Tevbeyi başkalarına duyurmak

A -
A +
(Gizli işlediğin günaha gizli, açık işlediğin günaha açık tevbe et!) hadis-i şerifi, (Gizli işlediğiniz günahları kimseye duyurmayın) demektir.

Sual: Geçen gün bir vaiz, (Açıktan işlenen bir günahın tevbesi açıktan yapılmazsa, o tevbenin faydası olmaz. Mesela, kurban kesmeyi terörle bir tutan kadın, bu günahına gizli tevbe etse de faydasızdır. Gizli işlenen günahın tevbesi de açıktan yapılmaz) dedi. Açıktan işlenen günahın tevbesi gizli yapılırsa, sahih olmaz mı? Bir kimse de, gizli işlediği günahına alenen tevbe etse niye sahih olmuyor?
CEVAP: Elbette sahih olur. (Gizli işlediğin günaha gizli, açık işlediğin günaha açık tevbe et!) hadis-i şerifi, gizli işlenen günahın tevbesi gizli olmazsa sahih olmayacağını göstermez. (Gizli işlediğiniz günahları kimseye duyurmayın) demektir. Günahı duyurmak da ayrıca günahtır.
Açıktan işlenen günahın tevbesini gizli yaparsak, hiç kimse, bizim o günaha tevbe ettiğimizi bilmez. Bizi hep o günahı işliyor zanneder. Müslümanları bu zandan kurtarmak için, işlediğimiz o günahı bilenlerin yanında tevbe ettiğimizi onlara bildirmek gerekir. Yoksa tevbe edip, kimseye duyurmasak da, tevbemiz sahih olur.
Kâfir olarak bilinen biri, Müslüman olsa, Müslümanlığını hiç duyurmasa, insanlar onun Müslüman olduğunu bilmez. Cenaze namazını kılmaz, Müslüman mezarlığına koymaz. Müslüman olduğunu duyurması, Müslümanların kendisine Müslüman muamelesi yapması içindir. Yoksa tevbesinin, imanının makbul olması için değildir.

SARKAN AĞAÇ DALI  

Sual: Komşunun ağacının evimize uzanan ve bize zarar veren dallarını dinen kesme hakkımız var mıdır?
CEVAP: Komşuya, ağacın size zarar veren dalını kesmesini rica etmeli. Yani güzellikle hâlletmeye çalışmalı. Hakkım var diyerek tartışmaya girmemeli. Bu konuda dinimizin emri şöyledir:
Bir kimsenin bahçesindeki ağacın dalları komşusunun evi veya bahçesi üzerine uzanmış olsa, o dalları bağlayarak geri çektirmeye veya kestirmeye komşusunun hakkı vardır. Ağaç sahibine müracaat edip de dallarını çekmediği takdirde, bahçe sahibi kesebileceği gibi, kestirme masrafını da ağaç sahibinden isteyebilir. (Mecelle m. 1196)

KIZ GÖRMEYE GİTMEK

Sual: Evlenmek niyetiyle, sünnete uygun olarak kız görmeye giderken, babamın da benimle gelip kıza bakması caiz olur mu?
CEVAP: Evet, caiz olur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.