Özbekistan’da Türkiye farkı!

A -
A +

“-2021’de Özbekistan ile 3,6 milyar dolar olan ticaret hacmimiz bu yıl 5 milyar dolara ulaştı. Geçtiğimiz yıl ülkede 407 Türk sermayeli şirket kuruldu ve toplam Türk şirketi sayısı 1916’ya yükseldi. Bugün ülkedeki yabancı şirketler arasında Türkiye, Rusya ve Çin’den sonra üçüncü sırada yer alıyor.”

Bu sözler DEİK Türkiye-Özbekistan İş Konseyi Başkanı Özgür Onur Özgüven’e ait. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Özbekistan ziyareti sonrası Taşkent’te bulunan Sayın Özgüven ile telefonla konuştuk.

Özgür Bey, sözlerinin başında, Özbeklerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı çok büyük bir teveccühle ve sevgiyle karşıladıklarını, başkent Taşkent’in Türk bayraklarıyla donatıldığını, bu ziyaretin bir akraba evine gidilen misafirlik kabilinden çok samimi ve sıcak geçtiğini söyledi.

Kendisine Türkiye ile Özbekistan’ın ticaret hacmini soruyorum hemen. Sayın Özgüven’in verdiği bilgiler gerçekten çok şaşırtıcı ve ümit verici. Özgür Bey;

“-2021 yılında ithalatını dünya genelinde %19 arttıran Özbekistan, Türkiye’den ithalatını %60 oranında yükseltti. Bölgenin en kuvvetli iki aktörü olan Rusya ile ithalatı %31, Çin ile ise %9 oranında artan Özbekistan’da Türk şirketleri, sayı ve ticaret hacmi olarak bu iki ülkenin ardından üçüncü konumda yer alıyor” diyor.

Türkiye ile Özbekistan çok önemli bir ivme yakaladı. Bunda hiç şüphesiz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in özel ve samimi diyaloglarının etkisi büyük.

Türkiye-Özbekistan İş Konseyi Başkanı Özgür Onur Özgüven’e ihracat ve ithalat kalemlerinin neler olduğunu soruyorum. Özbekistan’ın Türkiye’den en çok tarıma ve bahçeciliğe dair cihazlar, katalizatör, ilaçlar, bebek bezleri, demir-çelikten inşaat aksamları, plastik borular, gaz türbinleri, hububatın öğütülmesi için makineler, içten yanmalı motorlar ve su arıtma cihazları gibi ürünleri ithal ettiğini, buna mukabil Türkiye’nin de Özbekistan’dan bakır ürünleri, pamuk ipliği, çinko, polietilen ve pamuk satın aldığını söylüyor.

Sayın Özgüven, "Türkiye’deki iş insanları için Özbekistan’ın iş ve ticaret potansiyelini nasıl değerlendirirsiniz?" sorumu şöyle cevaplıyor:

"-Türkiye’nin hem Özbekistan hükûmeti nezdinde hem de yerli iş insanları tarafında şüphesiz ki özel bir konumu var. Özbekistan’ın 2021-2026 vizyonunda otoyollar, enerji tesisleri, hastaneler, okullar, fabrikalar vb. çok sayıda önemli ihtiyacı mevcut. Bu dönem kapsamında ADB, EBRD ve diğer başlıca finans kuruluşları ile planlanan yaklaşık 14 milyar dolarlık PPP (Yap-İşlet-Devret) projeleri bulunuyor. Kısa vadede planlanan bu gibi ihtiyaç ve projelerin hayata geçirilmesi noktasında Türk iş insanları için ülkede büyük fırsatlar mevcut. DEİK olarak bizler de Türkiye ile Özbekistan arasında köprü görevi görerek iki ülkenin de menfaatine katkı sağlayacak ilişkiler kuruyoruz."

Bizim de sık sık dile getirdiğimiz Türk Cumhuriyetlerine ulaşım konusu hususunda girişimlerde bulunmuş ve hava ulaşımındaki fahiş fiyatların mutlaka makul bir düzeye inmesi gerektiğine inanan bir iş insanı olan sayın Özgüven, bir mühendis ve inşaat işiyle uğraşıyor.

Ancak, ticaret dışında Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri arasında sanat, bilim, sosyokültürel, spor vs. gibi unsurların da ticaret ile paralel gelişmesi gerektiği üzerinde kafa yoran bir entelektüel. Yılın altı ayını Taşkent’te geçirdiğini söyleyen Türkiye-Özbekistan İş Konseyi Başkanı Özgür Onur Özgüven gibi iki kardeş ülke arasında güzel ve samimi köprüler kurmaya çalışan iş insanlarımızın olması bir şans ve kazanç.

Hasılı, uzaktaki ticaret ve kültür elçilerine selam olsun...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.