Kalkınma eğitimli gençlerle olur

A -
A +
Türkiye ekonomi mücadelesi veriyor. Katma değeri yüksek ürün, Ar-Ge ve inovasyonu konuşuyor ama gençleri ihmal ediyor. Böyle kalkınma olmaz ki!

Türkiye'de "kara kaplı veresiye" defteri dönemi biteli seneler oldu. Babadan görme esnaflık devri kapandı. Taklitçilik de ömrünü tamamladı. Şimdi artık dönem; vizyon sahibi, lisan bilen ve dünyayı tanıyan müteşebbislerin dönemi. Sanayici için de böyle bu, tüccar için de.
Dolayısıyla Türkiye'nin eğitimli gençlere ihtiyacı var. Nöbeti; iktisat ve işletme eğitimi almış gençlerin devralma vakti geldi. De... çoğu işsiz. Bilhassa İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları. Kahve köşelerinde pinekliyorlar. Birazcık takati olanlar kaldırımları arşınlıyorlar. Hepsi o. Yazık!
Bu kadar çelişki olmaz ama burası Türkiye. Oluyor işte!
Türkiye "ucuz işçilik" avantajını kullanamaz duruma geldi. Farklı düşünen, farklı bakan, farklılığı yakalayan ve farklı üreten insanlara ihtiyacı var Türkiye'nin. Daha doğrusu "marka" olmaktan başka çaresi kalmadı. Bu da ancak vizyon sahibi, inovatif düşünen müteşebbislerle mümkün.
Türkiye'deki eğitim sisteminin ıslah edilmesi lazım bir kere. Plansız, programsız eğitim olmaz. İhtiyaçların tespit edilmesi ve ona göre kontenjan ayrılması gerekiyor. Ayrıca, "Ben sana eğitim imkânı verdim. İşini de kendin bul" deme lüksü yok iktidarların. Kaç kişiye iş vereceksen, o kadar kişiyi eğiteceksin. Eğer eğitimli sayısı fazlaysa, bu defa da "Bu gençleri nasıl iş sahibi yaparım" diye kafa yoracaksın.
Türkiye'nin bugün 700 bin üniversite mezunu işsiz. Acı bir şey bu. Fakat aynı zamanda fırsat. Bu gençler iş sahibi yapılırsa, o fırsat değerlendirilmiş olur ve ülke ayağa kalkar.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı esnafa 50 bin lira kredi uygulaması başlattı. 48 ay vadeli ve 12 ay geri ödemesiz bir kredi bu. İİBF mezunlarının faydalanacağı bir hale getirilmiş olsaydı keşke. Hatta her İİBF mezununa verilsin ve 10 genç bir araya gelip şirket kursunlar. Bu şirkete danışmanlık hizmeti verilebileceği gibi şirketi kurmadan önce gençlerin belli bir eğitimden geçirilmeleri de mümkün.
KOSGEB'in "Girişimcilik Destek Programı" var. Ki, bu iş için biçilmiş kaftan. KOSGEB'i bu konuda daha etkin hâle getirmek mümkün. Kurslar açılabilir, bu gençlerin işi öğrenmesi temin edilebilir ve böylece vizyon sahibi gençler ekonomiye kazandırılır.
Madem "Yeni Türkiye" iddiasıyla yola çıkıldı, bu kavramın içini doldurmak lazım. O da eğitimli gençleri kazanmakla olur.
Ayrıca, "İİBF mezunlarına az kadro vermek" de büyük haksızlık. Şayet, 400 bin genç sokakta kalmışsa, bu; ekonominin can damarlarının kesilmiş olduğu anlamına gelir. Buna müsaade edilmemeli. İktisatçının işini neden mühendis yapıyor?
Bir de BEDELLİ askerlik konusu var. Genç üniversiteyi bitirmiş, o yetmemiş yüksek lisans diploması almış. İşini kurmuş. Üretiyor. İhracat yapıyor. Vergi ödüyor. Bu arada askerlik yükümlülüğünü yerine getirme fırsatı bulamamış. Şimdi bu gence "İş yerini kapat, vatani görevini yap" demek reva mı? Eğer mesele vatani görevse, iş yeri açmak, ekonomiye katkı sağlamak da vatani görev.
BEDELLİ Askerlik Kanunu hususunda neredeyse tüm Kabine üyeleri söz verdi. Çıksın artık bu kanun. Çıksın da gençler moral tazeleyip işlerine sarılsınlar. Ülkenin üreten insana ihtiyacı var.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.