Hicri yeni yıl yaklaşırken...

A -
A +
Eshab-ı kiramın çoğu hicret etmişti. En son, Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) Efendimiz, Hazret-i Ebu Bekir'le beraber yola çıktılar. Böylece "Hicret" başlamış oluyordu...

Önümüzdeki cumartesi günü Muharrem ayının birinci günüdür. 1435 yılını geride bırakıp 1436 yılına gireceğiz inşallah.
Muharrem ayı Kur'an-ı kerimde kıymet verilen dört aydan biridir. Bu ayda oruç tutmak çok sevaptır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
"Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farz namazlarından sonra en faziletli namaz, gece kılınan (teheccüd) namazdır."
Hicretten önce Müslümanlar büyük sıkıntı içinde idiler. Suçları, Allahın varlığına birliğine Efendimizin onun kulu ve elçisi olduğuna inanmaktı.
Müminlerin bazısı şehid edildi. Ammar bin Yasir'in annesi ve babası gibi... Bilâli Habeşi'ye (radıyallahü anh) yapılan eza ve cefayı hepiniz biliyorsunuz. Dayanılacak gibi değildi, inananların iki defa Habeşistan'a hicret etmelerine izin çıktı...
619 yılında Müslümanlar iki büyük acı yaşadılar. Sevgili Peygamberimizin amcası Ebû Talib vefat etti ki Mekke'deki hâmisi idi. Üç gün sonra da ilk mü'mine, Hatice Validemiz (radıyallahü anha) rahmet-i rahmana kavuştu. Hazret-i Hatice en zor günlerinde Server-i Kâinatın yanında durmuş, malını mülkünü Allah yolunda sarf etmişti. Çocuklarının annesiydi. Bu seneye "Senetül Hüzn" (üzüntülü sene) denildi.
Beklendiği gibi de oldu, Ebû Talib'in vefatından sonra müşrikler Resul-i Erkeme daha fazla eziyet etmeye başladılar. Mü'minlere sıkıntı vermekte âdeta birbirleri ile yarış halindeydiler.
Zulüm ve işkencelere rağmen Kur'an-ı kerimin beşer kelâmı olamayacağını düşünerek iman edenlerin sayısı arttı. Bir taraftan da Medine-i Münevvere'ye hicret başladı. Bu da kâfirleri çok endişelendirdi. İslâmiyet artık Mekke-i Mükerremeden taşmış, müşriklerin korktukları başlarına gelmişti!..
Eshab-ı kiramın çoğu hicret etmişti. En son, Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) Efendimiz, Hazret-i Bekir'le beraber yola çıktılar. Böylece "Hicret" başlamış oluyordu. Sevr Mağarasında üç gün üç gece kaldıktan sonra Kuba köyüne vasıl oldular. Gerek muhacir gerek ensar, Allahın Resulünü büyük bir sevinç ile karşıladı. Orada bir mescid inşa ettiler ve ilk cuma namazı kılındı... Bu mübarek "Hicret" ile Mekke devri kapanmış, Medine-i münevvere devri başlamış oldu. İslâm güneşi uzak ülkeleri de aydınlattı... Hicretten sonra İslamiyet bir şehir dini olmaktan çıktı, cihanşümul bir din olduğunu dünyaya duydu, tanıdı.
.....
Rabbimiz Hicri yeni yılımızı bizlere, memleketimize ve bütün Müslümanlar için hayırlara vesile kılsın...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.