Arakan yardım bekliyor

A -
A +

Rohingya Müslümanlarının çığlıklarını dünya 1948’den bu yana duymuyor. Bangladeş’te 18 bin Rohingya Müslümanı var. Son derece zor durumdadırlar. 1991’de Nobel Barış ödülü kazanan ve ABD vatandaşı olan Ang San Soçi (Devlet Başkanı) Myanmar’da 2010 yılında sözde cuntaya son verdi. Ama cunta devrindeki katliamlar daha az idi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Birleşmiş Milletler Genel Sekreterini aradı. Bundan sonra Güvenlik Konseyi (beşli çete) sadece kınadığını bildirdi. Cumhurbaşkanı: “Maalesef diyebilirim ki, dünya Myanmar’a kör ve sağır. Duymuyor ve görmüyor. Bunu şiddetli bir şekilde kınıyoruz. Uluslararası kuruluşlar vasıtasıyla başta Birleşmiş Milletler olmak üzere bunu dile getireceğiz.” Arakanlı Müslümanlar kendilerine gösterdikleri ilgiden dolayı Türkiye’ye ve Türk milletine minnettar olduklarını dile getirdiler.

Yanan ev, cami, medrese, okul, Kur’ân-ı kerim kursu, dükkân sayısı 700’ün üzerindedir. Osmanlı devrinde Arakanlı Müslümanlara mali yardım fıkhi eserler, doktor ve mühendis gönderildi. Osmanlının maddi ve manevi himayesi altında idiler. Osmanlı yıkılınca Sünni Müslümanlar yetim kaldı. Osmanlı -son asrı hariç- Müslümanlara hami ve onların muhafızı idi. Şu anda Arakan’da doğan doğumundan ölümüne kadar köyünün dışına çıkamıyor. Köylerin etrafı çitlerle çevrili. Dışarı çıkan Budist askerlerce şehit ediliyor. Köyünün dışındaki dünyayı göremiyor. Köylerini terk etmeleri yasak olan Arakanlı Müslümanların ömrü bir nevi açık cezaevinde geçiyor.

Putperest Budistler Arakanlı Müslümanların en hayati ihtiyaçlarını karşılamıyor. Budist yönetim su, kanalizasyon, elektrik, sağlık, eğitim, haberleşme kısaca hiçbir hizmet vermiyor. Haklarını arayacak bir makam da yok. 1982 yılında Arakanlı Müslümanların Myanmar vatandaşlığını iptal edildiği için kimlikleri de yoktur. Köy ve şehirlerin altyapı tesisleri olmadığı için salgın hastalıklar sebebiyle çocuk ölümleri son derece yüksektir. Temiz içme suları yok denecek kadar azdır. Tifo, kolera, sarılık, dizanteri bölgede devamlı vardır. Muson iklimi sebebiyle şiddetli yağışlar halkı etkiliyor. Son olaylarda 2650 ev yıkılmıştır. İnsan Hakları izleme örgütüne göre Rothidoung şehrine bağlı Chein Kharli isimli köyün yüzde 99’u yakıldı. 700 bina yok edildi. (Uydu görüntüleriyle tespit edilmiştir) 17 yerleşim yeri tamamen yakılıp yıkılmıştır.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine göre, 25 Ağustos’tan bu yana 60 bin kişi Bangladeş’e sığındı. Ancak buradaki mülteci kampı son derece yetersizdir. Bazı köylerden kaçanlar dağlık bölgelere sığındılar. Ancak bu insanlar Budist askerler tarafından kuşatılmış durumdalar.

1870 yılında Arakan Sultanlığı İstanbul’a mektup göndererek ilişkiyi geliştirdi. Sultan 2. Abdülhamid zamanında ikili ilişkiler son derece gelişti. Arakanlı Müslümanlar gayet fakir olmalarına rağmen 1911’den İstiklal Savaşına kadar Osmanlıya maddi yardımda bulundular. Arakanlı Müslümanların İslamiyetle şereflenmeleri Asr-ı Saadetle başladı. Arakan’a Eshab-ı kiramdan Hazreti Vakkas bin Malik (radıyallahü anh) ve arkadaşları geldi ve İslamiyeti tebliğ ettiler. 1430 yılında Arakan’da İslam devleti kuruldu. İlk Sultan Süleyman Şah’tır...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.