Gelin, yeni bir hikâye yazalım

A -
A +
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) 11. Kartepe Zirvesi'ni gerçekleştirdi ve gelenek haline dönüşün bu zirvede yine TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu dinleme fırsatımız oldu.
Hisarcıklıoğlu Türkiye'nin yeni bir hikâye yazması gerektiğine vurgu yaparak; teknoloji, kadın istihdamı ve girişimciliği içine alan üç odaklı bir dönüşümün şart olduğunun altını çizdi.
1980'li yıllarda aynı seviyede olduğumuz Güney Kore'nin bizden çok daha ileri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın daha geri olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu "Enseyi karartmaya gerek yok. Güney Kore'yi yakalarız. Yeter ki ihtiyaç duyduğumuz reformlar yapılsın" dedi.
HisarcıklıoğluKOBİ'lerin iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye ihracatının yüzde 59'unu, ithalatın yüzde 40'ını KOBİ'ler gerçekleştiriyor. Başka bir deyişle; KOBİ'ler 90 milyar dolar tutarında ihracat, 100 milyar dolar ithalat yapıyor. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 90 yani. Bu oran Türkiye genelinde yüzde 60. Bu da gösteriyor ki, KOBİ'lerin desteklenmesi hâlinde hem istihdam, hem de cari açık probleminin aşılması imkân dahiline girdiği gibi sürdürülebilir büyüme de yakalanır.
Türkiye ihraç ettiği her bir kilo ürün karşılığında 1.6 dolar elde ediyor. Almanya ise 4.1Japonya 3.8İtalya 2 dolar elde ediyor. Hadi o ülkeleri yakalamak şu an için oldukça zor diyelim ama Türkiye'nin hiç olmazsa kilo başına 2.7 dolar elde eden Güney Kore'yi yakalaması gerekiyor. Ki, bu da teknolojiye yatırım yapmakla mümkün.
Türkiye'nin ihraç ettiği teknolojik ürünün genel ihracat içindeki oranı yüzde 4. Hâlbuki Malezya'nın yüzde 44Çin'in yüzde 27, Meksika'nın yüzde 17Rusya'nın yüzde 7Güney Kore'nin ise yüzde 28...
Türkiye ileri teknolojiye geçemediği için milli geliri de artmadı ve kişi başına düşen milli gelir 10 bin dolarlarda kaldı. Orta Gelir Tuzağından çıkamıyor bir türlü.
TOBB Başkanı "Reel sektörün güveni yüksekse, ekonomi büyüyor" dedi ve eğitim, hukukiş gücü piyasası ve idari konularda reform ile yeni sanayi politikaları istedi. Reel sektörün üzerindeki yükün hafifletilmesini talep etti. "Türkiye sadece Marmara Bölgesi'nden mi ibaret" diye sordu ve yeni bölgelere ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
Hisarcıklıoğlu uzun mücadeleler sonunda kamu ihalelerinde yerli üretimin yüzde 15 fiyat farkı olsa dahi öncelik verilmesinin kanunlaştığına dikkat çekti ve ihalelerde kadın girişimciye pozitif ayırımcılık istedi.
Türkiye malum bu sene G-20 Dönem Başkanı. Hisarcıklıoğlu birçok yerde G-20 toplantısı yapıldığına dikkat çekti ve "Bu toplantılarda önemli uluslararası kararlar alınıyor. Dünya ekonomisine şekil veriyor. Bizim iş adamlarımız hâlâ Ankara'yı etkileyip işlerin düzeleceğini sanıyor olmalı ki, bu toplantılara katılmıyor" diyerek; çuvaldızı kendine, daha doğrusu temsil ettiği iş dünyasına batırdı.
Türkiye bu sene G-20 nedeniyle uluslararası siyaset ve iş dünyası liderlerine ev sahipliği yapacak. İş adamlarının bu CEO ve liderlerle mutlaka bir araya gelmesi ve kendi pozisyonlarını global vizyon içinde görmeleri gerekiyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.