TANIMAK

A -
A +

Kuvvetli olmak bir ya da iki sâhada başa güreşmek ma’nâsına gelmiyor. Her alanda bir numara olmak lâzım. Osmanlının üç yüz sene yapdığı gibi. Bununla berâber ekseriyyetin söz konusu hakîkati anlamakdan bir hayli uzak olduğunu ifâde etmeliyiz. Kerliferli adamlar ufak tefek adımlarla havalara uçuyor…

İlk adım elbette mühim. Mübâlağalı bir sevinç göstermek dahi anlayışla karşılanabilir. Ne var ki gereğinden fazla abartı işi sulandırır. Son zamanlarda atdığımız bir takım ehemmiyyetli adımlar bu tavır sebebiyle tavsama tehlikesi geçiriyor. Savunma sanâyiindeki hamlelerimiz söz konusu tehlikeyle karşı karşıya. Davul çalmayı bırakıp bitirici vuruşu yapmamız gerekiyor. Bora’ya başka türlü yaklaşamayız. Bin kilometre menzil tabîî ki küçümsenemez. Lâkin bu sâdece ve sâdece yolun başı. Beş bine, on bine hattâ onbeş bine çıkmamız gerekiyor. Rusya gibi geniş bir ülke olsaydık menzili on binin üzerine çıkarmaya gerek kalmazdı. Yüz senedir 780 bin kilometrekareye sıkışmış hâldeyiz. Buradan yeryüzünün her köşesine ulaşmak ancak bu şekilde mümkin olabilir. Ayrıca ulaşmak da yetmez. Nasıl ulaşdığın da çok önemli. Yaklaşık elli ton ağırlığındaki Rus füzelerinin tahrîb gücünü haydi tahayyül edin. Bir tankı atmosfere çıkarıp on bin kilometre öteye indirebiliyorlar. Elli ton bu demek. Birkaç tonluk füzelerimizin bu devlerin yanındaki kıymetini hesâblayabilirsiniz. Üstelik bu kaba bir mukâyese. Taşıdıkları başlık türüne göre ikisini yan yana koymamız şu an için maalesef imkân dışı.

Bütün bunları ahvâlimizi görelim diye ifâde ediyoruz. Yoksa yıldırım sür’atiyle farkı kapatıp öne geçeceğimize gönülden inanıyoruz. Hiç şübheniz olmasın gidişat bu istikâmetde! İniş çıkışlar olabilir. Her ikisinde de dâimîlikden söz edilemez. Dikkat etmemiz lâzım gelen şey istikâmeti bozmamak. Gemi rotasını muhâfaza etdiği müddetce problem yok.

Sandık yaklaşıyor. Nasîbse “evet” çıkacak. İnşâallah nisbet hayli yüksek olur. İşin detayında boğulmak da boğmak da istemiyoruz. Yalnız şu kadarını söyleyelim dünyaya hâkim olan güçler hep başkanlık sistemini tercîh ediyor. Esîrlerin böyle bir hakkı bulunmuyor. Siz birbirinizi yiyin diyorlar. Nitekim öyle de oluyor. Onlar rahat ederken her seviyedeki parya didişiyor. ABD düzenini kurmuş. İngiltere kezâ. Evet evet ne söylediğimizin farkındayız: İngiltere! Siz o krallığın sembolik olduğunu zannediyorsunuz. İyi zannetmeler. Bilin ki sembolik olan demokrasi, aslolan krallık. Pâdişâmızı kovduranlar monarşilerine yapışmış durumda!

Tezgâha gelip çarlarını, krallarını, imparatorlarını devirenler bile eskiye yakın bir düzen te’sîs etdi. Böylece büyük yıkımdan kurtuldu. İşte Rusya! İşte Fransa! İşte Çin! 

Hâsılı kelâm işin künhüne varmamız lâzım. Kendimizi de düşmanımızı da tanımak zorundayız. Yeni cihan devleti bu sûretle kurulacak!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.