Recebin ilk cuma gecesi Regaib gecesidir

A -
A +
Sual: Regaib Kandili ne zamandır?
CEVAP: Recebin ilk cuma gecesine Regaib gecesi denir. Bu sene için, yarın gece yani 23 Nisan Perşembe'yi 24 Nisan Cuma'ya bağlayan gece, Regaib gecesidir. Her cuma gecesi de kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allahü teâlâ, bu gecede müminlere ihsanlar, ikramlar yapar.
Perşembe günü oruç tutup cuma gecesini de ihya etmek çok sevaptır. Perşembeyle birlikte, cuma günü de oruç tutmak daha iyidir. Bir hadis-i şerif:
(Regaib gecesi, Şaban ayının 15. gecesi, cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gecesi yapılan dualar kabul olur.) [İbni Asakir]
Receb ayında edilen dualar kabul edilir, günahlar affedilir. Günah işleyenin cezası da artar.

KUR'AN-I KERİM OKUMAK
Sual: Sûre veya âyetleri ezberden okumak mı, yoksa Mushaf'a bakarak okumak mı daha sevaptır?
CEVAP: Mushaf'a bakarak okumak, ezberden okumaktan daha sevaptır. Namazda okumak ise, Mushaf'a bakarak okumaktan da sevaptır. (Kitab-üt-tibyan)
İki hadis-i şerif:
(Ümmetimin yaptığı ibadetlerin en kıymetlisi, Kur'an-ı kerimi, Mushaf'a bakarak okumaktır.) [Şir'a]
(Namazda okunan Kur'an, namaz dışında okunan Kur'andan daha hayırlıdır.) [Hazinet-ül-esrar]
Hazret-i Ali buyurdu ki: (Namazda okunan Kur'an-ı kerimin her harfi için yüz sevap verilir. Namaz dışında abdestli okuyunca, her harfi için yirmi beş sevap, abdestsiz okuyunca, on sevap verilir. Yürürken ve iş yaparken okuyunca, sevabı daha az olur.)
Bilen kimsenin, okuduğunu düşünerek bir âyet okuması, başka şey düşünerek, bütün Kur'anı hatmetmesinden daha çok sevaptır. (Şir'a şerhi)
Kur'an-ı kerimi okumadan önce, Allahü teâlânın büyüklüğünü, kimin sözü olduğunu düşünmeli. Mushaf'a dokunmak için temiz el lazım olduğu gibi, onu okumak için de temiz kalp lazımdır. Allahü teâlânın büyüklüğünü bilmeyen, Kur'an-ı kerimin büyüklüğünü anlayamaz. Allahü teâlânın büyüklüğünü anlamak için de, Onun sıfatlarını ve yarattıklarını düşünmeli. Bütün mahlûkatın sahibi, hâkimi olan bir zatın kelamı olduğunu düşünerek okumalı. Okurken başka şeyler düşünmemeye çalışmalı. (Kimya-i Saadet)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.