ABD’nin Gorbaçov’u; Trump

A -
A +
ABD ve Trump dünya kamuoyu ve ülkeleri önünde hezimete uğramış ve son derece yalnız kalmıştır. Oylamaya katılmayan ve çekimser kalan ülkeler aslında dolaylı olarak ABD’ye karşı oy kullanmışlardır. Trump'ın, bütün ülke liderlerini arayıp tehdit etmesi, bekleneni vermemiştir. Trump bir siyasetçi gibi değil esnaf zihniyeti ile hareket etmiştir. Ver parayı al sonucu Kudüs meselesinde geçerli olmamıştır. Şantaj işe yaramamıştır.
Trump ve ABD'nin “Tüm dünya bize düşman” anlayışında olması, ABD rakiplerine koz vermiştir. ABD’nin Irak’ı işgali ve Suriye’de iç savaş 7 yıl uzatmasının temel sebebi 2 tanedir. Bu iki ülkeyi bölmek ve İsrail’in Filistin’de uyguladığı soykırım ve zulmü unutturmak. Gerçekten de Filistin’i Türkiye hariç dünya kamuoyu ve İslam ülkeleri bile unuttular.
Başkanlıktan azledilme korkusu içinde Beyaz Saray’ın Oval Ofisinde sıkışan Trump, Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilanı ile Yahudi lobisi ve Hıristiyan Siyonist desteği ile makamı için Orta Doğu’yu karıştırdı. Böylece bir siyasi bombanın fitilini ateşledi. Trump ve ABD içine düştükleri bu eziklik ve hezimeti unutturmak için dünyanın bir köşesinde ya da Orta Doğu’da bir savaşı başlatabilir.
İstanbul’da İslam İşbirliği Teşkilatının Kudüs’ün Filistin’in başkenti yapılması kararı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde 4 daimî üye ile 10 geçici üyenin ABD’ye karşı oluşu ve bilhassa; Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda sadece 7 ülkenin 5 tanesi son derece küçük ada devletidir. Ve nüfusları on binlerle ifada edilmektedir. Hayır oyu tehdit ve şantajlara rağmen son derece büyük 128 ülkenin dünyanın süper gücü ABD’nin karşısında yer alması, bu ülkeyi son derece telaşlandırdı. Bu derece büyük tepki beklenmiyordu. Büyük bir devlet bu durumda ya savaş açar ya da karşı çıkan bloku barışçı yollarla ikna eder. Her ikisinin yapılmaması ABD için acizliğin ifadesidir. Bugün şantaj ile ikna ettiği ülkelerin yarın ABD’nin yanında ve lehinde yer alacağına dair garanti yoktur. ABD tehdidine boyun eğmek durumunda kalan bu devletlerin; ABD bağımlılığından kurtulması gerektiğini düşünen devletlerin işini kolaylaştırmıştır.
İleride Rusya ve Çin de ABD gibi şantaj yolunu takip edebilir. ABD bu iki rakibine koz ve avantaj verdi. Uluslararası münasebetler bir satranç oyunudur. Diplomasi “Alma-verme” karşı tarafı ikna etme sanatıdır. Birleşmiş Milletlerin bu kararı ile ben güçlüyüm, istediğim olur devri geride kalmıştır.
Almanya Dışişleri Bakanı Sigman Gabriel, Berlin Körber Vakfında 14 Aralık 2017 tarihinde yaptığı konuşmada; “ABD hegemonyasının gerilediğini ve bu geri gidişin gelecekte de devam edeceğini” söylemiştir...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.