Gözünü toprak doyurur ancak!..

A -
A +
Dünya muhabbeti galip olunca insan ölmek istemez. Çünkü ölüm onu sevdiklerinden ayıracaktır. Ölümü kendine uygun bulmaz, aklı sıra kendinden uzak tutar.
 
 
Şu üç günlük dünyada ölümü yakın gören bir kimse, her an onun hazırlığı ile meşgul olur. Böyle bir insan tövbesini geciktirmez, ibadetlerini vaktinde yapar. Ölümü çok hatırladığı için kalbi yumuşar. İşte bu bütün saadetlerin başıdır.
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: 
"Lezzetleri yıkan ölümü çok hatırlayınız!"
"Ölümden sonra olacak şeyleri bildiğiniz gibi hayvanlar da bilselerdi, yemek için semiz hayvan bulamazdınız."
Zevk ve safa sürmek için çok yaşamayı istemeye tûl-i emel derler. Hizmet ve ibadet için yaşamayı istemek tûl-i emel olmaz, ayrıca da kıymetlidir.
Hadis-i şerifte buyuruldu ki: "İnsanların en iyisi ömrü uzun ve ameli güzel olan kimsedir. İnsanların en kötüsü de ömrü uzun, ameli kötü olandır."
Uzun emelli olmanın sebebi ikidir: Biri cahillik, diğeri dünya sevgisi.
Dünya muhabbeti galip olunca insan ölmek istemez. Çünkü ölüm onu sevdiklerinden ayıracaktır. Ölümü kendine uygun bulmaz, aklı sıra kendinden uzak tutar. Ölümü unutabilmek için kendini yemeye içmeye, oyuna eğlenceye verir.
Daima yaşamak, para sahibi olmak ve her arzu ettiğini ele geçirmek ister. Arzularını elde ettikçe dünyaya olan hırsı da artar. Birine kavuşursa, bir diğerine göz diker. Vilayetin tapusunu verseler doymaz, komşu vilayete de talip olur. Bir gün bakar ki ömür bitmiş, Azrail aleyhisselam karşısında. Gözünü toprak doyurur ancak!..
Kalbinde dünya hırsı çok olan kişiyi av köpeklerine benzetirler. Avı yakalayabilmek için herkesten çok koşar, kan ter içinde kalır ancak avdan ona bir şey vermezler, aç bile olsa gelip elinden alırlar.
İnsanlar da kazandığı dünyalıklara sevinir; "servetim biraz daha arttı" derler, fakat ömründen bir gün daha geçti. Üzülmelidir aslında...
Her an kabre bir adım daha yaklaşıyoruz. Neye yarar o servet ki, ömür bittikten sonra!..
Dünya malı zahmetle kazanılır... Hayat zor ve meşakkatlidir, ekmek aslanın ağzındadır âdeta...
Kıskançlıkla muhafaza edilir... Bir tavuk civcivlerini korumak için devamlı teyakkuzda durur. Köpeğe bile saldırır icabında. Malı parayı korumak, kazanmaktan zordur, milletin gözü üzerinizdedir, zaafınızı görürlerse elinizden alırlar.
Hasretle bırakılır... Sizin binbir emekle özene bezene kazandığınız paralar, aldığınız mallar, edindiğiniz mülkler yarın başkalarına yâr olacaktır!
İki cihanda saâdete kavuşabilmek için dünya sevgisini kalbimizden çıkarıp atmalıyız. Bunun yolu da dünya zevklerine düşkün olmamaktan geçer... Sıhhatimize ve gençliğimize aldanmayalım, ölüm yanı başımızda. Nitekim İstatistiklere bakarsanız çocuk ve genç ölümlerinin yaşlılardan az olmadığını göreceksiniz...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.