Sivas'ı bir de şimdi görün

A -
A +
Türkiye'nin en fazla göç veren ve ihmal edilen şehri Sivas, bugün çok farklı bir yerde. Göç tersine dönmüş ve Sivas şantiye âdeta...

Sivaslı bundan 15 sene öncesine kadar, "Ne yaparım da kapağı İstanbul'a atarım" diye düşünürdü. Sayısız dernekleri vardı ve her birisi Sivaslı hemşehrisine iş bulmak maksadıyla kurulmuştu. O günlerde Sivas, Sivaslı için doğduğu yerdi sadece. İstanbul'da resmî kayıtlara göre 736 bin Sivaslı yaşıyor. Fakat bu rakam, gerçeği yansıtmayan bir rakam. En az bir milyon 500 bin civarında olduğu tahmin ediliyor bu sayının.
Sivas'ın nüfusu 623 bin. Bu nüfusun 3-4 katı ise başta İstanbul olmak üzere Anadolu ve Avrupa'da yaşıyor. Doydukları yerde yaşıyorlar yani.  Geçen hafta sonu İstanbul Sanayi Odası Meclis üyeleriyle birlikte Sivas'a gittik.
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım, "Büyük Sivas'tan küçük Sivas'a hoş geldiniz" diye karşıladı bizi. Hemen belirteyim ki, Sivas çok değişmiş. Her bakımdan değişmiş. Göç önemli oranda azalmış bir kere.
Eskiden "Sivas'ı nasıl terk ederim" diye düşünen Sivaslı, şimdi "Sivas'a nasıl dönerim" diye düşünüyor. Eskiden Sivas'ı aklına getirmeyen Sivaslı, bugün rüyasında bile Sivas'ı görüyor.
Sivas'ta kamu ve özel sektör birlikte hareket ediyor. Vali, Belediye Başkanı, Oda ve Borsa yöneticileri ortak akıl üretme konusunda oldukça başarılı performans gösteriyorlar. Bir araya gelip beyin fırtınası estirmek; gelenek hâline gelmiş.
Sivas, Selçuklu eserlerinin en fazla olduğu kentlerden birisi. Çifte minaresi, medreseleri, şifahaneleri ve hamamlarıyla; o kültürü yansıtıyor dimdik.
2000 yılında 36 fabrikası varken bugün 130 fabrikası var. Dört organize sanayi bölgesine sahip ve hepsi dolu. 2000 yılında 17 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirirken, şimdi 180 milyon dolar ihracat yapıyor. 2023 yılında bu rakamın 1 milyar dolar olmasını ise kendine hedef seçmiş. 2023 yılında kişi başına düşen milli gelirin 15 bin dolar olması da hedefler arasında.
Haftada 64 uçak kalkıyor Sivas'tan. Sivas-Ankara hızlı tren projesi devam ediyor. Ordu-Sivas arasındaki Akdeniz'le Karadeniz'i buluşturacak olan yol inşaatının 2015'te bitmesi bekleniyor. Osman Yıldırım, 22 tünelin tamamlandığını bildirdi.
Sivas'taki ocaklardan kaliteli mermer çıkarılıyor. Mermer işleyen fabrika sayısı gün geçtikçe artıyor. Altın ve bakır başta olmak üzere maden yönünden zengin rezervlere sahip Sivas. Türk demir yolu sanayinin lokomotifi sayılan Tüdemsaş, vagon üretiyor.  
Sivas tarım ve hayvancılıkta iddialı olduğu gibi turizmde de ciddi yatırımlar yapıyor. Beş yıldızlı otel sayısı artmış. Yeme içme mekânları gayet güzel ve lezzetli yemekler sunuyor her birisi. Bilhassa belediyeler yörelerinde kaplıca tesisi açıp işletiyorlar.
Cumhuriyet Üniversitesi'nin 39 bin öğrencisi var ve şehrin ticari hayatına önemli katkı sağlıyor. İnşaat sektörü de çok canlı. Yıldız Dağı'nda kış sporları tesisi kuruluyor ve Sivas, 2022 Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Sivas'ı görmemişseniz mutlaka gidin ve görün. Gitmişseniz, bir kere daha gidin. Her gün değişiyor ve güzelleşiyor çünkü.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.