Çolpan Ata buluşması!

A -
A +
Türk dünyasında güzel şeyler oluyor...
Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Tacikistan liderleri önceki gün Kırgızistan’ın Çolpan Ata şehrinde bir araya geldiler. Bu buluşmanın dikkat çeken en önemli detayı ise Tacikistan’ın bu buluşmada yer almış olmasıydı hiç kuşkusuz.
 
Tacikistan, Orta Asya’da Türk coğrafyası kültür dairesi içinde bulunan bir ülke ve özellikle Kırgızistan ile su ve sınır konularında anlaşmazlıkları var.
 
Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov genç bir lider. Türkmenistan’da yeni reformlar yapması bekleniyor. Yepyeni bir Türkmenistan inşa etmede umut vadediyor. Kasım ayında Özbekistan’ın Semerkant şehrinde yapılması planlanan Türk Devletleri Liderler Zirvesinde Türkmenistan adına ilk defa ülkesini temsil edecek. Türkmenistan, bakalım Serdar Berdimuhammadov’un vizyoner liderliğiyle, “tarafsızlık” ilkesini sürdürmeyi mi yoksa Türk Devletleri Teşkilatına üye olmayı mı tercih edecek?
Çolpan Ata buluşması!
 
Esasında Kazakistan ve Özbekistan liderleri son bir yılda demokratikleşme konusunda çok önemli adımlar attılar ve yenilikçi söylemlerde bulunmaya devam ediyorlar. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kazakistan’da ciddi reformlar yapmaya kararlı görünüyor.
 
Özbekistan lideri Şevket Mirziyoyev, kardeş Türk Cumhuriyetleriyle iyi ilişkiler kurmayı önemsiyor ve bu anlamda ikili ilişkiler kurmayı seviyor. Kısa süre önce Taşkent’i ziyaret eden Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile aralarında geçen sıcak ve samimi diyalog basında geniş yer bulmuştu. Tercüman kullanmadan Türkçe konuşmaları ise en dikkat çekici olanıydı.
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ise Kazakistan ile çok uyumlu çalışan ve Türk Cumhuriyetleriyle yakın ilişkiler kurmayı önceleyen bir lider ve buluşmada ev sahibiydi. Tacikistan ile bu kardeşler sofrasında bir araya gelmeleri ise çok önemliydi. Sınır ve su konusunda birtakım sıkıntılar yaşayan iki ülkenin bu sorunu çözme noktasında nihai adımlar atması her iki ülkenin yararına olacaktır hiç kuşkusuz. Kırgızistan ve Tacikistan’ın bilhassa Çin’e ekonomik ve ticari bağımlılığı var. Bu bağımlılığın aşırı boyutta olması kaygı verici olarak değerlendiriliyor. Her iki ülkenin ikili sorunlarını bir an evvel halledip bu sorunla da yüzleşmelerinde yarar var.
Çolpan Ata buluşması!
 
Bu liderler toplantısında güvenlik, enerji, ekonomik ve kültürel ilişkiler ele alındı. Hemen belirtelim ki bu toplantı bölgesel düzeyde gerçekleşti ve ilgili ülkelerin özellikle de Tacikistan-Kırgızistan ve Kırgızistan-Özbekistan arasında yıllardır süregelen bazı sorunların çözümü noktasında önem taşıyor ve bölge ülkelerinin entegrasyonu konularında da önemli kararlar alındı. Jeopolitik ve ekonomik iş birliği konularında ilgili ülkeler, görüş ve önerilerini paylaştılar.
 
Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un toplantı öncesinde Kazak ve Özbek liderleriyle ünlü Issık Göl’de bir tekne turu düzenlemesi ise çok ilginçti ve basında geniş yer buldu. Türk dünyası, Issık Göl’ü merhum yazar Cengiz Aytmatov’un romanlarından tanır zira Aytmatov, Türk dünyasının ortak değeri.
 
Issık Göl, Tanrı Dağları eteğinde bulunan çok önemli bir göl ve altında ilk Türk devletlerinden olan İskitlere ait kalıntılar bulunduğu iddia ediliyor. Issık Göl, turizm potansiyeliyle dünyanın ilgisini çekiyor. Çolpan Ata şehrinin sınırları içinde bulunan Issık Göl, doğal güzellikleriyle bu şehrin bir turizm şehri olmasında en büyük pay sahibi.
Hasılı Çolpan Ata şehrinde gerçekleşen bu buluşmanın bütün Türk dünyasına hayırlar getirmesini dileriz.
Türk milletinin yeni sloganı neydi?
-Biz birgemiz! (Biz biriz!)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.