Türk dünyası ilk kez bunu yaptı!

A -
A +

Geçen hafta İstanbul’da çok önemli bir buluşma gerçekleşti.

Türk Devletleri Teşkilatı Üye Ülkeleri Diyanet İşleri/Dinî İdare Başkanları, “Küresel Salgın ve Dijital Dünya Bağlamında Türk-İslam Dünyasının Geleceği ve Dinî Kurumlar” temasıyla 1. toplantısını yapmak üzere bir araya geldi.

Ayasofya Camii’nde cuma namazının eda edilmesinden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Ayasofya Fatih Medresesi’nin açılışı gerçekleştirildi.

İlk kez bir araya gelen Türk Devletleri Teşkilatı Üye Ülkeleri Diyanet İşleri/Dinî İdare Başkanları 1. toplantısını da bu vesile ile yaptı. Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Bağdat Ambrayev, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kafkas Müslümanları Dinî İdaresi Başkanı Allahşükür Paşazade, Kazakistan Müslümanları Dinî İdaresi Başkanı Nauryzbay Taganuly, Özbekistan Müslümanları Dinî İdaresi Başkanı Nuriddin Halıknazarov, Kırgızistan Devlet Din Komisyonu Müdür Vekili Zamir Kozhomberdiev birer konuşma yaptılar.

Peki bu buluşmanın amacı neydi?

Azerbaycan’ın inisiyatifiyle, Türkiye’nin ev sahipliğinde bir araya gelen kardeş devletler, dinî meselelerde fikir teatisinde bulunmak, dinî hizmetlerin doğru ve uygun biçimde sağlanması hususunu konuşmak, "radikalleşmenin" önüne geçmek gibi pek çok konuyu masaya yatırdı. Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında böyle bir toplantının yapılmış olması elbette heyecan verici ve çok önemliydi.

Radikalleşmenin konuşulduğu bu toplantıda keşke olsaydı dediğim, gözden kaçtığını tahmin ettiğim bir kurum vardı ki yokluğu çok önemli bir eksiklikti.  Özbekistan Uluslararası İmam Maturidi Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Devronbek Maksudov da bu toplantıda mutlaka olmalıydı zira Balkanlardan Tanrı Dağları'na kadar o devasa Türk coğrafyasında yaşayan bütün Türk topluluklarının yüzde doksana yakınının Hanefi-Maturidi çizgiyi takip etmesi önemli bir ayrıntı olsa gerekti!

Meseleyi özünden tartışmamak vakit kaybıdır!  

İmam Maturidi Hazretleri, tefekkür tarihimizin kültür havzalarında ortaya çıkan farklı ictihadlar arasından temelleri İmam-ı Azam Ebu Hanife tarafından atılan Ehl-i sünnet inanç sisteminin temel ilkelerini belirleyerek Türk milletinin inanç sisteminin şekillenmesine öncülük etmiş önemli bir Türk-İslam âlimidir.  

İslam dünyasında büyük savrulmaların yaşandığı günümüzde Selefîlik, Radikalizm gibi Deizm gibi inançta İslam dünyasının istikrarını tehdit eden bozuk anlayışların önünü kesmek, her türlü içi boşaltılmış dinî akımların önüne set çekmek, Türk dünyasında istikrarı sağlamak için Hanefi-Maturidilik çizgisi hayati önemi haizdir...

Türk Devletleri Teşkilatı, yarınlarımız için bu önemli ayrıntıları gözden kaçırmadan bilhassa Maveraünnehir tefekkür havzasını dikkatle takip etmelidir. Nitekim bu coğrafyada “Radikalleşme” faaliyetleri kimi ülkeler tarafından sinsice yayılmaya, dolambaçlı yollarla bölge nüfuz altına alınmaya çalışılmakta ve buna ciddi bütçeler ayrılmaktadır...

Türk Devletleri Teşkilatı, üye ülkelerin tümünde Özbekistan Uluslararası İmam Maturidi Araştırmaları Enstitüsü’ne bağlı kurumları oluşturmalı ve ilgili ülkelerin Diyanet İşleri/Dinî İdare Başkanları ile koordineli bir şekilde bu önemli buluşmalar tekrarlanmalıdır.

Hasılı, Gaspıralı İsmail Bey’in dediği gibi; “İnanç’ta, Dil’de, Fikir’de ve İş’te” birlik olma vaktidir!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.