Bazı kıymetli öğütler

A -
A +
(Sabah uykusu rızka manidir) ve (Namaz uykudan hayırlıdır) hadis-i şeriflerini hiç unutmayıp sabah namazını kaçırmamak için gerekli tedbirleri almalıdır. 

Sual: Çocuklar ve gençler için pratik birkaç öğüt vermek mümkün müdür?

CEVAP:
İslam âlimlerinin nasihatlerinden bazıları şöyledir:

1- (Besmeleyle başlanmayan her önemli iş noksan kalır) hadis-i şerifine uyarak her işe Besmeleyle başlamalı. Allahü teâlâ Hazret-i İsa'ya, (Yatarken, kalkarken, otururken, ayaktayken, inerken, çıkarken, dururken, yürürken Besmele oku! Kıyamette bir kimsenin amel defterinde, 800 Besmele varsa, o kimse bana inanmış ve benim Rab olduğumu tasdik etmiştir. Onu Cehennemden çıkarır, Cennetime koyarım) buyurmuştur.

2- (Çalışmaya erken gidenin işi bereketli olur ve başarı kazanır) hadis-i şerifine uyarak, sabah erken kalkmalı ve işe erken başlamalı. İbni Abbas hazretleri sabah vakti uyuyan oğluna, (Rızıkların dağıtıldığı saatte uyunmaz. Bu saatte uyumak, tembellik alametidir, unutkanlığa sebep olur) buyurmuştur. (Sabah uykusu rızka manidir) ve (Namaz uykudan hayırlıdır) hadis-i şeriflerini hiç unutmayıp sabah namazını kaçırmamak için gerekli tedbirleri almalıdır. 

3- Namazları vakti girince hemen kılmalı. Peygamber efendimizin son sözü, (Namaza dikkat edin!) mealindeydi. Merhum Hocamız da, (Namaza mani olan işte hayır yoktur) buyururdu.

KİMİNLE OLDUĞUN ÖNEMLİDİR

4- (İnsanın dini arkadaşının dini gibidir. O hâlde kiminle arkadaşlık ettiğinize dikkat edin!) hadis-i şerifinde bildirildiği gibi bütün kötülüklerin başı kötü arkadaştır. O hâlde sâlihlerle arkadaş olmalı. Atalarımız da, (Arkadaşını söyle senin kim olduğunu söyleyeyim) demiştir. İyi insan olmak için, iyilerle beraber ol! Büyüklerimiz, (Kim olduğun değil, kiminle olduğun önemlidir) buyururlardı.

5- Babamın iki nasihati beni mezhepsiz ve dinsiz olmaktan korumuştur: Birincisi, Mızraklı İlmihâli okumamı söyler, âyet ve hadislerde bildirildiği gibi, Eshab-ı kiramın tamamını istisnasız sevmek gerektiğini anlatırdı. Özellikle hazret-i Muaviye'ye dil uzatmamak gerektiğini belirtirdi. Bu öğüt, Ehl-i sünnet itikadında olmama sebep oldu. İkincisi de, çok büyük bilinen bazı kimselerin din düşmanı olduklarını söylerdi. Bu da, dinsiz olmaktan kurtulmama sebep oldu. (Devamı var)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.