemek için bu silahların finansmanını engellemek de ilave edildi… Türkiye 2011 yılında da FATF tarafından gri listeye alınmıştı. 2014 yılında da çıkarılmıştı. Gri listeye alınmak elbette hoş bir şey değil. Daha fazla tarassut altına alınmak manasına geliyor. Özellikle yabancı sermaye gelişinde tereddüt doğması açısından can sıkıcı bir durum. Ama dünyanın sonu değil elbet. Aslında 2019 yılından beri bunun ikaz işaretleri de geliyordu. Burada asıl mesele çifte standart.

İlk paragrafta kara para ticaretinin nasıl seyrettiğini çok kısa özetledik… Terör finansmanı denilince de, Suriye coğrafyasında bunun en açık ve net örneği arz-ı endam ediyor! ABD, terör örgütü PKK/PYD ile resmen iş birliği yapıyor ve ona yüz milyonlarca dolarlık silah ve lojistik desteği veriyor. Fransa’nın Lafarge şirketi düpedüz aynı terör örgütü ile iş tutuyor. Bu örgüte rüşvet verdiği ve onunla iş birliği yaptığı, bizzat Fransa Yüksek Mahkemesi tarafından kabul ve tasdik ediliyor… Amma velakin kimsenin aklına ne İngiltere’yi ne ABD’yi ne Fransa’yı ve ne de diğerlerini gri listelere almak gibi bir şey gelmiyor!..

Burada tabiatıyla, Batı’nın ikiyüzlülüğünün kesin biçimde tezahürü söz konusu. FATF Başkanı Marcus Pleyer, Türkiye’ye gri liste konusunda üst perdeden nasihat çekiyor… “Türkiye kara para aklama vakalarını, El-Kaide ve DEAŞ​ gibi BM tarafından terörist olarak tanımlanan gruplarla bağlantılı para transferlerini takibe almalı…” diye akıl veriyor. Bankacılık, altın ve kıymetli taşlar ile emlâk sektörüne dair bir nevi ev ödevlerinden bahsediyor. Vs. vs... İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da belirttiği üzere, Türkiye terörden en fazla sıkıntı çeken ve bunun için ağır faturalar ödeyen bir ülke. Sahi Türkiye, Fırat Kalkanı Harekâtını hangi örgüte karşı yaptı? Bay Pleyer bunu hatırlıyor mu? 

Diğer taraftan DEAŞ militanlarını kamyonlarla Irak’tan Suriye’ye, Afganistan’a taşıyan ülkenin adı ne, hiç merak etti mi acaba? Ama önemli değil, Marcus Pleyer’in hangi irade ile hareket ettiği belli zaten!.. Türkiye ile birlikte Ürdün ve Mali de gri listeye alınmış. Mauritius ve Botsvana ise listeden çıkarılmış.

Gri listede toplam 23 ülke bulunuyor. Pakistan ve Suriye de bunların arasında. FATF’ın bir de kara listesi var… Kara para ticaretini önleme, terör ve kitlesel imha silahlarının yayılmaması konusunda kendisiyle iş birliği yapmaya yanaşmayan ülkeler burada yer alıyor. Hâlihazırda İran ve Kuzey Kore bu listede bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.