Referandumda “Hayır” darbelere “Evet” demektir

A -
A +
16 Nisan Referandumu ile vesayetçi sistemden halk iktidarına geçilecektir. Demokratik rejimler; 1. Doğrudan demokrasi, 2. Temsilî demokrasi 3. Yarı doğrudan demokrasi olmak üzere üç şekildedir.
Doğrudan demokrasi başlıca 3 şekilde tecelli eder. 1. Halk oylaması (referandum), 2. Halk vetosu, 3. Halk teşebbüsü.
Türk demokrasi hayatında şu referandumlar yapılmıştır: 1) 1961 kurucu anayasa referandumu yüzde 60,4 evet çıkmış. 2) 1982 Anayasa Referandumu yüzde 91,37 evet çıkmıştır. Bu oyun yüksek olmasının sebebi anayasayı beğenmek değildir. Mevcut iktidarın sona ermesi için oy verilmiştir. Evet dememiş olsaydı askerî rejim devam edecekti.
Siyasi yasaklar referandumu yüzde 50,2 evet. Özal hata ettiğini sonra anladı. (6 Eylül 1987) 1988 yerel seçimlerinin 1 yıl erkene alınması. Evet yüzde 15, Hayır yüzde 65 ve reddedildi.
1982 Anayasasında 26 maddelik değişiklik yüzde 57,88 Evet ile kabul edildi. Şu andaki sistemde kanun tekliflerinin tamamına yakınını iktidar hazırlayıp, TBMM’ye gönderiyor. Yeni sistemde Cumhurbaşkanının sadece bütçe kanununda teklifleri olacak. Meclisin yetkisi artacak, kanun teklifi sadece Meclis'e ait olacak.
“Osmanlı’dan korkanlar aslında Hilafetten korkuyordu. Şimdi de sahip olduğumuz Çanakkale ruhunu yok etmek istiyorlar. Çanakkale ruhu kaybolmadı.” (Nilhan Osmanoğlu, Sultan Abdulhamid Han’ın [kuddise sirrûh] 5’inci kuşak torunu)
Ekonomik istikrar siyasi istikrar ile doğru orantılıdır. Anayasada son değişiklik ile siyasi istikrarsızlık asla olmayacak ve koalisyon tarihe gömülecektir. Bu millet koalisyonlardan çok sıkıntı çekti. Ve Türkiye koalisyon dönemlerinde ekonomide daima krizler yaşadı.
Tek parti iktidarlarında ekonomi gelişti. Dünya, AB ve OECD içinde yıllık ekonomik gelişmelerde ilk sıralarda yer aldı.
Tanzimat’tan bu yana Türkiye’de Güney Amerika ülkeleri gibi çok sayıda darbeler ve darbe teşebbüsleri olmuştur. Darbelerin sebebi şu andaki siyasi sistemdir.
Dünya ülkelerinde milletvekili olma yaşları şöyledir: 62 ülkede 21 yaş, 51 ülkede 18 yaş, 2 ülkede ise 17 yaştır.
16 Nisan referandumunda 1 milyon 300 bin genç (yeni) seçmen oy kullanacak. Referandumun Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgisi yoktur. Bu rejim değişikliği değil, sistem değişikliğidir. Milletin menfaati “EVET”ten yanadır.
Geçmişte Cumhurbaşkanları ile Başbakanlar arasında yetki ihtilafları oldu. Ahmet Necdet Sezer-Ecevit arasında anayasa kitapçığının fırlatılması ile ihtilafın ekonomik bedelini çok ağır ödedik. Özal ile Demirel arasında zıtlaşma oldu. Uzun yıllar ülkenin başına bir nevi bela olan Demirel Çankaya’ya gitmedi.
7 Haziran seçimi öncesi Kılıçdaroğlu Beştepe’ye gitmeyeceğini söyledi. Şu anda Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında “Yetki ihtilafı” vardır. Referandumda “Hayır” neticesi karmaşayı devam ettirir ve darbeye evet manasına gelir.
Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana, birkaçı hariç, sembolik ve tarafsız olmadılar ve geniş yetkiler kullandılar.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.