Bazı kıymetli öğütler -2-

A -
A +
Yaptığın iyilikleri unut, sakın bir daha bahsetme! Çünkü her anlatışta, bir miktar daha sevabı azalır. Sana yapılan kötülükleri de unut!

6- Öğle saatlerinde az da olsa uyumak, sağlık açısından iyidir. Buna kaylule denir, sünnettir.

7-
Bir şey alırken, pahalı da olsa, iyi ve kalitelisini al! (Ucuz etin yahnisi yenmez) ve (Ucuz mal alacak kadar zengin değilim) demişlerdir. Bilhassa ev ve vasıtanın iyisini almalı, suyun ve yağın iyisini tercih etmelidir.

8-
Zaruretsiz hiç kimseyi hiç kimseye ve herhangi bir makama şikâyet etmemeli.  

9-
(Saatinizi bir dakika ileri alın) buyurulmuştur. Şahsen bunun çok faydasını gördüm. Namazı vaktinde kılmaya, randevuya, otobüse yetişmeye sebep olmuştur.

10-
Rahmetli babam, (Ayakkabı ve elbisenin biraz bolunu al!) derdi. Hele namaz kılan birinin dar pantolon giymesi uygun değildir.

ALLAH'I VE ÖLÜMÜ UNUTMA!

11- (Sana yapılan iyilikleri taşa, sana yapılan kötülükleri kuma yaz!) demişlerdir. Hazret-i Lokman buyurdu ki: (İki şeyi unut, iki şeyi unutma! Yaptığın iyilikleri unut, sakın bir daha bahsetme! Çünkü her anlatışta, bir miktar daha sevabı azalır. Sana yapılan kötülükleri de unut! Çünkü sabrettin, Allahü teâlâ sana ecrini verdi, her söylediğinde kaybediyorsun. İki şeyi de unutma! Allahü teâlâyı, bir de ölümü...)

12-
Akraba da olsa, kadın erkek karışık oturmamalı. Akrabası diye dikkati çekmezse de, baldız-enişte, kayın-yenge olayları çok görülmüştür. Peygamber efendimiz, "sallallahü aleyhi ve sellem" (Kadınlarla yalnız kalmaktan sakının!) buyurunca, oradakiler, bir kadının, kayınbirader, enişte gibi akrabalarla yalnız kalmasının da mı uygun olmayacağını sordular. (Kayınbirader daha tehlikelidir, ölüm gibidir) buyurdu.

13-
Abdülkuddüs hazretleri (Vaktin kıymetini bil! Gece gündüz ilim öğrenmeye çalış! İlim öğrenmek ibadet yapmak içindir. Kıyamet günü işten sorulacak, çok ilim öğrendin mi diye sorulmayacaktır. İş ve ibadet de ihlâs elde etmek içindir) buyuruyor. O hâlde, İmam-ı  Rabbânî hazretlerinin bildirdiği gibi, ilim, amel ve ihlâsın üçü birlikte olmalıdır. Biri olmazsa, diğer ikisinin faydası olmaz.

14-
 Büyüklerimiz, (Çok gezen pabuç eve pislik getirir) derdi. Onun için, mutluluğu sokakta değil, evinde aramalıdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.