Yılbaşı virüsün eğlencesi olmasın!

A -
A +

2019 Aralık ayından beri dünyayı kasıp kavuran Koronavirüs, Grek alfabesinin harfleriyle kodlanan varyantlarını ortama salıp duruyor… İnsanlar tedbir almakta yılgınlık gösterince de fazlasıyla yayılıyor...

 

Covid-19’un yüksek bulaşıcı özelliği yanında, insanların da bu bulaşma riskine karşı yeterince dikkat göstermeme ve tedbir almamasının payı büyük… Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hemen her gün bir vesileyle bu hususa dikkat çekmeye çalışıyor.

2019 Aralık ayından beri yaşananlar, gayet net biçimde bize gösterdi ki, virüse karşı alınan tedbirlere uyma oranında, hastalık da kontrol altına alınabildi. Ama ne zaman ki tedbirlere uymakta gevşeme baş gösterdi, virüs boşluğu hızlı biçimde dolduruverdi!

Bu olgu en çarpıcı şekilde öncelikle Avrupa ülkelerinde görüldü. Daha en başta, sergilenen ciddiyetsizlik ve laubalilik binlerce cana mal oldu. Daha sonra alınan sıkı tedbirlerle belli bir zaman içinde, virüs etkili biçimde kontrol altına alınabildi.

Ancak yeni varyantlar ve dahi tedbirlerdeki gevşemeler, virüse yeniden aradığı zemini açıverdi!

Gerçek şu ki, ABD gibi AB ülkeleri de, en başından beri salgın hastalıkla mücadelede yeterli performansı ortaya koyamadı. Gelişmiş ekonomik imkânlara rağmen bu yapılamadı.

Salgın hastalık bu ülkelerin sağlık altyapılarının da, öyle sanıldığı kadar güçlü ve yeterli olmadığını gösterdi.

Fakat ondan da evvel, Avrupa insanının kendi sağlığını ilgilendiren bir konuda gerekli-yeterli hassasiyeti göstermemesi, hayati tehlikeye rağmen mesela eğlenceden vazgeçmek istememesi tuhaf bir durum!..

Hükûmetlerin almaya çalıştığı sıkı tedbirlere karşı, sokakları-meydanları doldurarak nümayiş yapanlar, ne kadar rasyonel düşünüyor acaba? Eğlence serbestiyetini sağlığın önüne koymak, kendisi yanında başkasının da hayatını tehlikeye atmak, doğru bir yaklaşım olabilir mi?

Avrupa hâlâ daha, çok yüksek vaka sayıları karşısında etkisiz durumda. Devreye almaya çalıştığı ilave tedbirler de, o ülke vatandaşları tarafından tepkiyle karşılanıyor. Mesela Fransa’da yaşananlar…

PCR testi için ücret alınması infialle karşılandı ve bundan dolayı Emmanuel Macron’a karşı yoğun nümayişler yapılıyor.

Öteden beri ağır ekonomik şartlardan dolayı rahatsız olan Fransa vatandaşları, bu salgınla birlikte çok daha ciddi sıkıntıya düşmüş durumda. Ülkede son 13 gün içinde, 857 bin küsur vaka tespit edildi…

Günlük ortalama 50 binin hayli üzerinde seyrediyor. Almanya’da bir ara çok yükseklere çıkan vaka sayısı nispeten aşağı indi. Günlük ortalama vaka Fransa’nın yarısı oranında.

İngiltere’de ise vaka sayısı çok daha yüksek. Bir ara yüz binin de üzerine çıkan vaka sayısı şu sıralar 70 bin seviyelerinde görünüyor. Avrupa’nın en büyük ülkelerinde durum böyle.

Şimdi merak edilen husus şu; acaba Noel ve yılbaşı eğlenceleri virüs yayılmasını yeniden coşturur mu? Aynı hatayı iki defa yapmak ahmaklıktır derler.

Avrupa son iki yılda yaşadığı acı tecrübeye rağmen, yüz yüze olduğu büyük tehlikeyi umursamamaya devam ederse kendisi bilir… Bu arada biz de kendimize bakalım.

Hâlen günlük vaka sayılarının 20 bin, vefat sayılarının da 180-200 civarında seyrettiği ülkemizde, korunma tedbirlerine yeterince riayet ettiğimizi maalesef söyleyemiyoruz.

Bizim insanlarımız da maske takmaktan yorulmuş gibi! Sosyal mesafeyi korumak, kalabalık yerlere girmemek veya buralara girilse bile gerekli dikkati göstermemek hayli yaygınlaşmış durumda.

Hâlbuki, tehlike devam ediyor. Hatta Omicron varyantının Avrupa’dan bize ulaşma riskinden dolayı, tehlike şimdi daha da büyük. Gelgelelim, gevşeme gözlerden kaçmıyor!

Geçmişte, yılbaşı gecesinde, İstanbul Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi gibi yerlerde, çok saçma sapan yığılmalar yaşanırdı. Pandemi döneminde de, zaman zaman İstiklal caddesindeki lüzumsuz kalabalıklar gündeme getirildi.

Bu işin şakası yok. Sadece Taksim için değil, İstanbul ve başka şehirlerdeki eğlence mekânları, yılbaşı gecesi virüsün eğlence merkezleri olmamalı!..

Avrupalıların eğlenceden dolayı sağlıklarını riske atmasını eleştirirken, aynı hatanın memleketimizde de cereyan etmesini istemeyiz.

Bugüne kadar, cenaze ve taziyeler ile nişan ve düğün törenleri sebebiyle çok sayıda insanımız virüs kaptı. Ve ne yazık ki, çok sayıda kişi de hayatını kaybetti.

Şüphesiz sadece bu değil. Bu arada, eğlence etkinliklerinden ötürü, virüs az insana bulaşmadı… Ama nedense bu durum yeteri kadar dikkatlere getirilmedi.

Her neyse, virüs illeti her ortamı ve her fırsatı kullanarak yayılmaya devam ediyor. En etkili korunma aşı olmak. Ama günlük aşılama sayısı çok azalmış durumda. Temennimiz, yerli aşının kullanıma girmesiyle, yeniden hız kazanır ve virüse karşı meydan boş bırakılmaz…

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.